Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

poštovní známka - informace o tématu

Nikola Hagleitnerová z vedení pošty a spolkový ministr financí Christian Lindner se zobrazením digitální verze známky

Deutsche Post vydala svou první kryptoznámku. Braniborskou bránu pro ni vytvořila AI

Německá pošta Deutsche Post DHL vydává svou první kryptoznámku, která je kombinací fyzické poštovní známky a sběratelského digitálního tokenu NFT (non-fungible token, nezastupitelný token). Motivem prvního kusu zamýšlené série historických staveb je Braniborská brána ztvárněná umělou inteligencí.

Přečíst článek
Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl ČTK za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Čtyřkorunová známka z počátků první republiky se vydražila za dva miliony. Je třetí nejdražší

Přečíst článek

Známka na počest obránců Hadího ostrova posílající do „patřičných mezí“ ruský křižník Moskva vynesla miliony

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí 📈 vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 
Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na 🏗️ stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ dnes ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. Firmy to potvrdily novinářům. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat ČEZ. 
Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 3️⃣2️⃣ procent na 783 milionů eur (19,7 miliardy korun). Společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení. Přispěly k tomu vyšší čisté úrokové výnosy, zejména v Rakousku, a to díky vyšším úrokovým sazbám a většímu objemu úvěrů.
Německá automobilová skupina Volkswagen v prvním čtvrtletí hospodařila s provozním ziskem 4,59 miliardy eur (115,4 miliardy korun), což je meziroční 📉 pokles přibližně o 20 procent. Prodej aut pak největší automobilce v Evropě klesl na 2,08 milionu z 2,12 milionu před rokem. 
České spořitelně (ČS) 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5️⃣,7️⃣ miliardy korun. Provozní zisk byl vyšší o 33,5 procenta, dosáhl 7,5 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnily vyšší provozní výnosy, které stouply zejména v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí.
Dnes  vyprší termín pro podání závazných nabídek na stavbu až čtyř nových jaderných reaktorů v České republice. Uchazeči o obří projekt jsou francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Detaily nabídek ovšem ještě po nějakou dobu nebudou veřejné. 
Ministři energetiky skupiny sedmi předních ekonomik světa (G7) se dohodli na odstavení 🏭 uhelných elektráren v první polovině roku 2035. To je významný krok v přechodu od fosilních paliv, uvedl na tiskové konferenci italský ministr energetiky Gilberto Pichetto Fratin, který předsedá ministerskému zasedání G7. 
Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes v Rijádu 🤝 jednal s korunním princem Saúdské Arábie Muhammadem bin Salmánem o situaci v Pásmu Gazy a o tom, jak zmírnit napětí v blízkovýchodním regionu. V prohlášení o tom informovalo americké ministerstvo zahraničí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme