Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na první létající auto už stojí fronta. Cena je jako za malý byt v Praze

Elektrické vozítko Model A z Alef Aeronautics
Alef Areonautics, užito se svolením
 nst
nst

Téměř 3000 předobjednávek na svůj první létající elektromobil už eviduje společnost Alef Aeronautics, do níž investuje také technologický inovátor Elon Musk. Sériové výroby by se dvoumístné létající vozítko v ceně pražské garsonky mělo dočkat příští rok.

Reklama

Na projektu vozu označovaného jako Model A pracují inženýři ze společnosti Alef Aeronautics už od roku 2015. O rok později spatřil světlo světa první prototyp. Nyní společnost oznámila, že eviduje 2850 předobjednávek na toto létající elektrické vozítko. 

„K dnešnímu dni máme o něco více než 2850 předobjednávek se složenými zálohami, což z něj dělá nejprodávanější letadlo v historii, více než Boeing, Airbus, Joby Aviation a většina eVTOL (elektrických vozidel s kolmým startem a přistáním - pozn. red.) dohromady,“ řekl CNBC generální ředitel společnosti Alef Jim Dukhovny.

Alef je jedním z několika startupů, které pracují na vývoji létajících aut. Mezi další patří například německý startup Lilium či čínská společnost Joby Aviation. 

Víc auto než letadlo

Model A je ale mezi projekty unikátní tím, že nepotřebuje křídla ani vrtule. Umožňuje totiž vertikální start i přistání. A zatímco ostatní pokusy o létající taxíky připomínají více tryskáče s postranními křídly či vrtulníky s obřímy rotory, Model A má daleko blíž k automobilu.

„Vypadá jako normální auto, jezdí, parkuje a má vertikální vzlet,“ říká Dukhovny. Dojezd vozidla po zemi by měl být více než tři sta kilometrů, ve vzduchu pak lze na jedno nabití překonat vzdálenost přibližně 180 kilometrů. Cestovní rychlost ve vzduchu je až 177 kilometrů za hodinu, zatímco na silnici se pohybuje maximální rychlostí 60 kilometrů za hodinu. 

V loňském roce udělil Federální úřad pro letectví společnosti Alef zvláštní osvědčení o letové způsobilosti pro potřeby výzkumu a vývoje stroje. Letovou certifikaci opravňující ke spotřebitelským letům však musí ještě získat. Dukhovny předpokládá, že pokud nedojde k neočkávanému zpřísnění zákona, stane se tak nejpozději v příštím roce. 

Do společnosti Alef Aeronautics zainvestoval například vlivný investor rizikového kapitálu Tim Draper, ale třeba i Elon Musk prostřednictvím Tesly i SpaceX. 

Budoucnost osobní dopravy

Zájemce vyjde první létající elektromobil na 300 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba sedm milionů korun). První z nich by se létajícího vozítka mohli dočkat už koncem příštího roku, kdy chce společnost pomalu najet na jeho sériovou výrobu.

Zatímco Model A je dvoumístný, inženýři už pracují na čtyřmístné variantě pojmenované Model Z, jejíž uvedení na trh je naplánováno do roku 2035. Má mít výrazně delší dojezd i dolet a stát má jen desetinu toho co Model A, který je některými zlými jazyky připodobňován ke golfovému vozítku. 

Futuristické vozítko od Alef Aeronautics

Dubaj obnovila program létajících taxíků od společnosti Joby Aviation.

VIDEO: Dubaj jako z kultovního sci-fi Blade Runner. Chystá elektrické létající taxíky

Dubaj láká návštěvníky především svou progresivní architekturou. Nyní se ale bohatý městský stát ve Spojených arabských emirátech rozhodl oprášit další futuristický plán a obnovil plán na komerční spuštění létajících taxi, a to již v roce 2026, uvedla agentura Bloomberg. Podívejte se i na video, jak takzvané létající taxi fungují.

Přečíst článek

Čínský robotický taxík EH216-S

Čína povolila první létající taxík, a ještě bez pilota. Osvědčí se ve městě?

Letoun vypadá jako dron na hraní, ale je výrazně větší. Připravuje se na to, že bude létat mezi mrakodrapy v jihočínském Kantonu. Vejdou se do něj dva cestující. Pilot nebude zapotřebí, stroj poletí automaticky. Další takové létající taxíky se připravují různě po světě. Nevyjasněnou otázkou zůstává, jestli má opravdu smysl pouštět nad přeplněné ulice ještě robotické stroje.

Přečíst článek

Delta Airlines

Budoucnost pro Delta Air? Létající taxíky. Firma do nich investuje desítky milionů dolarů

Americká letecká společnost Delta Air Lines investovala 60 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun) do firmy Joby Aviation, která chce vyrábět a provozovat létající taxíky s elektrickým pohonem podobné helikoptérám. Informovala o tom agentura AP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Semišové tenisky Re:Suede značky Puma

Staré tenisky patří do kompostu. Puma chce svůj biologicky rozložitelný vynález vyrábět už příští rok

Přečíst článek
Studenti z ETH Zurich a Lucerne University ve Švýcarsku postavili elektromobil, který umí zrychlit více než gepard a vůz formule 1. Z nuly na sto zrychlí pod vteřinu.

VIDEO: Nový světový rekord. Nejrychlejší elektromobil má lepší start než gepard i vůz formule 1

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme