Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Viliam  Buchert

Viliam Buchert

Analytik a komentátor serveru newstream.cz. Podrobně se věnuje domácí a zahraniční politice či dění v Asii. Od konce roku 1989 až do konce června 2010 pracoval v deníku MF DNES. Od října 2010 byl zástupcem šéfredaktora Reflexu. viliam.buchert@newstream.cz

články autora

Angela Merkelová

Viliam Buchert: Německé volby na houpačce. Co znamenají pro Česko?

Pokud jde o byznys, zásadní změny se v případě česko-německých vztahů po zářijových volbách do Bundestagu neočekávají.  

Přečíst článek
Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pravice i levice nemají vůdce, proto bodují Babiš či Okamura

Zatímco v prvních dvou dekádách po revoluci probíhal na české politické scéně souboj pravice a levice, dnes převládá čirý populismus a ideologická beztvarost. Cesta se tak otevřela pro Mesiáše všeho druhu.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Inflační paradox. Explozi cen brzdí obavy z další vlny koronaviru

Vývoj inflace je jedním z nejvážnějších témat, o kterém se ve světě v řadách ekonomů i bankéřů letos hovoří a spekuluje. Objevující se názory varující, ale také uklidňující. Jasno přitom není.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)

Viliam Buchert: Country for the Future. Zeman nemá mobil, Babiš zase laptop

Ve vládní strategii Czech Republic: The Country for the Future se to hemží termíny jako digitalizace nebo chytré investice. Současně jsme zřejmě jedinou zemí na světě, kde nemá prezident mobil a premiér neumí s počítačem. Prostě bizár.

Přečíst článek
Petr Kellner

Viliam Buchert: Kam se vydá PPF bez Kellnera? Zatím nevíme

Skupina PPF neprožívá nejlepší časy. Její zakladatel a někdejší většinový majitel Petr Kellner v březnu tragicky zahynul a PPF se podle nové výroční zprávy loni poprvé v historii propadla do ztráty. Jakým směrem se teď vydá?

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Viliam Buchert: 50 dní do voleb. Strany slibují, že už bude kampaň, zatím je to velké nic

Těžko říct, zda je to koronavirovou únavou, neschopností něco zajímavého vymyslet, nebo stanoveným limitem na financování, ale kampaň před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny je zatím šeď a nuda. Přitom mnozí hovoří o tom, že se jedná o zásadní střet o podobu demokracie a svobody u nás.

Přečíst článek
Kino, ilustrační foto

Kina se probírají z koronavirové letargie, jde to ztuha. Hitem může být Zátopek

Koronavirové restrikce vlády zasáhly kina nesmírně tvrdě. Byla zavřená téměř osm měsíců. Teď se snaží tento marasmus, který provozovatelům biografů, distributorům i filmovým tvůrcům přinesl obrovské finanční ztráty, překonat. Ale jde to ztuha.

Přečíst článek
Bojovníci Tálibánu

Afghánistán: Jak 2,5 bilionu dolarů skončilo v islamistické díře

Podle odborných odhadů stálo dvacet let snah mezinárodního společenství při pacifikaci, rozvoji a pomoci Afghánistánu celkem kolem 2,5 bilionu amerických dolarů. Český příspěvek se od roku 2002 do dnešních dní pohybuje mezi 18 až 20 miliardami korun. Kde peníze skončily? A mělo to vůbec nějaký smysl?

Přečíst článek
zpracování infvekčního materiálu unikátní technologií

V kolínské nemocnici likvidují infekční odpad přelomovou technologií

Společnost Ventos Energy Solutions, která je součástí české strojírenské skupiny SkyLimit Industry a zaměřuje se na zpětné získávání tepla, jako první v Česku instalovala v okresní nemocnici v Kolíně originální řešení na zpracování infikovaného i běžného komunálního odpadu Converter.

Přečíst článek
Kultura dostala v čase pandemie tvrdé rány

Viliam Buchert: Kulturní byznys dostal při pandemii velké rány. Stát ho dusí dál

Přijdete do restaurace a nikdo nekontroluje opatření související s koronavirem. Přijdete do divadla či do kina a musíte si pořád nasadit respirátor. Proč ty rozdíly? To politici a úředníci nikdy smysluplně nevysvětlili a je to trestuhodné.

Přečíst článek
Angela Merkelová

Viliam Buchert: Merkelová končí a jede za Putinem. Vrcholí tím její dvojí hra

Kancléřka Angela Merkelová po zářijových německých volbách končí v politice. Předtím ještě navštíví Rusko a Ukrajinu. Vyvrcholí tím její dvojí hra s Moskvou, která vyhovuje hlavně Putinovi.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Norská zelená revoluce. Běžná auta tam postupně mizí ze silnic

Zatímco v některých zemích se o elektromobilitě diskutuje, jinde už je rozhodnuto. V Norsku letos tvoří elektrická nebo hybridní auta přes 80 procent všech nových prodaných vozů. Touto cestou jde i Island, Švédsko, Nizozemsko, přidávají se Velká Británie nebo Čína. Čeští zákazníci zatím váhají.

Přečíst článek
Letiště Hamad poutá svojí pozoruhodnou architekturou.

Nejlepším letištěm světa je Hamad v Kataru, pražská Ruzyně neuspěla

Jako nejlepší letiště světa bylo letos v tradičním a prestižním klání Skytrax World Airport Awards zvoleno mezinárodní letiště Hamad v Kataru. Pražské Letiště Václava Havla je hodnoceno jen jako průměrné.

Přečíst článek
Piráti, Starostové a Johnny Depp

Viliam Buchert: Piráti v kampani panikaří. Co radí vrchní korzár Depp?

Největším překvapením letošní předvolební kampaně je zatím bezradnost koalice Piráti+STAN. Je to zvláštní, protože právě od ní se čekal gejzír zajímavých nápadů. Otázka je, zda se dá situace ještě zachránit.

Přečíst článek
Volební koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL)

Viliam Buchert: Opoziční koalice si slibují věčnou lásku, volby to mohou změnit

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny jsou výjimečné tím, že do nich vznikly dvě velké koalice, Piráti+STAN a Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci), které mají v plánu porazit Andreje Babiše a pak vládnout. Zkušenosti z minulosti ale ukazují, že to bývá pouze vábnička na voliče a podobná seskupení se pak rychle rozpadnou. Může to být teď jinak? Spíše ne.

Přečíst článek

News box

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme