Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švédský realitní gigant SBB zvažuje prodej. Nemá na splácení dluhu

Jeden z projektů SBB
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, užito sesvolením
Denisa Holajová
dna

Švédský nemovitostní gigant SBB se otřásá v základech. Doplácí na prudce rostoucí zadlužení z minulých let.  Akcie firmy s portfoliem nájemních bytů a komerčních nemovitostí o celkové  hodnotě 13 miliard dolarů, tedy zhruba 290 miliard korun, spadly o více než 90 procent oproti vrcholu v roce 2021. Představenstvo nyní uvedlo, že zvažuje prodej jednotlivých divizí, specifických aktiv, nebo dokonce celé firmy.

Reklama

Vývoj na švédském trhu, kde v minulých letech rostly ceny nemovitostí nejrychlejším tempem v Evropě, vyvolává obavy v dalších zemích. Prakticky celý evropský realitní sektor nyní čelí problémům plynoucím z nárůstu úrokových sazeb.

Společnost SBB, jak je Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB více známá, zahájila strategickou revizi, která by mohla vyústit v „prodej společnosti, obchodních divizí nebo konkrétních aktiv, stejně jako další strategické transakce,“ stojí v prohlášení představenstva SBB. 

Dluh firmy se vyšplhal do astronomické výše osmi miliard dolarů, v přepočtu asi 177 miliard korun. Generální ředitel SBB Ilija Batljan založil SBB v roce 2016. Dnes 55letý byznysmen původem z Černé Hory uprchl z bývalé Jugoslávie během válečného konfliktu v 90. letech. Po studiích na Stockholmské univerzitě se stal aktivním politikem švédské sociální demokracie.

Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodný časem k nákupu investiční nemovitosti

Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodným časem k nákupu investiční nemovitosti

V Německu nyní poprvé od roku 2009 ceny rezidenčních nemovitostí klesají. Ve Švédsku dochází ke splasknutí pandemické realitní bubliny, neboť předlužené domácnosti jsou lapeny v pasti náhle zvýšených úroků. míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Cesta do dluhové pasti

Klíčem k agresivnímu růstu SBB v předchozích letech byla dluhová marnotratnost, která se opírala o levné financování na dluhopisových trzích, píše agentura Bloomberg.

Avšak s klesajícími výnosy dluhopisů a dražšími úvěry se hromada dluhu společnosti v astronomické výši osmi miliard dolarů najednou stala neudržitelnou. Tváří v tvář požadavkům investorů a ratingových firem, aby snížila pákový efekt, se SBB zavázala prodat aktiva v hodnotě šesti miliard švédských korun, tedy přes půl miliardy dolarů.

Tato snaha ale nemohla přinést dostatečný efekt. Cíl šest miliard švédských korun „je velmi málo ve vztahu k účetní bilanci 160 miliard korun,“ přiznal nyní Batljan. Právě k této částce totiž dospěly společnosti odpovědné za veřejné ratingy SBB.

Propad ratingu 

Firma přišla tento měsíc o úvěrový status investičního stupně coby zásadní nástroj k odblokování levného financování, a to jak u S&P Global Rating, tak u ratingové agentury Fitch. Krok S&P z 8. května vyvolal mezi investory paniku a vedl k 40procentnímu propadu ceny akcií. SBB tak byla nucena odložit výplatu dividendy a zrušila plány na prodej akcií.

„To, co k této situaci vedlo, je úroveň, na které se obchoduje s akciemi společnosti,” řekl Batljan. „Tržní hodnota SBB se velmi silně odchyluje od vnitřní hodnoty našeho vlastního kapitálu. Pokud prodáme celou společnost, budeme chtít velmi dobrou cenu,” zdůraznill generální ředitel SBB.

Sleva 15 procent. Drama na švédském realitním trhu vrhá Seveřany do krize

Ceny nemovitostí ve Švédsku z dosavadního vrcholu, na kterém byly začátkem roku, klesly o 15 procent. Pokles realitního trhu v největší severské ekonomice tak ještě může prohloubit začínající hospodářský propad, uvedla dnes agentura Bloomberg. Největší riziko představují komerční nemovitosti.

Přečíst článek

Kdo bude další?

Problém švédského realitního trhu je ovšem širší. Jak uvedl Bloomberg, tamní realitní společnosti budou v příštích pěti letech refinancovat dluhy ve výši přes 40,8 miliardy dolarů, z nichž čtvrtina je splatná už v letošním roce. Švédsko je tak považováno za lakmusový papírek vývoje evropského nemovitostního trhu po konci éry levných peněz.

Aktuální dění na nemovitostním trhu sledujte v Realitním Clubu

Metropole podle velikostí bytů: Praha zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok

Praha co do velikostí bytů zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok

Jestli toužíte po opravdu velkém domově, měli byste se přestěhovat do Canberry, Káhiry či Ottavy. Podle analýzy britské firmy Buildworld mají byty a domy v těchto hlavních městech největší průměrnou obytnou plochu na světě. Praha se nachází ve spodní části žebříčku, daleko za metropolemi Indie, Filipín a dokonce i Papuy Nové Guineje. A která hlavní města jsou na tom nejhůře?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Česku je nájemní bydlení hit. Ve Švédsku se dostává velký pronajímatel do obřích problémů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme