Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dřevostavby mají budoucnost a stavět by se měly i do výšky

Dřevostavby mají budoucnost a stavět by se měly i do výšky
Se svolením Salón dřevostaveb/Projectstudio8
Petra Jansová

Zájem o dřevostavby roste. Například v Nizozemí nebo Francii si dokonce stanovili povinnost, že část výstavby bude muset být právě ze dřeva. I Češi čím dál častěji projevují zájem o tento typ domů, zatím ale v tuzemsku lze ze dřeva postavit maximálně čtyři patra vysokou budovu.

Reklama

Celý metropolitní region Amsterdam bude od roku 2025 vyžadovat, aby nejméně 20 procent veškeré nové výstavby v regionu byly dřevostavby nebo stavby z jiného biologického materiálu. Město se k tomu zavázalo kvůli snížení uhlíkových emisí až o 220 tisíc tun ročně v dohodě Green Deal Timber Construction.

Přičemž za dřevostavbu považují objekt postavený minimálně z 80 procent dřeva nebo jiných biologických materiálů (například z bambusu nebo konopí), a u budov nad deset podlaží je zapotřebí 50 procent biologických materiálů. 

Olympijský stadion v Paříži bude ze dřeva

O něco dál je Francie, kde loni schválili zákon o udržitelnosti, který u všech nových veřejných staveb požaduje nejméně poloviční podíl dřeva a dalších obnovitelných materiálů. Přičemž povinnost začne platit už od začátku roku 2022.

Paříž bude v roce 2024 pořádat letní olympijské hry a více než osmipodlažní budovy, které při té příležitosti postaví, budou také ze dřeva.

Restaurace přijdou kvůli zpřísňování na tržbách o dalších pět miliard

Vlivem zpřísnění protipandemických opatření, kdy je ode dneška umožněn vstup do restaurací pouze očkovaným a lidem po covidu, přijdou do konce letoška jejich provozovatelé souhrnně nejspíše o pět miliard korun.

Přečíst článek

Budoucnost dřevostaveb v Česku snad změní nová vláda

V Česku sice všeobecně zájem o dřevostavby roste, ale hlavně na trhu rodinných domů. V minulém roce se v tuzemsku postavilo celkem přes 18 tisíc rodinných domů, jen necelé tři tisíce však byly ze dřeva. V případě bytových domů ze dřeva je situace ještě horší. Podle údajů Českého statistického úřadu se jich v Česku postavilo loni 410, amsterdamským kritériím by však vyhověly pouze tři.

Dřevostavby limitují hlavě požární předpisy. Ty umožňují stavět dřevostavby pouze do výšky čtyř podlaží, tj. 12 metrů požární výšky. Jiné evropské země přitom ukazují, že stavět ze dřeva více podlaží je běžné a bezpečné, jak ukazuje studie koordinovaná Nadací dřevo pro život pro Lesy ČR. Dřevo jako satvební materiál je ale mezi prioritami nové vlády. Ze zveřejněné koaliční smlouvy totiž vyplývá, že nová vláda podpoří „dřevo jako obnovitelný materiál ve stavebnictví minimálně u veřejných zakázek.”

Bydlet se dá i na 20 metrech čtverečních.

Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc

I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem. 

Přečíst článek

„My se dlouhodobě snažíme o prosazení dřeva jako základního stavebního materiálu kvůli jeho obnovitelnosti i dlouhodobé udržitelnosti. Některá současná omezení nejsou opodstatněná. Nová vláda má podporu dřeva jako stavebního materiálu mezi svými prioritami. Věříme, že se konečně pohnou ledy,“ uzavírá Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život. 

Je tedy naděje, že v budoucnu by i v Česku mohly dřevostavby trochu povyrůst.

káva, ilustrační foto

Milovníci kávy se musí připravit na razantní zdražování

Cena kávy letí nahoru. Může za to malá úroda v Brazílii i problémy s její lodní přepravou z Vietnamu. Tíži zdražování ponesou zákazníci v kavárnách i obchodech. 

Přečíst článek

vrtáky

Kyjovská firma končí, stěhuje se do Německa. Zaměstnanci jdou do stávky

Německá firma Ruko ruší výrobu v Kyjově na Hodonínsku, o práci tam do konce roku přijde skoro šest desítek zaměstnanců. Ti po neúspěšných jednáních o výši odstupného vstoupí v úterý do stávky. Oznámil to odborový svaz KOVO, TAJMAC-ZPS, který ve firmě působí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dům v křivoklátských lesích navrhli architekti ze studia Stempel & Tesar architekti.

Chatku na Křivoklátsku nahradil úchvatný nízkonákladový dům. Slunci se otvírá jako vějíř

Přečíst článek
Jedna ze staveb nominovaných v užším kole České ceny za architekturu stojí nedaleko Zlína. Navrhl ho architekt Petr Janda / brainwork

Nejlepší česká architektura: To jsou mosty, nádraží i krematorium pro zvířata

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme