Beton, sklo a dřevo. Tak vypadá netypická chata v Beskydech

V téměř nedotčené horské krajině Moravskoslezských Beskyd vyrostla netypická chata podle návrhu zlínského architekta Pavla Míčka.
Stavbu domu usazeného do chráněné krajinné oblasti v Beskydech provázely na počátku komplikace. „Proces to nebyl nijak snadný, neboť do něho významným způsobem promlouvala správa CHKO Beskydy se svými rigidními stavebními předpisy,” konstatuje autorská zpráva s tím, že dodržet stanovené podmínky bylo mnohem obtížnější než projektovat do komplikovaného svažitého pozemku.
A okolní kontext, nezastavěná zelená kopcovitá krajina, ovlivnila i to, z čeho je dům postaven. Beton i modřínové dřevo totiž získají časem žádoucí patinu. „Beton zešedne, poroste mechem, modřínové dřevo stárnutím získá šedostříbrnou patinu, přístupová pěšina z pískovcových kamenů se bude ztrácet v luční trávě,” přibližuje dále autorská zpráva.
Materiálová i barevná střídmost dominuje i interiéru. Hlavní roli v něm hraje dřevo na podlaze i na podhledech. Ve spodní částo objektu jsou ložnice, ve vrchní části je jedna velká propojená místnost, která funguje jako obývací pokoj, kuchyň i jídelna.
>>>>>Máte rádi moderní architekturu? Sledujte s námi podařené stavby i přestavby.<<<<<<
Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza. A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.
Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole
Enjoy
Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.
Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje
Leaders