Milovníci kávy se musí připravit na razantní zdražování
Cena kávy letí nahoru. Může za to malá úroda v Brazílii i problémy s její lodní přepravou z Vietnamu. Tíži zdražování ponesou zákazníci v kavárnách i obchodech.
Problémům s nedostatkem kávy odrůdy arabika, která tvoří více než polovinu produkce, čelí celý svět. A kromě nižších výnosů z úrody, které způsobilo počasí, nárůst ceny ovlivňují i problémy s přetížením lodní přepravy.
„Nejde jen o krátkodobé obtíže, ale něco, co budeme muset řešit i v budoucích letech,“ uvedla pro server agentury Bloomberg Kona Haqueová, analytička v londýnské společnosti ED&F, která se zabývá prodejem komodit.
I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem. Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc
Enjoy
Zdražení už oznámila například pražírna Nestlé patřící do izraelské Strauss Group s tím, že tento nárůst se propíše i do koncové ceny. Ke zdražení byla firma nucena podle Haqueová přistoupit nejenom kvůli zvýšení nákladů na nákup kávových zrn.
„Pražírny se potýkají i s vyššími mzdovými náklady a vyšší cenami energií,“ dodala.
Zdražuje i robusta
Cena arabiky dosud vzrostla téměř o 80 procent a podle analytiků bude ještě hůř, a to kvůli velmi špatné úrodě v Brazílii, která je jejím největším světovým producentem.
Podražila i robusta. Ne však tak razantně, asi o polovinu méně než arabika. Čímž se stává pro obchodníky a pražírny stále atraktivnější. Jde o levnější variantu, která obsahuje více kofeinu, který jí dodává hořkou chuť a využívá se hlavně v instantních kávách.
Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se rozhodla, že své akcie příští měsíc stáhne z Londýnské akciové burzy (LSE). Důvod? Nízký objem obchodů, který neospravedlňuje náklady spojené s přítomností na LSE. S akciemi Ryanairu se obchoduje i na burze v Dublinu. Ryanair se stane první velkou společností, která ze svého odchodu viní brexit.Ryanair se kvůli brexitu stáhne z burzy v Londýně. Nevyplácí se mu to
Zprávy z firem
Existuje mnoho kaváren a společností, které využívají výhradně jednu nebo druhou odrůdu, naopak další vyžívají směs obou k vytvoření specifické chuti. Zatímco arabika je sladší a obvykle se používá pro přípravu cappuccina nebo latté, tak z robusty dělají v Itálii espresso.
Problémy s dopravou z Vietnamu zdraží kávu
Zatímco v případě dražší odrůdy – arabiky – stojí za razantním nárůstem ceny špatná sezóna, v případě robusty se do ceny, za níž se obchoduje, propisují hlavně problémy s lodní dopravou.
Vietnam, největší exportér robusty, sice předpovídá pro letošek velmi dobrou úrodu, cenu komodity ale v tomto případě prodraží náklady na export. Jak ale uvádí Bloomberg, jde v tomto případě jen o krátkodobý problém a je jen otázkou času, než velká úroda robusty zaplaví trh.
Barokní komplex broumovského kláštera se postupně mění a revitalizuje. Naposledy přibyla do jižního křídla kláštera restaurace U Tří růží, kterou navrhlo studio ADR.Klášterní hostinec v Broumově láká na barokní klenby i původní podlahu
Enjoy
Zda si zákazníci zvyknout využívat tento typ kávy je ale otázkou a podle malého průzkumu Bloombergu to zatím nevypadá, že by návštěvníci prémiových kaváren v Londýně byli ochotni měnit zvyky a přejít na pití levnější robusty.
Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent.Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř
Money
Dvě pražské restaurace obhájily Michelinskou hvězdu. Kromě Fieldu Radka Kašpárka a La Degustation Bohême Bourgeoise ze sítě Ambiente se další tuzemské restaurace v prestižním gastronomickém průvodci neobjevily.Michelin ve stínu pandemie: Kratší menu a místo turistů Češi
Enjoy
Magazín newstream CLUB
Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.
Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba.
Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.
Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.
Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí.
K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.