Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kyjovská firma končí, stěhuje se do Německa. Zaměstnanci jdou do stávky

vrtáky
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Německá firma Ruko ruší výrobu v Kyjově na Hodonínsku, o práci tam do konce roku přijde skoro šest desítek zaměstnanců. Ti po neúspěšných jednáních o výši odstupného vstoupí v úterý do stávky. Oznámil to odborový svaz KOVO, TAJMAC-ZPS, který ve firmě působí.

Reklama

„Společnost RUKO CZ Präzisionswerkzeuge nevidí žádný zákonný ani racionální důvod k jakékoliv formě stávky,” uvedl pro newstream.cz jednatel českého zastoupení společnosti Martin Pabiška. Vedení firmy podle něj zaměstnancům deklarovalo zvýšení odstupného nad rámec svých zákonných povinností. 

Odboráři uvedli, že německý vlastník odmítl požadavky odborů na přiměřené odstupné, jím navrhované odstupné je podle nich příliš nízké. Jak ČTK řekla předsedkyně základní organizace KOVO Zdenka Zouharová, jednání se vedou o odstupném vyplaceném nad rámec zákonné kompenzace. Odboráři původně požadovali podle odpracovaných let odstupné ve výši tří, čtyř nebo pěti měsíčních platů, firma na počátku nabízela jeden měsíční plat nad rámec zákonného odstupného.

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kurzarbeit pro automobilky je chybou

Kurzarbeit pro automobilky je chybou, malý živnostník také na pomoc nedosáhne. Nedostatek čipů je zhmotněním byznysového rizika, ne zásahem vyšší moci jako pandemie.

Přečíst článek

„V průběhu jednání pak bylo ve hře několik variant, když jsme se pak rozcházeli, nabízela firma jeden, dva a tři platy podle odpracovaných let a my požadovali dva, tři nebo čtyři platy. Pro vyjednávání o nižší variantě jsme od členů neměli mandát,” upřesnila Zouharová.

Nastalou situaci komentoval na Twitteru také šéf odborářů Josef Středula, který stávkujícím vyjádřil plnou podporu a úprk německého vlastníka z Česka označil za praktiku hodnou banánových republik. 

Návrh německého vlastníka odsoudil i předseda OS KOVO. „Návrh společnosti na výši odstupného je urážkou všech zaměstnanců, kteří odvádějí kvalitní práci. Při obdobném ukončení výroby v Německu by se odstupné pohybovalo v řádu roční mzdy příslušného zaměstnance. Je třeba také zdůraznit, že německá mateřská společnost po zakoupení bývalé společnosti Vrtáky do této společnosti neinvestovala žádné finanční prostředky,“ uvedl Jaroslav Souček, předseda OS KOVO.

Apple, ilustrační foto

Apple urychlí vývoj samořídícího auta, vyjet do ulic by mělo do čtyř let

Technologický gigant Apple chce urychlit vývoj svého samořídícího elektrického auta Apple Car. Původní plány ještě na začátku letošního roku počítaly s tím, že do veřejného provozu by se mělo auto dostat do šesti až sedmi let, nyní by to mělo být do roku 2025. Uvedl to server Bloomberg.com s tím, že je to velice náročný úkol, i kvůli tomu, že i ostatní adepti jako Tesla či sesterská společnost Google Waymo s vývojem svých modelů tápou a žádný tak není zatím připraven pro ostrý provoz. Poté, co o tom agentura informovala, akcie Applu posílily až o 2,4 procenta na 157,23 dolaru.  

Přečíst článek

Německý vlastník tradičního výrobce vybrušovaných vrtáků z rychlořezné oceli v roce 2012. Rozhodnutí o zrušení a částečném stěhování výroby zpět do Německa oznámil v létě. O svém záměru propustit zaměstnance firma uvědomila místní úřad práce s řádným předstihem, uzavřel Pabiška.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Škoda Auta nemá díly. Od půlky říjny do konce roku omezí či zcela zastaví výrobu

Škoda Auto výrazně omezí nebo zcela zastaví výrobu ve všech třech českých závodech až do konce tohoto roku. Chybí jí palubní čipy. Odbory připustily výraznější krácení mezd zaměstnanců.

Přečíst článek

Výslech VB, ptá se Viliam Buchert

Výslech šéfa odborů Středuly: Chci poznat peklo, po smrti v něm neskončím

Dokáže šéf odborů Josef Středula hovořit upřímně, či hodně fabuluje? Newstream.cz to u předsedy ČMOKS vyzkoušel netradiční formou a výsledek je překvapující.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme