Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Stanislav  Šulc

Stanislav Šulc

Tvůrce obsahů na newstream.cz. stanislav.sulc@newstream.cz

články autora

Stanislav Šulc: Češi a další Evropané chtějí vůdce. Tak aby z toho zase nebyl Vůdce

Krátce před oslavami Velikonoc vyšly v českých médiích výsledky zásadního průzkumu veřejného mínění. Uvedly, že velká část Evropanů nevěří tradičním politikům a stranám a chybí jím silný vůdce. Češi patří k těm, kteří populistického vůdce chtějí také. Naopak Němci jej ze všech dotazovaných národů chtějí nejméně. Výsledky jsou to opravdu děsivé. A nikoli ty výsledky z Německa.

Přečíst článek
Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson je známý svými přesnými popisy technologických a ekonomických inovací. Pro agenturu Bloomberg nyní sepsal šestici klíčových otázek, jejichž odpovědi pomohou lépe chápat revoluci, již přináší současná vlna umělé inteligence. A také ukazuje limity, které první vlna generativní AI zatím má.

Přečíst článek
Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky

Stanislav Šulc: Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky. Nejde o auta v centru

Dvojice bernardýnů a u nich sedící seniorka či senior hrající na tahací harmoniku se stala novou atrakcí Václavského náměstí již před několika lety. Nyní se i kvůli nim vedení hlavního města Prahy rozhoupává k zákazu zneužívání zvířat pro takzvaný „busking“, což je hezčí výraz pro žebrotu. Zákaz by mohl začít platit ještě letos. A jde o jednu z nejsmysluplnějších regulací, s nimiž stávající vedení města přichází.

Přečíst článek
Projekt 1 Mayfair v Londýně

Nejluxusnější dům v Londýně míří na trh. Byty tu stojí dvě miliardy

Pod jménem 1 Mayfair se na londýnský realitní trh dostává očekávaný projekt, za kterým stojí miliardář John Caudwell. Podle jeho vlastních slov jde o unikátní příležitost, která se už nebude opakovat, protože nic takového se v Londýně již nepostaví. A tomu odpovídá také cena. V průměru tu byty budou stát 70 milionů liber, tedy téměř dvě miliardy korun.

Přečíst článek
Josef Středula pokračuje v roli odborářského předáka

Stanislav Šulc: Mají odbory ještě smysl? Odpověď bude znovu hledat Josef Středula

Josef Středula pokračuje v roli odborářského předáka. Klepnutí přes prsty, které v posledních měsících dostal, by ho mohlo nasměrovat k lepším výkonům.

Přečíst článek
Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Ve dvaceti letech emigroval Jan Bejšovec do Švédska. A tam se mu podařilo nakoupit grafiky od věhlasných umělců typu Salvátora Dalího či Andyho Warhola. Tím vznikl základ sbírky, která je jeho celoživotní vášní. To ostatně pozná každý, kdo vstoupí do jeho bytu na Smíchově. Uvítá vás socha Jaroslava Róny, v hlavních pokojích pak jsou ve vrstvách desítky pláten především klasiků 20. století. Ale nejen jejich. „Rád si kupuji obrazy nevýznamných autorů, které považuji za významné. Třeba surrealistický obraz Mertlíka nebo Rambouska, od něhož mám expresivní malbu boxerů v ringu z 20. let 20. století. Také by si asi žádný ‚seriózní‘ sběratel nepověsil dílo Jaroslava Gruse, ale já tady mám jeho fantastické plátno z roku 1932,“ říká Jan Bejšovec, který část své sbírky a sbírky svého syna Johana představuje v galerii Magnus Art v sídle J&T Banky.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek
Ředitel Veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Šéf veletrhu Sběratel Jirásek: Na vzestupu jsou nyní bankovky. Kupují je mladí

Již tento pátek a v sobotu se v pražském hotelu Olympik sejdou sběratelé všeho druhu. Uskuteční se tu další vydání jarního veletrhu Sběratel, kde si budou moci koupit vysněné bankovky, mince, známky, drahé kameny i další sběratelské kousky. „Máme mezi obchodníky dobrou pověst a jak vám řeknou kdekoliv v zahraničí: ‚Češi pořád ještě nakupují.‘ Možná ne za tolik jako sběratelé v západní Evropě, ale o to náruživěji a častěji,“ říká v rozhovoru pro byznysový portál newstream.cz ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek.

Přečíst článek

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Půl procenta. O tolik s největší pravděpodobností sníží rada České národní banky základní úrokovou sazbu již na dnešním zasedání. Umožňují jí to mimořádně dobrá data o inflaci, která patří k nejnižším v Evropské unii. Vzhledem k tomu, že úroky Evropské centrální banky nadále stagnují, lze očekávat další mírný propad kurzu koruny vůči společné evropské měně. To přitom může mít i mírný proinflační vliv.

Přečíst článek
Socha Boy od Matouše Háši se představuje v londýnské aukční síni Phillips

Ohromný úspěch. Mladý český sochař Matouš Háša vystavuje v Londýně po boku Mariny Abramović a dalších legend

Prestižní aukční síň Phillips v Londýně zahájila kolektivní výstavu děl Seeing Red řady uznávaných světových umělců včetně Mariny Abramović, Helen Beard, Justina Mortimera nebo Martina Edera. Na výstavě se představuje také mimořádně talentovaný český sochař Matouš Háša, který pracuje s mramorem. Jeho dílo stojí desítky tisíc liber.

Přečíst článek
Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Švýcarské luxusní hodinky se na sekundárním trhu prodávají za nejnižší ceny za poslední roky. Ukazuje to index Subdial Watch Index agentury Bloomberg. Průměrná cena na sekundárním trhu klesla na 33 628 dolarů. Očekává se však, že s nárůstem ceny bitcoinu a zejména technologických akcií se ceny začnou zvyšovat.

Přečíst článek
Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Jako už poněkolikáté, Apple zaspal nástup technologie, která bude přelomová. Zatímco u vychytávek typu ohebného displeje to technologického giganta trápit nemusí, nástup AI v operačních systémech a kreativních nástrojích ho může zabolet poměrně razantně. I proto se podle zdrojů agentury Bloomberg domluvil s konkurenčním Googlem a bude využívat jeho model AI zvaný Gemini. Co lze očekávat? A proč to je jedna z nejdůležitějších technologických novinek roku?

Přečíst článek
Američané si Tik Tok velice oblíbili

Číňané musí prodat americký TikTok. Miliardáři se již hlásí a je mezi nimi i Trumpův ministr

Američtí legislativci finišují proces, na jehož konci zbudou čínské společnosti ByteDance vlastnící sociální síť TikTok jen dvě možnosti: buďto americký TikTok vypnou, nebo jej prodají. Bolestivé budou obě varianty, přesto pravděpodobnější je ta druhá. A TikTok v USA bude za několik měsíců provozovat někdo jiný. Kdo? První možní zájemci se již hlásí, protože jak ukazuje Mark Zuckerberg, Donald Trump a Elon Musk, kdo vlastní sociální síť, má docela zásadní vliv.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko jde volit. Válečná putinomika funguje překvapivě skvěle

Volby v Rusku vyhraje stávající prezident Vladimir Putin. Reální protikandidáti buďto byli diskvalifikováni, nebo zemřeli za podezřelých okolností. Válka proti Západu Putinovi nahnala další body. A co je pro Putina neméně příznivé – Rusko ekonomicky nadále funguje. Válečná ekonomika totiž přináší pozitivní dopady pro obyvatele. Ale Rusko si zadělává na obří ekonomický problém pro dobu po Putinovi.

Přečíst článek

Inflace dovoluje ČNB snížit sazby radikálně. Proč to nejspíš neudělá a je to tak dobře?

Již za týden zasedne rada České národní banky a bude hodnotit dosavadní boj s inflací. A také to, jak nastaví sazby. O kolik je nakonec sníží?

Přečíst článek

News box

Národnímu pivovaru Budějovický Budvar 🍺 loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce. Zvýšením vývozu dokázal nahradit ruský trh, o který přišel v roce 2022 po zahájení války Ruska s Ukrajinou. Loni se pivovar prosadil nově v Kongu a Jihoafrické republice. 

Americký dolar 💲 oslabuje ke koši předních světových měn. Reaguje tak na vyjádření několika vrcholných představitelů Fedu, kteří zopakovali, že cyklus snižování úrokových sazeb je pozastavený do doby, než budou k dispozici nové ekonomické údaje. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,1 procenta na 106,17 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,0647 dolaru.

Vláda schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament.
Ceny ropy 🛢 se snižují 📉 po zprávě o překvapivě silném růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent vykazuje pokles o zhruba 1,6 procenta, když sestoupila pod 89 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácí 1,5 procenta a nachází se v blízkosti 84 dolarů za barel.
Pražská burza nepatrně vzrostla 💪. Index PX přidal 0,04 procenta na 1547,54 bodu a skončil na tzv. zelené nule. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, zbrojovky Colt CZ a pojišťovny VIG. Ztrácela naopak energetická společnost ČEZ. 
Koruna stagnuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se obchoduje v kurzu 25,26 koruny za euro, stejně jako v úterý v podvečer. K dolaru za stejnou dobu zpevnila 💪 o jeden haléř na 23,75 koruny za dolar
Rada České televize jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. 

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat již v červnu, uvedl po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

Americká automobilka Tesla 🔌🚗 požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas, píše Reuters. Číst více
Senát schválil zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení. Rozhodl o tom i přes námitky senátorů vládních stran. Definici bude obsahovat novela, která má podle vlády zjednodušit podpory ze Státního fondu podpory investic (SFPI) a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme