Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benátky v ohrožení. Ničí je davy turistů i klimatické změny

UNESCO podruhé doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek.
profimedia.cz
 ČTK

Organizace UNESCO doporučila zařadit Benátky na seznam ohrožených památek světového dědictví. Navrhuje to zejména kvůli vysokému počtu turistů v italském městě, dopadům změn klimatu na něj i absenci celkové strategie pro rozvoj města. Hlasovat o zápisu budou členské země v září, uvedla francouzská média. Zařazení severoitalskému městu na seznam světového dědictví v ohrožení hrozil už v roce 2021.

Reklama

Další rozvoj (Benátek), dopady změn klimatu a masivní turismus hrozí, že způsobí nezvratné proměny výjimečné hodnotě města," uvedla organizace v prohlášení citovaném agenturou AFP. Město ohrožuje stoupající hladina moře a další „extrémní klimatické jevy". UNESCO doufá, že hrozba nebo i zápis na seznam ohrožených památek „povede k větší snaze a mobilizaci lokálních, státních i mezinárodních aktérů," cituje prohlášení deník Le Monde.

Náměstí Svatého Marka v Benátkách bývá plné turistů.

Benátky nechtějí být jenom pro turisty, omezí krátkodobé pronájmy bytů

Italské Benátky chtějí omezit krátkodobé pronájmy bytů turistům. Starosta města Luigi Brugnaro deníku Quotidiano nazionale řekl, že radnice chystá nařízení, podle kterého budou moci majitelé nemovitostí nabízet krátkodobý pronájem nanejvýš 120 dní v roce. Nová pravidla mají pomoci zabránit vylidňování historického centra.

Přečíst článek

Italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano, který byl včera na návštěvě židovského ghetta v Benátkách, vyjádření organizace podle AFP nekomentoval. Starosta Benátek Luigi Brugnaro uvedl, že rozhovor s UNESCO je v kompetenci státu a nikoliv města, dodává agentura.

Velké výletní lodě již mají zákaz 

Před dvěma lety se terčem kritiky agentury OSN staly zejména velké výletní lodě, které připlouvaly až do města. Od srpna 2021 lodě s výtlakem přes 25 tisíc tun na základě výnosu italské vlády nesmí využívat benátský kanál Giudecca a nemohou proplout ani poblíž náměstí svatého Marka. Místo toho jsou odkloněny do průmyslového přístavu Marghera. Italská vláda vyplatila milionové odškodné pro lodní společnosti, kterým vznikly náklady kvůli změnám tras.

Benátky, ilustrační foto

Benátky shánějí peníze na stadion. Pomoci by mohl prodej slavného obrazu

Benátský radní pro sport Renato Boraso navrhl prodat obraz známého rakouského malíře Gustava Klimta Judita II., pokud město nebude mít dostatek financí na výstavbu nového stadionu. Informuje o tom deník La Stampa. Podle něj by se jednalo o extrémní řešení, které by ale mohlo přinést do městské pokladny přes 90 milionů eur. Opozice záměr odmítá. Obraz je ve sbírkách městské galerie moderního umění Ca´ Pesaro.

Přečíst článek

Benátky jsou na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1987. V případě zapsání na seznam ohrožených památek by úřady měly vypracovat plán s opatřeními na řešení problémů vyznačených organizací OSN. V případě, že by se situace zhoršovala, Benátkám by v budoucnu hrozilo vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví.

To se ale stává jen ojediněle. Známý je v tomto ohledu případ vyškrtnutí labského údolí v Drážďanech v roce 2009 kvůli stavbě moderního mostu přes Labe, který podle organizace OSN výrazně poškodil kulturní ráz krajiny v této části Saska.

Benátky, ilustrační foto

Benátky opět zaplnili turisté. Letos se do centra města naposledy podívají zadarmo

Do Benátek se před pondělním církevním svátkem Ferragosto vydalo téměř 100 tisíc turistů. S fenoménem masového turismu se tak město na laguně potýká stejně jako před koronavirovou pandemií.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme