Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pohodlnější než karavan a dostupnější než chata na Lipně. To jsou minidomky na kolech

Chata na kolách
Ecocapsule
Petra Jansová

Plnohodnotný komfort s bonusem, dá se totiž zabalit a odvézt kamkoliv, nabízí minimalistické domky na kolech. Trend, který se šíří světem, dorazil i do Česka.

Reklama

Domek na kolech přináší svobodu, dojet s ním lze téměř kamkoliv: nabídnout může stylové útočiště v přírodě, osobité ubytování pro hosty nebo mobilní kancelář. K převozu domu není potřeba nákladní auto ani jeřáb. Postačí osobní vozidlo, nejlépe větší SUV, protože celá chata na přívěsu se vejde do 3,5 tuny. 

Velkou výhodou takového bydlení je i to, že se nemusí nic řešit s úřady. Jde o malou stavbu, takže místo čísla popisného mají lidé žijící v mobilních domcích pouze espézetku. Domek je ale možné z přívěsu i odejmout a usadit natrvalo. 

Podívejte se tiny houses na kolech tuzemských architektů.

 Moderní designový domek v minimalistickém stylu startuje na částce kolem jednoho milionu korun. Maximální svobodu přináší domky na kolech ve variantě offgrid, tedy ty nezávislé na inženýrských sítích, třeba se solárním panelem na střeše. 

Jana Mastíková, hlavní architektka studia Loxia

Musíme se naučit zahušťovat města a žít v menších bytech, říká architektka

Inflace a zdražování stavebních materiálů bude ovlivňovat v letošním roce i tuzemský stavební průmysl a architekturu. Podle architektky Jany Mastíkové ale může mít tento vývoj i pozitivní dopad - změnu myšlení a přístupu. „Architektura má být střízlivá a zejména má dobře sloužit. Jde o užité umění, je to řemeslo, není to osobní exhibice za každou cenu,” říká v rozhovoru Mastíková.

Přečíst článek

Plovoucí sauna Lom (Atelier HRA)

Nejpovedenější domy Česka. O architektonickou cenu soutěží dům na kolech nebo dům z konopí

Mezinárodní odborná porota soutěže sedmého ročníku soutěže Česká cena za architekturu do užšího výběru nominovala 29 projektů. O cenu v soutěži pořádané Českou komorou architektů se budou ucházet různorodé projekty: sauna na vodě, dům na kolech nebo vinařství a pivovar.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme