Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rok po tragické implozi ponorky Titan plánuje miliardář ponor k vraku Titaniku

Ponorka Titan, která implodovala loni v červnu.
Profimedia
 ČTK

Americký miliardář, který se zabývá luxusními nemovitostmi, a hloubkový průzkumník plánují cestu v ponorce, aby prozkoumali Titanic. Magnát a dobrodruh z Ohia Larry Connor a Patrick Lahey, spoluzakladatel společnosti Triton Submarines, tvrdí, že chtějí s ponorkou sestoupit do hloubky přibližně 3800 metrů, aby si prohlédli vrak lodi v severním Atlantiku, uvedla BBC. Soukromý sektor ponorek byl otřesen poté, co loni při cestě k Titaniku zahynulo pět lidí, když plavidlo postavené společností OceanGate implodovalo.

Reklama

Mluvčí Connorovy společnosti v úterý uvedl, že navrhovaná plavba se uskuteční až poté, co plavidlo plně certifikuje námořní organizace. Časový rámec výpravy není stanoven.

Dvojice plánuje použít ponorku nazvanou Triton 4000/2 Abyssal Explorer - číslovka 4000 v názvu odkazuje na hloubku v metrech, do které může být plavidlo bezpečně nasazeno.

Ponorka Titan postavená společností OceanGate byla vyrobena z uhlíkových vláken a měla licenci pouze do hloubky 1300 metrů, což zdaleka nedosahuje hloubky oceánského dna, kde leží vrak Titaniku.

V červnu 2023 plavidlo při výpravě k vraku Titaniku implodovalo. Na palubě zahynul 61letý výkonný ředitel společnosti OceanGate Stockton Rush spolu s dalšími čtyřmi cestujícími: 48letý britsko-pákistánský podnikatel Shahzada Dawood a jeho 19letý syn Suleman, britský podnikatel Hamish Harding (58) a bývalý potápěč francouzského námořnictva Paul-Henry Nargeolet (77).

Reklama

Rush byl známý tím, že v otázce bezpečnosti překračoval meze a ignoroval několik varování poradců ohledně možných problémů s Titanem. Vyšetřování amerických a kanadských úřadů pokračuje.

Záběr na ztroskotaný Titanic pořízený v roce 1986 nedlouho po objevení slavného vraku.

VIDEO: Jak vypadal Titanic tři čtvrtě století po zkáze? Vědci zveřejnili unikátní video

Americký oceánografický institut zveřejnil vzácné video potopeného Titaniku na dně Atlantského oceánu. Veřejnosti dosud nezpřístupněné záběry byly pořízeny v roce 1986, krátce po nalezení vraku. Zveřejněny byly u příležitosti pětadvacetiletého výročí premiéry filmu Titanic. Informuje o tom zpravodajský web BBC.

Přečíst článek

„Chci lidem na celém světě ukázat, že ačkoli je oceán nesmírně mocný, může být nádherný a příjemný a skutečně může změnit život, pokud na něj jdete správným způsobem,“ řekl Connor listu The Wall Street Journal, který o plánované expedici informoval jako první.

Průmyslové odvětví soukromých ponorek po katastrofě Titanu utrpělo a dvojice doufá, že úspěšná plavba o ně znovu vzbudí zájem. Společnost OceanGate pozastavila provoz a další firmy po havárii Titanu hlásily rušení objednávek a pokles prodeje. „Tato tragédie měla na zájem lidí o tyto prostředky mrazivý účinek,“ řekl Lahey listu WSJ.

Lahey v roce 2008 spoluzaložil společnost Triton Submarines. Connor je šéfem společnosti The Connor Group, která se zabývá investicemi do nemovitostí a sídlí nedaleko Daytonu ve státě Ohio. V roce 2021 se dvojice společně vydala v ponorce do prohlubní Challenger a Sirena v Mariánském příkopu, který je nejhlubším místem zemského povrchu.

Posádku ponorky Titan, která mířila k vraku Titanicu, zabila imploze. Smrt byla okamžitá

Režisér Titanicu Cameron k implozi ponorky Titan: Při obou nehodách byla ignorována bezpečnostní varování. Je to šokující

Režisér kultovního snímku Titanic (1997) James Cameron uvedl, že jej zpráva o implozi ponorky Titan „rozhodně nepřekvapila“. Mezi tragickým koncem ponorky a zaoceánského parníku Titanic spatřuje podobnost v tom, že v obou případech nebyla dodržena bezpečnostní doporučení. Americký časopis The New Republic odhalil soudní dokumenty, jež dokládají, že bývalý zaměstnanec firmy OceanGate, která ponorku provozovala, podal několik stížností na bezpečnostní nedostatky stroje, načež dostal výpověď. Sám šéf firmy Stockton Rush, jenž při nehodě také zahynul, se dříve chlubil, že v rámci inovací pravidla porušuje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sam Altman z OpenAI financoval velký výzkum základního příjmu. Peníze za nic zlepšují lidem život, tvrdí vědci

Sam Altman z OpenAI financoval velký výzkum základního příjmu. Peníze za nic zlepšují lidem život, tvrdí vědci

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme