Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Reportáž: Jak jsem v Lipně nakupoval po zavíračce

Jak jsem v Lipně nakupoval po zavíračce
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Skupina COOP otevírá 30. samoobslužnou nonstop prodejnu. Do konce letošního roku jich chce mít sto. Do jedné z nich, v Lipně nad Vltavou, jsme vyrazili nakupovat „po zavíračce“. Verdikt? Koncept je to fajn, hlavně pro menší města.

Reklama

Při příjezdu do Lipna nad Vltavou jsem si u místního obchodu COOP všiml cedule 24/7. „Super,“ říkám si, „zajdu si nakoupit o půlnoci.“ Když se ale okolo 21. hodiny k obchodu blížím, je uvnitř tma. Začínám si myslet, že 24/7 tu znamená něco jiného.

Naštěstí jsem se pletl. Tohle ale není obyčejný obchod. Působí trochu jako sci-fi. Pomocí aplikace DoKapsy od ČSOB ověříte svoji totožnost pomocí bankovní identity a pomocí QR kódu si otevřete dveře do obchodu.

Nekrade se

Kdo by si myslel, že by se v obchodě, kde chybí jakýkoliv personál, mohl vyhnout placení za nákup, bude zklamán. „Při vstupu do obchodu se aktivuje připojení na pult centrální ochrany,“ popisuje Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP. S krádežemi podle Němčíka v těchto prodejnách až na zanedbatelné případy problém není – totožnost návštěvníků je totiž známá stejně jako fakt, že je prostor pod dohledem kamer.

Reklama

„Stalo se nám, že nějací hoši si v obchodě z lahví piva udělali branky a s ovocem začali v uličce hrát fotbal,“ přidává Němčík jeden divočejší příběh. „Dispečer je tedy vyzval k ukončení zábavy a zaplacení za vše, co při nočním ‚zápasu‘ použili, anebo že v obchodě počkají na příjezd zásahového týmu a policii.“

Něco to stojí

Úpravy obchodu, především pokrytí celého prostoru kamerami a dalšími technologiemi, není ale zadarmo. Podle skupiny COOP vyjde na 250 až 500 tisíc korun, záleží na velikosti prodejny. Měsíční náklady na provoz pak stojí 5 až 15 tisíc korun.

Investice u větších prodejen se vrací v růstu obratu, ale u menších je to především o udržení obchodní obslužnosti a prodejny, která by jinak musela zavřít,“ říká Němčík.

„Samozřejmě jsme se trochu obávali toho, zda zákazníci novinku přijmou a zda technologie nebude pro velké množství zákazníků překážkou. Čísla však mluví jednoznačně. Lidé jsou prostě rádi, že si mohou nakoupit kdykoliv,“ říká Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP. Tento týden se otevřely tři nové prodejny tohoto typu. Dokonce roku jich COOP plánuje mít sto.

Manažeři Nobilis Tilia přebírají ocenění z rukou Petra Poláka, country managera Visa ČR

Nejlepší kamenné prodejny Česka? Podívejte se na vítěze soutěže Visa Czech Top Shop

Obchod Nobilis Tilia není jen tak ledajaký. Je v malé vesnici Vlčí hora na úpatí Českého Švýcarska. Kromě kamenné prodejny s vlastní kosmetikou má také biozahradu či masážní studio. Proto vyhrál první cenu soutěže Visa Czech Top Shop i cenu veřejnosti. Další ocenění dostaly i jiné zajímavé a inspirativní retailové příběhy.

Přečíst článek

lyžování na Lipně

Lyžování na Lipně je ideální nejen pro rodiny s dětmi

Areál na jihu Čech nabízí vše blízko u sebe. Skipasy od loňska nepodražily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme