Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Kolik vlákniny by měla žena a muž jíst a proč?

Jablka obsahují quercetin
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Existuje nepřímá úměra v množství konzumované vlákniny s množstvím tělesného tuku. Vláknina má výrazně sytící schopnost a snižuje tak pravděpodobnost přejídání. Jaké jiné vlastnosti má vláknina, dočtete se v dalším díle seriálu Biohacking o dietách.

Reklama

Vláknina je důležitou součást lidské stravy a je předmětem debat nutričních expertů i laiků. Jisté je, že v dnešní době konzumujeme vlákniny daleko méně než naši předci. V dobách lovců a sběračů tvořila vláknina zhruba 100 až150 gramů denní stravy. Dnes je to ve vyspělém světě i desetkrát méně, přičemž doporučený konsenzus je zhruba 25 gramů pro ženy a 35 gramů pro muže. Z výzkumů vyplývá, že až na výjimky v případě střevních nemocí jako je Crohnova choroba, zánětlivé střevo, či střevní kolitidy, je nejlepší strategií množství vlákniny nijak neomezovat. Prospívá v případě různých neduhů a hraje roli při zachování dobrého zdraví.  

Keto dieta

Biohacking: Ketóza je takový vynucený hladomor. Na hubnutí to ale funguje

Paleo dieta nebo low carb dieta jsou šetrnější varianty nízkosacharidové diety, po které se hubne. Jak se dočtete v dalším díle seriálu o biohackingu, ledviny to přesto zatíží a na dlouho by to nemělo být.

Přečíst článek

Vláknina je součástí struktury rostlinných potravin. Lidské tělo jí neumí strávit, takže nepředstavuje zdroj makroživin ani kalorií. Je přítomná v potravinách bohatých na sacharidy, jako je zelenina, ovoce, luštěniny, obilniny, ořechy a semena. Vláknina se dělí na dva druhy: rozpustnou a nerozpustnou. Ta rozpustná vytváří v žaludku a ve střevech gelovitou strukturu tím, že na sebe váže vodu. Nabobtnáním zpomaluje trávení a vytváří subjektivní pocit většího nasycení.

Rozpustnou vlákninu obsahují zejména luštěniny, oves, ořechy a semena a některé druhy ovoce a zeleniny. Nerozpustná vláknina dodává objem stolici a zlepšuje tak trávení, například zmírňuje zácpu. Obsahuje ji většina zeleniny a celozrnné obilniny. Abychom získali dostatečné množství obou typů vlákniny, měla by postačit vyvážená strava s dostatkem zdravých potravin obsahující sacharidy. 

Lepší ekonomika krevního cukru

Kromě jasných benefitů jako třeba lepší vyprazdňování, plní vláknina řadu dalších funkcí v těle. Výzkumy například ukazují, že existuje nepřímá úměra v množství konzumované vlákniny s množstvím tělesného tuku. Vláknina má výrazně sytící schopnost a snižuje tak pravděpodobnost přejídání. Navýšení vlákniny navíc nemusí být vědomě kompenzováno snížením množství potravy či snížení kalorické zátěže stravy. Stačí trvale každý den navýšit vlákninu z různých zdrojů a časem uvidíme tento efekt i na snížené hmotnosti.

Výhody konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny je také její efekt snižovat okamžitou zátěž sacharidy. Potraviny s vysokým obsahem sacharidů přirozeně obsahují vyšší podíl vlákniny, což spolu tvoří přírodou vytvořenou mřížku, která je pro tělo prospěšná. Vláknina tak totiž zpomaluje vstřebávání sacharidů do krve a tělo lépe udržuje kontrolu nad hladinou krevního cukru. Časté výkyvy krevního cukru mohou postupně vést k inzulínové rezistenci a následně diabetu 2. typu či metabolickému syndromu.  

Půst, přerušovaný půst, dieta

Biohacking: Znáte pescetariánství? Je to strava dlouhověkosti

Pět jídel denně či vynechat snídani? Ne, zase je všechno jinak, dvě a půl jídla denně stačí, cituje dnešní díl seriálu Biohacking, který se věnuje dietám, nový způsob stravování pro dlouhověkost.

Přečíst článek

Strava s dostatečným množstvím vlákniny zabraňuje vzniku chorob trávicího traktu: rakoviny tlustého střeva, divertikulitidy a zánětlivých onemocněním střev. Odvádí toxiny ze střev, posiluje střevní vystýlku a také podporuje střevní mikrobiom. To je dosaženo také pomocí zvláštního druhu vlákniny, která se nazývá prebiotická. Je to takový druh, který tvoří potravu pro přátelské bakterie v střevech a pomáhá tím jejich rozmnožování a aktivitě. Ty pak nadále zlepšují celkové zdraví organismu včetně posílení imunity. Zdroji prebiotické vlákniny jsou zejména cibulovité zeleniny jako cibule, česnek a pórek, luštěniny a ovoce jako banán a jablka.  

Výzkumy ukazují, že doporučené množství vlákniny má také vliv na prevenci i potenciální zlepšení kardiovaskulárních onemocnění, a to hned pomocí několika mechanismů. Snížením celkového cholesterolu a absorpce mastných kyselin, zvýšením produkce žluče a posílení mikrobiomu se sníží „špatný“ LDL cholesterol. Dochází také ke snížení krevního tlaku a chronického zánětu, které jsou přímými rizikovými faktory rozvoje srdečních onemocnění. 

Jak vlákninu doplnit?

Experti standardně doporučují přijmout veškerou potřebnou vlákninu ze zmíněných potravinových zdrojů. Pokud navyšujeme vlákninu vědomě, snažíme se o postupný a pomalý proces, abychom se vyhnuli nežádoucím účinkům jako plynatosti či pocitu nafouklého břicha. Pokud chceme příjem vlákniny podpořit doplňky stravy v případě snahy o hubnutí či eliminaci zácpy, doporučuje se příjem psylia, které je přirozené a účinné. V případě prebiotické vlákniny lze zakoupit druhy jako jsou inulin a oligosacharidy FOS a GOS

Biohacking: Jak by měl správně jíst homo sapiens

Je téměř nemožné pro normálního člověka se čistě racionálně rozhodnout, jak se má trvale stravovat, aby bylo zajištěno jeho zdraví a zároveň uspokojeny jeho chutě. Jeden z důvodů je ten, že neexistuje univerzální konsenzus pro to, co vlastně je onou ideální stravou pro homo sapiens tak, jak je to jednoznačné u divoce žijících zvířat dané jejich pudovými preferencemi. U lidské stravy vždy záleží, jakou optikou na stravu nahlížíme.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
luštěniny, dieta, zdravá strava, wellness

Biohacking: Luštěniny pomohou i s metabolickým syndromem. Pozor ale na jejich zpracování

Přečíst článek
jídlo, ilustrační foto

Biohacking: Jednoduchá cesta, jak srazit vysoký tlak a ještě shodit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme