Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Florencie má nový turistický tahák. Tajnou skrýš Michelangela

Florencie má nový turistický tahák. Tajnou skrýš Michelangela
Profimedia
 ČTK

Florencie po soše biblického Davida přichází s dalším turistickým lákadlem. A opět má jít o díla renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho. Nově město na severu Itálie zpřístupní veřejnosti na první pohled obyčejný uhelný sklep. Až na to, že jeho zdi zdobí skici lidských postav, jejichž autorství je připisováno právě Michelangelovi.

Reklama

Ve Florencii bude od poloviny listopadu veřejnosti zpřístupněn někdejší uhelný sklep, v němž se údajně před hněvem papeže schovával Michelangelo Buonarroti. Oznámilo to florentské Muzeum kaplí Medicejských, kde se tajná komnata renesančního umělce nachází.

Michelangelo se do místnosti o výšce 2,5 metru v horní části klenby, dlouhé deset metrů a široké tři metry údajně uchýlil v roce 1530 kvůli konfliktu s papežem Klementem VII. Na stěnách sklepa se nachází uhlem kreslené skici lidských postav.

Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Největší unikáty českých filatelistických sbírek se v tomto týdnu ukazují na výstavě Poklady světové filatelie II. v pražském Obecním domě. Výstavu pořádá Prestige Philately Club Prague, jehož členy jsou nejváženější tuzemští filatelisté. Na výstavě pak jsou k vidění i některé známky hostujících členů prestižního Clubu de Monte-Carlo. Jeho ředitel a CEO aukční síně Spink Olivier Stocker se zúčastnil zahájení pražské výstavy. „Svět filatelie se v posledních letech výrazně proměnil. Vedle internetu jej mění také movití sběratelé z dálného Východu,“ prozradil newstreamu hlavní trendy ve filatelii muž, který platí za jednoho z nejlepších sběratelů známek na světě.

Přečíst článek

Vstup jen pro vyvolené

Část místnosti sloužila ke skladování uhlí. Byla objevena při renovačních pracích v roce 1975. Paolo Dal Poggetto, který tehdy muzeum řídil, připisoval mnoho kreseb nalezených na zdech Michelangelovi. Jiní odborníci s jeho názorem polemizují.

Malé skupinky o čtyřech lidech si budou moci místnost prohlédnout od 15. listopadu maximálně po dobu 15 minut. Vstupenky budou stát 20 eur (zhruba 500 korun) na osobu, navíc k deseti eurům účtovaným za vstup do hlavního muzea.

„Počet návštěvníků a časový úsek jsou omezené kvůli nutnosti střídat vystavení LED světlu s delšími úseky ve tmě,“ uvedlo muzeum. Místnost je přístupná po úzkém schodišti a počet návštěvníků týdně bude limitován na 100 osob.

Značkový obchod Brunello Cucinelli ve Florencii

Raději kašmír. Mladí opouštějí extravagantní Balenciagu či Gucci a míří za elegancí

Koupili byste si raději ikonickou kabelku Jackie od značky Gucci, anebo slavnou Birkinku od Hermès? Zatímco běžného spotřebitele nejspíš napadne, že takové starosti by chtěl mít, ne tak lidi z módní branže. Těm zamotaly hlavu v říjnu oznámené výsledky luxusních domů. Zatímco někteří jedou dál na vlně postcovidového zájmu, jiní, jako třeba právě vlastník Gucci, si lámou hlavu jak zastavit propad.

Přečíst článek

UNESCO podruhé doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek.

Benátky v ohrožení. Ničí je davy turistů i klimatické změny

Organizace UNESCO doporučila zařadit Benátky na seznam ohrožených památek světového dědictví. Navrhuje to zejména kvůli vysokému počtu turistů v italském městě, dopadům změn klimatu na něj i absenci celkové strategie pro rozvoj města. Hlasovat o zápisu budou členské země v září, uvedla francouzská média. Zařazení severoitalskému městu na seznam světového dědictví v ohrožení hrozil už v roce 2021.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Exotická dovolená ve Vietnamu

Exotika First Minute. České cestovky na zimu chystají cesty do Mexika, Keni, Bahrajnu nebo Vietnamu

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme