Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důchodová reforma po americku. Ve Státech se daří městům, v nichž žijí jen senioři a žádné děti

Arizonské Sun City je městem jen pro důchodce, děti tu žít nesmějí
ČTK
 ČTK

Miliony Američanů se po dosažení důchodového věku stěhují na jih; za slunečným počasím a klidem. Mezi jejich oblíbené destinace už více než 60 let patří i arizonské Sun City, jedna z prvních komunit ve Spojených státech vybudovaná výlučně pro důchodce. Průměrný věk zdejších zhruba 40 tisíc obyvatel je kolem 73 let, v každé domácnosti musí bydlet alespoň někdo starší 55 let, žádné děti zde žít nesmí.

Reklama

Hlavní důvod? Počasí

„Počasí," shrnuje Bill Pearson jedním slovem, proč se do místa vzdáleného asi 40 minut jízdy od arizonské metropole Phoenixu rozhodl na důchod přestěhovat. Původně si s manželkou myslel, že skončí někde na Floridě, a nechtělo se mu žít jen s dalšími starými lidmi. Pak do Sun City ale přijel na návštěvu. „Hned jsem volal manželce, že tady jednou budeme žít. Smála se mi," líčí rodák z Minnesoty, který v jednom ze zdejších přízemních domků bydlí už 20 let. Za sousedy má 101letou paní a 98letého pána.

Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii, Česko pod průměrem.

Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii. Jak je na tom Česko?

Téměř každý sní o dlouhém období důchodu s co nejdelším obdobím bez zdravotních potíží. Šance na jeho dosažení se však ve světě dramaticky liší – a budou i nadále s tím, jak se objevují plány na prodloužení věku pro odchod do důchodu včetně České republiky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na průzkum mezi čtyřmi desítkami zemí OECD.

Přečíst článek

Počasí je pravděpodobně hlavní důvod, proč jsme tu," říká i sedmaosmdesátiletý Neil McPherron, který neměl problém vyměnit tuhé zimy v Iowě, odkud pochází, za slunečnou Arizonu, kde i v zimě často bývá kolem 20 stupňů Celsia. „Mám to ráda, protože je to komunita vybudovaná podle plánu, kde je všechno. Nemusíme nikdy jet dále než deset mil (16 kilometrů), když něco potřebujeme," doplňuje další důvody Neilova čtyřiadevadesátiletá manželka Ellie.

To, že Sun City nevzniklo živelně, je dobře patrné už při prvním pohledu na mapu, na níž zaujme to, že značná část ze zdejších 27 500 domů stojí na kruhových ulicích. Uprostřed několika prstenců takových ulic jsou pak umístěné kostely a rekreační centra. Vše ostatní je také nedaleko, a to včetně dalších zhruba 20 kostelů, 16 nákupních center, osmi golfových hřišť, sedmi bazénů, dvou umělých jezer, dvou bowlingových center, nemocnice, knihovny nebo divadla pod otevřeným nebem.

Demonstrace v Lyonu proti důchodové reformě francouzské vlády posouvající věk pro odchod do důchodu o dva roky na 64 let 16. února 2023.

Francie má problém jako Česko. Kvůli důchodové reformě ochromíme zemi, slibují demonstranti

Francii dnes čeká šestá generální stávka proti plánované důchodové reformě, která zahrnuje zvýšení hranice pro odchod do penze o dva roky. Očekává se hromadné narušení dopravy, zrušena bude většina vlakových spojů a protest zasáhne i provoz pařížského metra. Odbory ohlásily, že jejich cílem je na 24 hodin zastavit chod země. Úřady podle francouzských médií očekávají, že do ulic vyjde přes milion lidí.

Přečíst článek

I když by byla část z nich snadno dosažitelná pěšky, na zdejších ulicích se vždy upravenými předzahrádkami člověk spatří mnohem častěji palmy, kaktusy a americké vlajky než chodce. Místní se pohybují prakticky bez výjimek auty nebo golfovými vozítky.

Dětem a mladým do 19 let vstup zakázán

„Navíc je tu čisto a lidé jsou milí," doplňuje další přednosti komunity Ellie. Je to dost možná i tím, že v Sun City nemohou bydlet děti, které by rušily klid důchodců a dělaly nepořádek. Pravidla stanoví, že žádnému členu domácnosti nesmí být méně než 19 let a alespoň jednomu musí být 55 a víc. Když se někdy přeci jen stane, že se přistěhuje někdo, kdo sem věkem nepatří, může ho sdružení vlastníků vyhostit.

Dalibor Martínek: Jsou důchodci slabou sociální skupinou? Možná už by se mohli trochu uskrovnit

Starobních důchodců bylo ke konci roku 2022 podle statistik sociální správy téměř 2,4 milionu. Spolu s invalidními důchodci a vdovami a vdovci je v Česku celkem 2,85 milionu lidí, kteří pobírají státní penzijní dávky. Celkový počet nějaké formy důchodu byl ke konci loňského roku víc než 3,4 milionu. Je to součet starobních či pozůstalostních důchodů, někdo má starobní i vdovský důchod zároveň.

Přečíst článek

„Ale pokud se zítra rozvedete a dáte se dohromady s jednou z těch mnoha sedmdesátnic, které si tady hledají manžela, tak tu můžete zůstat tak dlouho, dokud ona bude naživu,“ radí se smíchem Bill, jak vyzrát na pravidla.

Důležitou součástí života v Sun City jsou i dobrovolnické aktivity a možnost navštěvovat některý z více než 120 volnočasových kroužků. Využívají je dodnes i Neil a Ellie, kteří tady žijí už 22 let. Dříve rádi chodili na golf nebo plavat, teď, v pokročilejším věku, jezdí Neil dvakrát týdně zpívat do kostelního sboru a Ellie zase hraje s kamarádkami pravidelně hru mahjong.

Český prezident Petr Pavel se při návštěvě Slovenska zapisuje do pamětní knihy v Českém domě, 14. března 2023, Bratislava.

Pavel podepsal nižší růst důchodů. Na řadě je zřejmě Ústavní soud

Mimořádný červnový růst důchodů bude o víc než polovinu nižší než podle běžných zákonných pravidel. Spornou vládní novelu o omezení valorizace podepsal prezident Petr Pavel. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o ožebračování důchodců a hodlá novelu napadnout u Ústavního soudu, a to kvůli retroaktivitě a způsobu projednání ve sněmovně.

Přečíst článek

Právě široká škála aktivit, od sportovních přes vzdělávací a umělecké až po kutilské, pomáhá do Sun City, které si přezdívá Fun City (město zábavy), lákat důchodce z celých Spojených států. Součástí komunity bylo už od ledna 1960, kdy zde „na zelené louce" vedle pěti ukázkových domů vyrostlo golfové hřiště, rekreační centrum a nákupní středisko.

Novátorský nápad přilákal desítky tisíc zvědavců

Na novátorský nápad komunity vznikající výhradně pro aktivní důchodce se tehdy jen za první víkend přijely podívat desetitisíce Američanů. Ještě nepostavených domů se tu rovnou prodalo 237, a za první rok pak celkem na 2000, i když plány developera Dela Webba počítaly s tím, že se jich tolik neprodá ani za tři roky.

Eva Prokešová z JTI: Zvyšování kvality života seniorů je zásadní téma

Pomoc starším a zvyšování kvality života seniorů je podle Evy Prokešové jednou z největších výzev současnosti. I proto se v rámci ESG a CSR aktivit JTI věnuje právě těmto tématům. „Dlouhodobě mě zajímá, jak mohou firmy smysluplně pomáhat sociálně znevýhodněným osobám. Musíme toto téma otevírat,” vysvětluje Eva Prokešová z JTI, která na konci února v Praze povede diskusi u kulatého stolu na setkání Innovative Women Shaping the Future pořádaném velvyslanectvím Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen.

Přečíst článek

Podobné projekty od té doby vyrostly na mnoha místech USA a nabízejí důchodcům v zásadě vše, co potřebují. Ten největší je na Floridě a žije v něm téměř 140 tisíc obyvatel, kteří mají na ploše o rozloze Manhattanu k dispozici mimo jiné na 50 golfových hřišť.

A právě mořem omývaná Florida na jihovýchodě USA je státem, kde se loni usadilo nejvíce z 234 tisíc Američanů, kteří se na důchod přestěhovali. Ne pro všechny je ale takovým lákadlem jako výrazně sušší a z velké části pouštní krajina Arizony, která je na celoamerickém žebříčku důchodcovských destinací čtvrtá. Patří mezi ně i Bill. „Na moře se stejně nemůžete dívat pořád. Je to jenom moře," míní.

Dalibor Martínek: Češi jsou posedlí důchody. Proč tolik lpíme na závislosti na státu

Marian Jurečka, který je nyní shodou okolností ministrem sociálních věcí, dostal na starost nevděčný úkol. Připravit něco jako reformu důchodového systému. Úkol, na kterém si již mnozí experti vylámali zuby. Fakta jsou totiž jasná. Důchodců bude neustále přibývat a není úplně jasné, kdo je bude živit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Staří pokračují a mladí mlčí. Osmdesátník Biden není v americké politice unikátem

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme