Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi hledají aktivní dovolenou. Atraktivní jsou rozhledny, akvaparky nebo zoo

Lipno, Stezka korunami stromů
Pixabay
Viliam Buchert

Kam se letos Češi nakonec dostali, kam už to spíše tento rok nestihnou a co nás čeká?

Reklama

Podobně jako loni, možnosti pro letošní dovolené se mění kvůli restrikcím prakticky každý den. Navíc každá země má vlastní pravidla. K tomu všemu ceny někde poskočily nahoru, nabídka (hotely, restaurace, služby) je na některých místech pořád omezená a náklady na dovolenou zvyšuje i povinné testování. Konečná čísla o letošních cestách Čechů do zahraničí budou proto znatelně nižší. 

Zlaté Chorvatsko. Nebo Slovensko?

Vítězem zahraničních dovolených je už delší dobu pro Čechy Chorvatsko. K tomu malá poznámka, která to relativizuje – statistiky berou u ciziny v potaz dvě kategorie: Cesty nad čtyři dny a cesty kratší. Někdy navíc nedokážou přesně zachytit jednodenní výlety, protože pak jsou čísla jiná.

A pokud započteme všechny cesty, je pro Čechy nejpopulárnější zahraniční destinací Slovensko, kam před koronavirovou pandemií vyjelo za rok hodně přes milion lidí (někteří samozřejmě opakovaně). Poměrně přísná opatření u našich sousedů ale toto číslo stlačí podle odhadů letos na polovinu, možná ještě níž. 

Chorvatsko si pak udržovalo od roku 2013 (s menším výkyvem v roce 2015) stabilní počet turistů z Česka. Bylo to ročně mezi 700 až 800 tisíci turisty. Letos to bude odhadem o dvacet procent méně.

Minimalistický domek v Posázaví.

Glamping je trend. Místa, která ho nabízí, přibývají každý měsíc

Okouzlující kempování neboli glamping. Slovo, které se do oficiálního slovníku angličtiny dostalo v roce 2015, je v posledních letech čím dál skloňovanější. A trendu, jehož vznik bývá spojován již s dobou středověku, podlehli i Češi.

Přečíst článek

Pokud započteme krátké jednodenní výlety, tak o třetí místo bojuje Rakousko, které se jinak objevuje ve statistikách níž. Třetí totiž bývá tradičně uváděna Itálie. Obě země před koronavirovou pandemií vykazovaly přes 600 tisíc českých návštěv (u Rakouska i s krátkými výlety). U těchto zemí se ale očekává letos propad i na polovinu někdejších čísel.

V první desítce pak byly před covidem ještě Řecko (přes 400 tisíc), Turecko (před dvěma lety 324 tisíc Čechů), nad dvě stě tisíc se dostal Egypt a kolem 190 tisíc zaznamenalo také Španělsko. Oblíbené bylo i Tunisko a Bulharsko. 

Jaká je situace letos?

Egypt kvůli tomu, že místní úřady nejsou tolik přísné (podobné je to i ve zmiňovaném Chorvatsku), pořád hostí hodně českých turistů. Do Řecka se také jezdí, ale místní hoteliéři hlásí pro sebe velmi špatnou sezonu. Nepomohlo ani snížení cen. Celkovou situaci ovlivňuje to, že tolik nejezdí po Evropě velké národy (Britové, Němci, Rusové a především Asiaté). Češi se opět (v době před revolucí to bylo běžné) naučili jezdit i do Bulharska, jenže tam se očkuje nejméně v EU a situace tam není z tohoto pohledu zcela bezpečná. Výsledky toho se dostavily, zájem je slabý.

Obrovský propad pak letos zaznamenaly kvůli neexistenci či omezení letů v části roku, krátké populární výlety Čechů do evropských měst. Týká se to především Barcelony, Londýna, Paříže, Amsterdamu a tureckého Istanbulu (to se rozkládá na pomezí Evropy a Asie).   

Kam ještě můžeme?

Kometou na českém turistickém nebi byla v posledních letech Dubaj. Roční počet Čechů tam už atakoval 80 tisíc lidí a zdálo se, že vytoužená „stovka“ se rychle blíží. Ani letos to nebude špatné, i když číslo je nižší. Určitým letošním zázrakem jsou hodně vzdálené Maledivy, kde nebyly nastoleny v části roku koronavirové restrikce. Letos by tam mohlo doletět až 20 tisíc Čechů. Naopak osiřelo populární Thajsko, kam jezdilo kolem 55 tisíc českých cestovatelů, letos to budou jen tisíce. Člověk tam musel do karantény na 14 dní. Tu od 1. července zrušil po dlouhých 15 měsících ostrov Phuket, následovat ho teď bude Ko Samui. Mimo hru se letos ocitly kvůli šířeným mutacím viru Srí Lanka či Indie. Přestalo se zatím jezdit i do Izraele (přestože tam rychle očkovali), silně omezeno bylo Maroko i další státy.

Obrovský potenciál pro příjezd více Čechů má sousední Polsko, které ohromně zlepšilo svoji infrastrukturu i služby. Jenže na nápor z naší strany si ještě musí také počkat. 

A pravda je taková, že co nestihnou Češi v době letních prázdnin, už nepůjde do konce roku dohnat.

Český Krumlov 2021 turistika

Fotoreportáž: Krumlov vítá turisty. Asiaté však zatím nikde

Tradičně patří k nejnavštěvovanějším místům České republiky. Loni však kvůli pandemii Český Krumlov zaznamenal výrazný úbytek turistů, především těch z Asie, kteří tam patří k nejčastějším návštěvníkům. Jak to bude letos?

Přečíst článek

Rájem je Česko

Naopak velmi silná poptávka po cestování je letos v létě v samotném Česku. V případě dobrého počasí jsou dokonce některá místa opět přeplněná. V případě domácí turistiky jsou ale pozorovatelné určité nové trendy, které jsou pozitivní.

Tradičním cílem českých výletů byly vždy hrady a zámky. Dnes jsou to spíš místa pro aktivní dovolenou, nejrůznější stezky v korunách stromů, rozhledny, akvaparky, cyklovýlety, zajímavá místa v přírodě či některé průmyslové historické objekty (Dolní Vítkovice v Ostravě). A podle čísel jsou to především zoologické zahrady, které české rodiny s dětmi něco skutečně hodně milují.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.

Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme