Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Stříž nemá být šéfem žalobců. Choval se bezpáteřně

Igor Stříž, 1. náměstek Nejvyššího státního zastupitelství
ČTK
Viliam Buchert

Igor Stříž je navržen na šéfa žalobců. Nemyslitelné. Už kvůli jeho komunistické minulosti.

Reklama

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla vládě jako nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, dosavadního prvního náměstka šéfa žalobců. Kabinet zatím o jeho „povýšení“ nerozhodl a ani by rozhodnout neměl. Střížova minulost je velmi pochybná.

Unie státní zástupců i část justičních a právních expertů návrh Benešové na jmenování Igora Stříže podpořila. Důvody? Stříž je odborník, chod Nejvyššího státního zastupitelstva dobře zná (ve funkci náměstka je od roku 2011), má prověrku na přísně tajné a splňuje všechny předpoklady pro výkon funkce. 

Jenže Stříž se choval za bývalého totalitního režimu naprosto bezpáteřně a dodnes mu na tom nepřijde vůbec nic zvláštního. U některých lidí proto nikdy nebude požívat autority, která by k postu nejvyššího státního zástupce měla logicky patřit.

Stříž vstoupil před revolucí do totalitní Komunistické strany Československa. Do přihlášky z května 1987 napsal toto: „Členstvím v Komunistické straně Československa bych chtěl vyjádřit svůj kladný a aktivní postoj k naší socialistické společnosti a svým povoláním tak co nejvíce přispět k jejímu rozvoji.“ A jeho členství také odsouhlasila základní organizace KSČ ve Vojenské obvodové prokuratuře v Olomouci. A jak Stříž slíbil, tak konal. Přispěl k rozvoji zločinných pořádků.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Viliam Buchert: Pirát Bartoš se už pasoval na premiéra. Může na to doplatit

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který je v koalici s hnutím STAN, jež vévodila jistou dobu průzkumům před říjnovými volbami, se předčasně pasoval na premiéra. A udělal tím chybu.

Přečíst článek

Odbornost není všechno

Posílal jako prokurátor s pomocí zákonů, které porušovaly základní lidská práva, do vězení mladé muže, jež kvůli svému svědomí či náboženské víře odmítali nastoupit do komunistické armády. A co hůř, Střížovi dodnes na tom nepřijde nic divného, prý „postupoval podle tehdejších zákonů“. Jistěže, jenže některé ty zákony byly zločinné a byly zcela v intencích tehdejší nedemokratické společnosti. 

Kdyby se Stříž za své tehdejší chování alespoň omluvil, nebo řekl, že to před revolucí dělal kvůli kariéře, nebo že se bál vzepřít (to byl případ většiny obyvatel), bylo by to alespoň trochu logické. Jenže Stříž byl a stále je v tomto případě bezpáteřný. Jeho chování nevyváží žádná odbornost. Je to prostě morální pochybení.

Že někdo sloužil zločinnému režimu a odmítl k tomu po revoluci zaujmout kritický postoj, je osobní věcí každého člověka. Někdo takový by ale neměl vykonávat funkci nejvyššího státního zástupce.

Stříž ale přesto, že ho vláda nejmenovala, na místě nejvyššího zástupce už působí. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na svůj post rezignoval k 30. červnu 2021. Vláda Andreje Babiše (ANO) nového zástupce nezvolila, a tak od 1. července vede nejvyšší státní zastupitelství z titulu 1. náměstka právě Stříž…

První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Viliam Buchert: ČSSD prošustrovala miliardy, teď je chce z daní úspěšných

ČSSD, která se při řešení pandemie podílela ve vládě na někdy nesmyslném utrácení miliard korun a přispěla k obrovskému zadlužování země, si našla v předvolebním boji velkého nepřítele – úspěšné a bohaté. Od nich chce získat peníze, které sami socialisté prošustrovali.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme