Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musíme se naučit zahušťovat města a žít v menších bytech, říká architektka

Jana Mastíková, hlavní architektka studia Loxia
Se svolením Jany Mastíkové
Petra Jansová

Inflace a zdražování stavebních materiálů bude ovlivňovat v letošním roce i tuzemský stavební průmysl a architekturu. Podle architektky Jany Mastíkové ale může mít tento vývoj i pozitivní dopad - změnu myšlení a přístupu. „Architektura má být střízlivá a zejména má dobře sloužit. Jde o užité umění, je to řemeslo, není to osobní exhibice za každou cenu,” říká v rozhovoru Mastíková.

Reklama

Jakým směrem se bude vyvíjet tuzemská architektura a stavebnictví?

Trendy udává náš současný i budoucí styl života. Lidé se i nadále budou přesouvat do větších měst, která díky své rozvinuté infrastruktuře a vybavenosti nejlépe a nejefektivněji zajistí potřeby obyvatel. Role architekta a zejména urbanisty bude čím dál tím důležitější právě z toho důvodu, aby města poskytovala opravdové zázemí pro kvalitní život.

Budeme ale muset být ochotni také změnit náš pohled na svět, přijmout myšlenku zahušťování metropolí a tím i zachování krajiny vně měst, přijmout umění žít v menších bytech při zachování kvality života ve veřejném prostoru. Nebude to lehké, je to úkol pro příští generaci. 

Ceny bytů v Tokiu dosáhly loni třicetiletého maxima.

Ceny bytů v Tokiu jsou na rekordu. A jen o čtvrtinu dražší než v Praze

Průměrná cena nového bytu v Tokiu loni dosáhla 62,6 milionu jenů (asi 11,9 milionu korun) a překonala tak 30 let starý rekord. Důvodem je rostoucí poptávka domácností s dvojím příjmem, větší podíl pracujících žen i zvyšující se náklady na výstavbu, uvedla agentura Bloomberg. Pro srovnání – nový, sedmdesátimetrový byt v Praze se podle CG Indexu společnosti Central Group koncem loňského roku prodával v průměru za 9,6 milionu korun. 

Přečíst článek

Jak se dá život ve městě změnit z pozice architekta a urbanisty?

Byla bych ráda, aby pokračoval trend zkvalitňování veřejného prostoru a rozumný přístup k ekologii, abychom vše dokázali v budoucnu ekonomicky zvládnout. Nicméně trend společnosti neurčují architekti, ale politické prostředí. Architekt reaguje na společenskou poptávku s tím, že samozřejmě může předkládat společnosti svoje vize a prosazovat je. Konečné slovo je však v rukou politiků, potažmo jejich voličů.

Méně byrokracie a více svobody

Jaké zázemí by architekt potřeboval, aby se mu lépe projektovalo?

K tomu, aby se u nás stavělo více, lépe a odvážněji, by z pohledu architektů určitě pomohlo více svobody a méně byrokracie. Architekt je dnes svázán tolika právními a úředními předpisy, že se v jeho práci dost často ztrácí opravdová architektura a stavařina a výsledkem je umění kompromisů.

Až příliš často řešíme otázky, kdy kvůli neúměrně dlouhým povolovacím procesům rostou v čase náklady a my jsme žádáni o úpravy projektů tak, aby se snížila cena výsledného domu, která se kalkulovala na samém počátku. Je to mnohdy skutečná symfonie kompromisu a umění možného. 

Jan Vančura, ředitel institucionálního bankovnictví v Trinity Bank

Levnější byty nečekejte. Přinesla by je jedině velká finanční krize, říká realitní odborník

Ačkoli rostoucí sazby České národní banky část poptávky po nemovitostech zmrazí, na cenu naopak bude tlačit rostoucí zájem o financování nemovitostí v eurech, tvrdí Director Real Estate and Corporate Finance Trinity Bank Jiří Vančura. Výnosy z nájmů přitom přišly o svůj tradiční hlavní smysl a nepokryjí ani inflaci, dodává v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Jak ovlivní architekturu růst cen materiálu a obecně inflace?

Bude to výzva, která odpovídá mojí filozofii, že architektura má být střízlivá a zejména má dobře sloužit. Architektura je užité umění, je to řemeslo, není to osobní exhibice za každou cenu.

Zlepší se situace na trhu s bydlením?

Jsem skeptická. Nabídka bude ještě dlouhou dobu nižší než poptávka, protože změna povolovacího procesu je zatím spíše příslibem než skutečným činem. A až k tomu dojde, je zde stále bohužel překážka v naší mentalitě. 

Na co narážíte?

Hledáme častěji důvody, proč něco nejde, než abychom sebekriticky hledali cesty, jak se změnit a dělat věci přímočaře a efektivně. Potřebujeme bohužel pořádnou facku, abychom s tím něco udělali. Až ani naše děti nebudou moci sehnat bydlení, tak se snad probereme a začneme novým projektům přát, a ne jim jako společnost bránit a škodit. Krásný příklad – pokud dnes chcete rychle vybudovat politickou kariéru na regionální úrovni, bezpečně ji postavíte na tom, že zamezíte výstavbě nějakého projektu, ideálně developerského. Problém týkající se bydlení je ale hlubší. 

Petr Hájek, architekt

Architekt Hájek: Místo na filharmonii je vybrané dobře. Dál od centra se staví líp

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména. „Do nominačního kola jsme mohli doložit vlastní reference ze staveb pracujících s akustikou, a tak jsme do toho šli samostatně. Jsem rád, že k tomu máme příležitost,“ říká architekt Petr Hájek.

Přečíst článek

Pražskou filharmonii si architekti i město zaslouží

Jaký?

Stát se v devadesátých letech vzdal investování do bydlení i formou družstevních bytů a bydlení nechal čistě na starosti samotných obyvatel. Teď se ukazuje, že to byla zásadní chyba, pro jejíž napravení chybí legislativa, systém financování a zejména zkušené lidské zdroje, které by si s takovým úkolem uměly poradit. Bez toho všeho nemáme rychlé řešení. 

Jaký projekt byste přála tuzemským architektům?

Projekt nové Vltavské filharmonie. Osobně zastávám názor, že Praha si moderní budovu již dlouhou dobu zaslouží. Vždyť se zde od dob Tančícího domu nic světového nepostavilo, a to bude již skoro 30 let. Tedy nejenom architektům, ale i Praze přeji filharmonii, ale zároveň kriticky uznávám, že to bude mít zatraceně těžké, protože nás nečeká lehká doba, a myslím si, že finance z veřejných rozpočtů budou pod tlakem řady potřebnějších projektů. Pomníkům se vždy daří lépe v období blahobytu, které nás však v roce 2022 nejspíš nečeká.

číšník, ilustrační foto

Hospodští i taxikáři mají těžký leden, třetině hrozí krach

Lidi nechodí, nejezdí. Číšníci dříve pivo roznášeli, dnes jej rozvážejí. Taxikáři v lepším případě místo pasažérů vozí boxy s jídlem. Ekonomikou se táhne strach z inflace.

Přečíst článek

Disney

Potvrzeno: Disney+ bude v Česku již v létě. Datum ale zatím tají

Očekávaná streamovací služba nabídne tisíce pořadů včetně populárních filmů a seriálů ze světů Hvězdných válek a komiksovek Marvel, potvrdila The Walt Disney Company.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme