Milovníci kávy se musí připravit na razantní zdražování
 
                            Cena kávy letí nahoru. Může za to malá úroda v Brazílii i problémy s její lodní přepravou z Vietnamu. Tíži zdražování ponesou zákazníci v kavárnách i obchodech.
Problémům s nedostatkem kávy odrůdy arabika, která tvoří více než polovinu produkce, čelí celý svět. A kromě nižších výnosů z úrody, které způsobilo počasí, nárůst ceny ovlivňují i problémy s přetížením lodní přepravy.
„Nejde jen o krátkodobé obtíže, ale něco, co budeme muset řešit i v budoucích letech,“ uvedla pro server agentury Bloomberg Kona Haqueová, analytička v londýnské společnosti ED&F, která se zabývá prodejem komodit.
I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem.  
	Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc
		Enjoy
		
Zdražení už oznámila například pražírna Nestlé patřící do izraelské Strauss Group s tím, že tento nárůst se propíše i do koncové ceny. Ke zdražení byla firma nucena podle Haqueová přistoupit nejenom kvůli zvýšení nákladů na nákup kávových zrn.
„Pražírny se potýkají i s vyššími mzdovými náklady a vyšší cenami energií,“ dodala.
Zdražuje i robusta
Cena arabiky dosud vzrostla téměř o 80 procent a podle analytiků bude ještě hůř, a to kvůli velmi špatné úrodě v Brazílii, která je jejím největším světovým producentem.
Podražila i robusta. Ne však tak razantně, asi o polovinu méně než arabika. Čímž se stává pro obchodníky a pražírny stále atraktivnější. Jde o levnější variantu, která obsahuje více kofeinu, který jí dodává hořkou chuť a využívá se hlavně v instantních kávách.
Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se rozhodla, že své akcie příští měsíc stáhne z Londýnské akciové burzy (LSE). Důvod? Nízký objem obchodů, který neospravedlňuje náklady spojené s přítomností na LSE. S akciemi Ryanairu se obchoduje i na burze v Dublinu.  Ryanair se stane první velkou společností, která ze svého odchodu viní brexit. 
	Ryanair se kvůli brexitu stáhne z burzy v Londýně. Nevyplácí se mu to
		Zprávy z firem
		
Existuje mnoho kaváren a společností, které využívají výhradně jednu nebo druhou odrůdu, naopak další vyžívají směs obou k vytvoření specifické chuti. Zatímco arabika je sladší a obvykle se používá pro přípravu cappuccina nebo latté, tak z robusty dělají v Itálii espresso.
Problémy s dopravou z Vietnamu zdraží kávu
Zatímco v případě dražší odrůdy – arabiky – stojí za razantním nárůstem ceny špatná sezóna, v případě robusty se do ceny, za níž se obchoduje, propisují hlavně problémy s lodní dopravou.
Vietnam, největší exportér robusty, sice předpovídá pro letošek velmi dobrou úrodu, cenu komodity ale v tomto případě prodraží náklady na export. Jak ale uvádí Bloomberg, jde v tomto případě jen o krátkodobý problém a je jen otázkou času, než velká úroda robusty zaplaví trh.
Barokní komplex broumovského kláštera se postupně mění a revitalizuje. Naposledy přibyla do jižního křídla kláštera restaurace U Tří růží, kterou navrhlo studio ADR. 
	Klášterní hostinec v Broumově láká na barokní klenby i původní podlahu
		Enjoy
		
Zda si zákazníci zvyknout využívat tento typ kávy je ale otázkou a podle malého průzkumu Bloombergu to zatím nevypadá, že by návštěvníci prémiových kaváren v Londýně byli ochotni měnit zvyky a přejít na pití levnější robusty.
Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent. 
		Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř
		Money
		
Dvě pražské restaurace obhájily Michelinskou hvězdu. Kromě Fieldu Radka Kašpárka a La Degustation Bohême Bourgeoise ze sítě Ambiente se další tuzemské restaurace v prestižním gastronomickém průvodci neobjevily.
	
Michelin ve stínu pandemie: Kratší menu a místo turistů Češi
		Enjoy
		
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.
 
				 
                             
 
 
 
 
 
 
