Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Viliam  Buchert

Viliam Buchert

Analytik a komentátor serveru newstream.cz. Podrobně se věnuje domácí a zahraniční politice či dění v Asii. Od konce roku 1989 až do konce června 2010 pracoval v deníku MF DNES. Od října 2010 byl zástupcem šéfredaktora Reflexu. viliam.buchert@newstream.cz

články autora

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Viliam Buchert: NATO vybírá nového šéfa. Nebo šéfku, bylo by to poprvé

Severoatlantická aliance, jejímž členem je i Česká republika, už hledá nového generálního tajemníka, nebo tajemnici. Na velké odhalení si musíme počkat až do jara či počátku léta příštího roku.

Přečíst článek
Lukáš Krpálek

Olympijská móda. To jsou Armani, Ralph Lauren i ekomodely

Pomyslný souboj na olympiádě v Tokiu probíhá také v oblasti oblečení jednotlivých výprav. Naskočily do něj slavné módní značky i firmy známých designérů a celebrit. Trendem jsou eco-friendly modely.

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Ceny bytů rostou ve většině světa, Česko je ale velký extrém

Kdo si chce aktuálně pořídit vlastní bydlení, musí si značně připlatit. A to v mnoha zemích světa. I když skokový růst cen v Česku patří v tomto případě mezi největší.

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová, šéfka EK, a premiér Andrej Babiš

Viliam Buchert: Do Česka míří z EU asi bilion korun. Připraveni na to nejsme

Z Bruselu do Česka v příštích letech přiteče z rozpočtu EU a z fondu obnovy téměř bilion korun. Všechny tyto peníze ale není země schopna smysluplně utratit.

Přečíst článek
Jiří Kejval, sportovní funkcionář

Miliardy z olympiád jdou zpátky do sportu, říká sportovní funkcionář Kejval

Olympiáda v Tokiu začíná za několik dní a kolem každých her se točí i velké peníze. Až desítky miliard dolarů. Kde končí tyto příjmy? Na to odpovídá sportovní funkcionář Jiří Kejval.

Přečíst článek
Premiér Andrej Babiš (ANO)

Viliam Buchert: Babišovo „kandiduju naposledy“? To je jako příslib notorika

Andrej Babiš tvrdí, že vůbec není politikem. Současně ale ve své nové knize říká, že v říjnových volbách kandiduje naposledy. Věřit mu, jako obvykle, proto nemůžeme.

Přečíst článek
Evropský komisař pro Green Deal Frans Timmermans

Viliam Buchert: EU straší nevyhnutelnou ekologickou katastrofou. Tak to ale není

Evropská komise přijala tvrdší balík opatření, která mají bojovat s možnou klimatickou změnou. Nemístně ale u toho straší obyvatele kontinentu i firmy. A to se jí může šeredně nevyplatit.

Přečíst článek
Výslech VB, ptá se Viliam Buchert

Výslech exministryně Kovářové: Děsí mě představa samoty a nemohoucnosti

Advokátka a exministryně Daniela Kovářová je živel. Dokazují to i její otevřené odpovědi na netradiční otázky položené komentátorem Newstreamu Viliamem Buchertem.

Přečíst článek
Tokio 2020, letní olympiáda, ilustrační foto

Tokio 2020: Místo zisků dluhy. Sponzoři olympiády pláčou

Letní olympiáda je nejsledovanější akcí vůbec, v televizi se na ní dívají až tři miliardy lidí. V případě her v Tokiu, které začínají 23. července, se proto kolem nich točí i desítky miliard dolarů. Jenže kvůli koronaviru a posunutí olympiády je mnohé jinak.

Přečíst článek
Předseda ČSSD Jan Hamáček

Viliam Buchert: Česká levice může „umřít“ už při říjnových volbách

Za necelé tři měsíce se poprvé v historii Česka může stát, že v Poslanecké sněmovně nebudou klasické levicové strany. Sociální demokraté i komunisté tvrdě doplácejí na spolupráci s Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek
Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Přečíst článek
Draslovka Holding

Draslovka koupila v Jižní Africe závod na výrobu kyanidu za 2,2 miliardy

Rodinná firma Draslovka posiluje v Jižní Africe. Za miliardy tam koupila závod na výrobu kyanidu.

Přečíst článek
Lipno, Stezka korunami stromů

Češi hledají aktivní dovolenou. Atraktivní jsou rozhledny, akvaparky nebo zoo

Kam se letos Češi nakonec dostali, kam už to spíše tento rok nestihnou a co nás čeká?

Přečíst článek
Casa Vicens

Zažijte noc ve vile od Gaudího. Za jedno euro včetně večeře a snídaně

Večeře od michelinského kuchaře, snídaně a hlavně možnost přespat ve výjimečné stavbě od architekta Gaudího. To vše za pouhé euro.

Přečíst článek
Igor Stříž, 1. náměstek Nejvyššího státního zastupitelství

Viliam Buchert: Stříž nemá být šéfem žalobců. Choval se bezpáteřně

Igor Stříž je navržen na šéfa žalobců. Nemyslitelné. Už kvůli jeho komunistické minulosti.

Přečíst článek

News box

Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ⚙ ze Sezimova Ústí na Táborsku požádala soud o vyhlášení moratoria. Během něj by firma, která je od poloviny dubna v insolvenci, chtěla připravit reorganizační plán. Pokud soud moratorium uzná, bude platit tři měsíce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily. Číst více
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla 📉 na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ten používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.
Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku letošního roku zlevňovaly, jejich ceny se začaly zvyšovat v březnu.
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy sněmovna schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do vládní předlohy doplnila zákaz ❌ prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v dubnu zrychlil na 69,80 procenta z 68,50 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to turecký statistický úřad. Míra inflace tak vzrostla šestý měsíc za sebou. Prudký růst cen je považován za jednu z hlavních příčin porážky vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v březnových komunálních volbách, uvedla agentura AFP.
Mediální společnost Sony Pictures a investiční fond Apollo Global Management projevily zájem o převzetí mediální skupiny Paramount Global za 26 miliard dolarů 💲 (zhruba 600 miliard korun). S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek uvedl americký list The New York Times (NYT) a další média.
Svobodu tisku na celém světě ohrožují právě ti, kteří by měli být jejími garanty, tedy vlády a politické orgány zemí🗺, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím aktuálním žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Na první příčce🥇 je stejně jako před rokem Norsko, poslední skončila Eritrea.

Počet nabízených ojetých aut🏎 v tuzemských autobazarech a inzerci v dubnu meziročně vzrostl o 22 procent na 118.674 vozů. Proti březnu je to ale o 2,1 procenta méně. Cena inzerovaných vozů klesla proti předchozímu měsíci o pět procent na medián 200 tisíc korun💰. Stále byla o 2,5 procenta vyšší, než před rokem. 

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme