Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chatku na Křivoklátsku nahradil úchvatný nízkonákladový dům. Slunci se otvírá jako vějíř

Dům v křivoklátských lesích navrhli architekti ze studia Stempel & Tesar architekti.
Se svolením Filip Šlapal
Petra Jansová

Na okraji středočeské obce Malé Kyšice vyrostl v rekreační oblasti místo původní chaty nový pasivní dům podle návrhu ateliéru Stempel & Tesar. Má atypický půdorys čtvrtkruhu, otevírá se do vzrostlé zahrady, směrem do ulice ho chrání obrovská betonová stěna. Podívejte se na něj ve fotogalerii.

Reklama

„Příběh domu se začal psát dříve, než svět ohromila pandemie a Evropu začala tížit energetická krize. Byl to šestý smysl majitelů, který motivoval rodinu, aby si pořídila nízkonákladový dům obklopený krásnou zahradou? Nikoli, bylo to přirozený odpovědný přístup k životu a respekt k přírodě, kterou je třeba chránit,“ přibližují architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař ze studia Stempel & Tesar architekti.

Princip udržitelnosti se tedy na základě přání klientů prolíná každým detailem domu: od použitých materiálů, po tvar domu.

Hlavní konstrukce stavby je z obnovitelného materiálu – dřeva. Pro udržitelný přístup je ale důležité dbát i na trvanlivost a životnost. Proto z návětrných stran chrání dům stěny s betonových tvárnic.

Dům nepotřebuje kanalizaci

Dřevěná sendvičová stěna s tepelnou izolací pomáhá i přirozené akumulaci tepla, a tím i stabilitě domu. Solární panely snižují náklady na vytápění a soběstačnosti pomáhají i krbová kamna s výměníkem tepla.

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Místo obchoďáku stylový Aparthotel. Jak vypadá nejlepší architektura v Krkonoších?

Projekt Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou ateliéru ov-architekti je podle odborné poroty vítězem prvního ročníku soutěže Krkonošská cena za architekturu. Podivejte se ve fotogalerii, čím porotu zaujal.

Přečíst článek

Domácnost důmyslně hospodaří i s vodou. Koupací jezírko optimalizuje využívání dešťové vody a vody na zálivku je dostatek i v během sucha i díky vlastní kořenové čistírně. Zadržení povrchové vody v zahradě navíc zpříjemňuje klima i v bezprostřední blízkosti stavby. Z pozemku neodchází do kanalizace žádné odpadní vody. Stejně tak se v domě nakládá i s odpadním vzduchem, který díky rekuperaci ohřívá čerstvý vzduch zvenčí v zimních měsících.

Zahrada dále skrývá třeba zakopaný systémový sklep z recyklovaného plastu a pro sklad zahradních potřeb a kol slouží použité lodní kontejnery.

Funkcionalistická Osada Baba projde proměnou.

Reportáž: Projektovali ji ti nejznámější a bydlela v ní pražská smetánka. Nyní pražská Baba projde modernizací

Světově unikátní urbanistický celek, Osada Baba, projde proměnou. Koncepční studie má modernizovat a proměnit veřejný prostor a infrastrukturu.

Přečíst článek

Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme