Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Produkce vína v EU letos stoupne, hlavně díky Francii

Ilustrační foto
iStock

Světová produkce vína v letošním roce klesne mírně pod loňskou úroveň. Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) odhaduje, že produkce bude zhruba jedno procento pod loňským objemem 262 milionů hektolitrů. Bude také pod průměrem za posledních 20 let. V EU ale stoupne o dvě procenta.

Reklama

"V roce 2022 suché a horké podmínky pozorované v různých regionech světa vedly k předčasným sklizním a průměrným objemům. Přesto se očekává celkově dobrá kvalita," uvedla OIV.

Tommaso Pezzato

Tommaso Pezzato: Vlastníci luxury brandů i prodejci vepřového. To jsou majitelé vinařství v Bordeaux

Vína z Bordeaux jsou pojem již desítky let. I proto možná v posledních letech trochu ztrácejí lesk v konkurenci dravých vinařství z Burgundska či Itálie. Je tomu ale skutečně tak? „Bordeaux je stále pojem a tento region produkuje nesrovnatelně víc prvotřídního vína než kterýkoli jiný. Navíc už samo slovo Bordeaux vám zaručí prodeje úplně všude na světě. Ale všichni se teď musí daleko více snažit, aby uspěli,“ vypráví Tommaso Pezzato, šéf distribuce vínařství JCP Maltus, které vlastní Patrik Tkáč.

Přečíst článek

V Evropě deště na konci léta zmírnily negativní vliv sucha v Itálii a ve Francii. Vlny veder ale poškodily vyhlídky úrody ve Španělsku.

Pokles ve Španělsku 

V Evropské unii by letošní produkce měla činit 157 milionů hektolitrů, což je o dvě procenta více než loni. V Itálii OIV čeká stabilní produkci, ve Francii po špatné sklizni v roce 2021 předpokládá výrazné oživení a ve Španělsku pokles. Itálie, Francie a Španělsko patří mezi největší producenty vína na světě.

Vinařský miliardář Pierre Castel

Vinařský miliardář léta tajil identitu před švýcarským berňákem. Teď musí doplatit stovky milionů franků

Francouzský miliardář žijící ve Švýcarsku a zakladatel jedné z největších světových vinařských firem Pierre Castel dostal platební příkaz zaplatit stovky milionů franků na daních na základě soudního rozhodnutí, které zjistilo, že po desetiletí ve Švýcarsku záměrně skrýval svou identitu šéfa globálního nápojového impéria. Daňová ruka zákona přitom dostihla Castela po téměř třiceti letech, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ve Spojených státech by měla být letos produkce nižší o čtyři procenta a bude dokonce šest procent pod pětiletým průměrem. Vliv na to mají mrazy následované velkým suchem a souvisejícím nedostatkem vody.

Produkce na jižní polokouli by měla kvůli méně příznivému počasí klesnout proti rekordní úrovni z roku 2021 o sedm procent. Měla by ale odpovídat pětiletému průměru, napsala agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Přečíst článek
Vinařský miliardář Pierre Castel

Vinařský miliardář léta tajil identitu před švýcarským berňákem. Teď musí doplatit stovky milionů franků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme