Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Denisa  Holajová

Denisa Holajová

Původně se věnovala zahraničnímu zpravodajství, ale v roce 2007 spojila svůj profesní život s tehdy vznikajícím ekonomickým deníkem E15, kde působila až do roku 2022. Hlavní oblastí jejího dlouhodobého zájmu je realitní trh, ale také módní byznys, ač původně vystudovala Západoevropská studia na Fakultě sociálních věd UK.

články autora

Nevídaný obrat na rezidenčním trhu. V krizi ožil zájem o větší byty

Nevídaný obrat na rezidenčním trhu. V krizi ožil zájem o větší rodinné byty

Trh s bydlením má do celkového oživení ještě daleko, přesto v některých segmentech poptávka letos nabírá na síle. Po letech, kdy se tvořily fronty na malometrážní investiční byty, jdou nyní na odbyt hlavně větší rodinné byty, zpravidla na dobrých adresách. Mezi kupujícími totiž kvůli vysokým sazbám hypoték převažují zákazníci s vlastní hotovostí, kteří si pořizují nemovitosti pro vlastní bydlení.

Přečíst článek
Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí

Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí

Praha ukázala návrhy finalistů soutěže na dostavbu Vítězného náměstí . Nová zástavba takzvaného 4. kvadrantu vyroste v režii trojice developerů Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group.

Přečíst článek
Jeden z projektů SBB

Švédský realitní gigant SBB zvažuje prodej. Nemá na splácení dluhu

Švédský nemovitostní gigant SBB se otřásá v základech. Doplácí na prudce rostoucí zadlužení z minulých let.  Akcie firmy s portfoliem nájemních bytů a komerčních nemovitostí o celkové  hodnotě 13 miliard dolarů, tedy zhruba 290 miliard korun, spadly o více než 90 procent oproti vrcholu v roce 2021. Představenstvo nyní uvedlo, že zvažuje prodej jednotlivých divizí, specifických aktiv, nebo dokonce celé firmy.

Přečíst článek
Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Polákům je líp doma

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Poláci se mají lépe doma

Není to jen brexit, který zastavil příliv pracovníků z Evropské unie do Velké Británie. Evropské ekonomiky od Polska až po Portugalsko teď totiž nabízejí víc pracovních míst a lepší mzdy než Británie. Podle tamního Národního statistického úřadu byl loni počet příchozích ze zemí Evropské unie zhruba poloviční oproti roku 2019. A to navzdory rekordní celkové migraci do Spojeného království čítající celkem 606 tisíc osob.

Přečíst článek
Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Bez blízkosti stanice metra nemá ani cenu stavět moderní kancelářské budovy. Tohoto pravidla se drží každý zkušený developer. U kterých stanic se však výstavba vyplatí nejvíc? A kde naopak najdou firmy nejlevnější pronájem prostor? Vodítko nabízí nová cenová metromapa realitní poradenské společnosti Colliers.

Přečíst článek
Restaurace v dobách covidu musely řešit holé přežití

Účet za covid. Pandemii nejvíc odnesl cestovní ruch v Praze a na Karlovarsku

Proticovidová omezení v letech 2019 až 2021 tvrdě dopadla na cestovní ruch v celé republice. Nejvíc ovšem zasáhla Prahu a Karlovarský kraj. Podle údajů, které nyní zveřejnil Český statistický úřad, poklesla hrubá přidaná hodnota cestovního ruchu v hlavním městě během dvou let o více než polovinu na hodnotu 25,1 miliardy korun, zatímco v roce 2019 dosahovala 53,2 miliardy korun.

Přečíst článek
Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je RSJ

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je investiční skupina RSJ

Česká společnost Logport Development zahájila proměnu bývalých hutí Poldi Kladno. Na jednom z největších brownfieldů v Česku chystá projekt Logport Kladno Poldi. V první fázi zrevitalizuje jeho část o rozloze 1,5 hektaru a postaví na ní halu.

Přečíst článek
Poprvé na tuzemském trhu realit. Globální investor LCN Capital Partners koupil showroomy Mercedesu

Globální investor LCN Capital Partners vstoupil už i do Česka. Koupil showroomy Mercedesu

Převzetím 11 autosalonů Mercedes-Benz a dalších prémiových vozů vstoupil poprvé na český a slovenský trh realitní investor LCN Capital Partners. Firma, která spravuje aktiva v hodnotě téměř sedm miliard dolarů v několika fondech denominovaných v amerických dolarech, eurech a librách, koupila čtyři showroomy v Česku a sedm na Slovensku.

Přečíst článek
Křest magazínu Realitní Club

Nájemní bydlení je z nouze ctnost, shodují se odborníci z realitního trhu

V době vysokých úrokových sazeb a drahých hypoték je velké téma pro developery a investory nájemní bydlení. Protože se trh s prodeji bytů téměř zastavil, do centra zájmu se dostalo podnikání v nájmu. Jenže při současné situaci ani to pro investory dobře nevychází, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pořádal Newstream. 

Přečíst článek
Italové brojí proti „agropirátství“. Padělky potravin Made ni Italy dosahují 120 miliard eur

Italové brojí proti „agropirátství“. Padělky potravin Made in Italy frčí v Rusku i USA

Napodobenin potravinářských výrobků s chráněným označením Made in Italy ve světě rapidně přibývá. Podle italského svazu zemědělců Coldiretti už jejich hodnota dosáhla 120 miliard eur. Za poslední rok prudce přibylo falešných italských lahůdek zejména v Rusku. Po útoku na Ukrajinu se nesmí do Ruska dovážet řada zemědělsko-potravinářských produktů. A tak na řadě míst od Uralu po Sverdlovsk vyrostly továrny specializované na výrobu padělků italských sýrů a uzenin.

Přečíst článek
Arkády Pankrác ovládl globální hráč G City Europe. Může je rozšířit až o polovinu

Arkády Pankrác ovládl globální retailový hráč G City Europe. Může je ještě rozšířit o více než polovinu

Jedna z úspěšných pražských nákupních galerií Arkády Pankrác přešla zcela do vlastnictví společnosti G City Europe. Ta nyní za 60,5 milionu eur, v přepočtu přes 1,4 miliardy korun, koupila zbývající čtvrtinový podíl centra, který dosud držel jeho původní developer a nadále správce  ECE Projektmanagement z německého klanu Ottových. Transakce zahrnuje i přilehlý pozemek o rozloze 5 400 metrů čtverečních, na kterém lze rozšířit nákupní plochu o dalších 22 500 metrů čtverečních.

Přečíst článek
PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Vláda zveřejnila soubor opatření, jimiž se chystá snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 54,4 miliardy korun. Zahrnuje zvýšení daní firmám i zaměstnancům, daně z tabáku, alkoholu a hazardu nebo daně z nemovitosti. Vzrostou také odvody živnostníků a stát opět zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance. Snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se sloučí na 12 procentech, dosud byly deset a 15 procent. Díky tomu mají naopak zlevnit potraviny, bydlení a zdravotnické prostředky. Ostatní položky, které dosud byly v jedné ze snížených sazeb, se ale přesunou do základní 21procentní sazby.

Přečíst článek
„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Světový obchod zažívá turbulence, které změní mezinárodní dodavatelské řetězce na další desetiletí. Firmy vyděšené výpadky dodávek v pandemii, prudkými nárůsty cen a přerušením přepravy snižují svoji závislost na jedné továrně či zemi. A vlády zejména západních zemí si chtějí zajistit přístup ke klíčovým materiálům a komponentům, jako jsou polovodiče a vzácné nerosty, ve vícero zemích pro případ, že by se světový trh rozštěpil na geopolitické bloky.

Přečíst článek
Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo

Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo

Čerstvě korunovaný britský král Karel III. a jeho manželka královna Camilla z balkónu Buckinghamského paláce zamávali po třetí hodině odpoledne tisícům lidí, kteří se zde navzdory dešti sešli, aby přihlíželi jejich slavnostnímu dni. Při tradičním výstupu na balkón Karla a Camillu doprovázeli další členové královské rodiny, včetně prince Williama, jeho manželky Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise.

Přečíst článek
Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice

Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka dosáhla loni rekordního hospodářského výsledku 5,1 miliardy korun. V roce 2021, který byl ještě ovlivněný covidem, hospodařila se ziskem zhruba 600 milionů korun. Největší podíl na zisku mají energetická divize UCED a Banka Creditas, uvedla skupina.

Přečíst článek

News box

Každý osmý dotázaný Čech ve svém 📱📱📱telefonu někdy našel sledovací aplikaci, kterou si sám nenainstaloval, tedy tzv. stalkerware. Tyto aplikace nejčastěji sledovaly polohu dotyčného (51 procent), navštívené webové stránky (44 procent) a čas strávený v jiných aplikacích (31 procent). Vyplývá to z průzkumu značky Avast mezi více než 1000 respondenty.
Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských🍸🍸🍸 palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba 5️⃣procent z celkového počtu. Během letošního roku pak unie očekává, že provoz neotevře 20 až 30 procent z nich. Uvedl to tajemník unie Jakub Gottwald.
Službu 💸💸💸platby na kontakt, kdy místo čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví stačí zadat mobilní číslo příjemce platby, si za půl roku od spuštění aktivovalo přes půl milionu klientů bank. Vyplývá to z dat České bankovní asociace. Platbu na kontakt zatím podporuje sedm bank, další se zřejmě připojí příští rok.
Více než 5️⃣násobné tržby proti běžným dnům mají květinářství ve svátek matek, který připadá na dnešek. Vzhledem k přeřazení řezaných květin do základní 21procentní sazby DPH na začátku roku ale ve srovnání s loňskem očekávají mírný pokles poptávky. Uvedl to člen předsednictva Svazu květinářů a floristů ČR Milan Dopita. Na Den matek se podle něj obvykle prodá nejvíce hrnkových kvetoucích rostlin v roce, v řezaných květinách dlouhodobě vede svatý Valentýn. 
Meziroční inflace v dubnu zřejmě 🔺🔺🔺vzrostla z březnových dvou procent, a to až o půl procentního bodu. Ke zrychlení tempa růstu cen přispělo především zdražení pohonných hmot, soudí oslovení analytici. Podle nich ale současný vývoj neznamená oživení inflační vlny z předchozích dvou let. Předpokládají, že se růst spotřebitelských cen dlouhodobě udrží v tolerančním pásmu České národní banky. Český statistický úřad  zveřejní údaje o dubnové inflaci v pondělí.
V italské Neapoli 🎉🎉🎉vyhrál jeden sázející za dvě eura v loterii Superenalotto 101 milionů eur, informovala agentura ANSA. Zatím není jasné, kdo je šťastným výhercem, podle italských médií jím může být i turista.
⚡⚡⚡Energetická skupina ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila svůj provozní zisk před odpisy, a to zejména díky tomu, že se už neuplatňuje odvod z nadměrných příjmů při výrobě elektřiny. Shodují se na tom oslovení analytici. Rozcházejí se v názoru na výsledek čistého zisku, jejich očekávání je mezi 10,4 miliardy korun a 12,1 miliardy korun. Loni za první kvartál zaznamenal ČEZ čistý zisk 10,8 miliardy korun. Výsledky hospodaření za letošní první čtvrtletí zveřejní energetická skupina v úterý.
Ceny 🏡🏡🏡starších domů po rekonstrukci v Česku průměrně meziročně i mezičtvrtletně zdražily v prvním čtvrtletí o tři procenta. Průměrná cena byla 46 205 korun za metr čtvereční. Přestože většina větších měst a jejich okolí zaznamenala meziroční pokles cen, mezičtvrtletně u velké části z nich ceny vzrostly o procenta.  Vyplývá to z analýzy realitního portálu FérMakléři.cz.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme