Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Česká levice může „umřít“ už při říjnových volbách

Předseda ČSSD Jan Hamáček
ČTK
Viliam Buchert

Za necelé tři měsíce se poprvé v historii Česka může stát, že v Poslanecké sněmovně nebudou klasické levicové strany. Sociální demokraté i komunisté tvrdě doplácejí na spolupráci s Andrejem Babišem (ANO).

Reklama

Je pozoruhodné sledovat v posledních měsících předvolební průzkumy. Když preference vládního hnutí ANO klesají, malinko se zvyšují čísla ČSSD i KSČM. A opačně. Jsou to spojené nádoby, protože voliči berou všechny tři vzpomínané strany jako vládní, bez ohledu na to, že komunisté posluhují ANO jen ze zákrytu. Ovšem spolupráce české levice s babišovským politickým fenoménem ji vede současně do záhuby. 

Důvodů, proč se sociální demokraté i komunisté potácejí kolem potřebné pětiprocentní hranice voličské přízně, je několik. A jeden je vážnější než druhý.

Populistické strany a hnutí jako ANO, Piráti či Okamurova SPD, vyluxovaly část levicových programů. Co jim vyhovuje, to použijí, co nepotřebují, vyhodí. Levicoví voliči tak více potřebují Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou než své vlastní strany. 

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Viliam Buchert: Pirát Bartoš se už pasoval na premiéra. Může na to doplatit

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který je v koalici s hnutím STAN, jež vévodila jistou dobu průzkumům před říjnovými volbami, se předčasně pasoval na premiéra. A udělal tím chybu.

Přečíst článek

ČSSD a KSČM se také potýkají s obrovskou personální bídou. Zajímavých a inspirativních politiků a političek mají málo. Socialisté jsou navíc rozežíráni vnitřními rozpory a komunistům už jejich vůdce Vojtěch Filip nemůže dát žádný nový impuls.  

ČSSD drtí vnitřní rozpory 

Levice se také naprosto zprofanovala přímou či nepřímou podporou Andreje Babiše. Pokud se vládě něco podaří, dokáže to premiér prezentovat jako především svůj úspěch. Neúspěchy se ale rozloží i na ostatní. 

Socialisté a komunisté také absolutně nepochopili, že společnost 21. století je jinak strukturovaná, že se změnily způsoby výkonu práce, že moderní technologie mají stále větší vliv, a i levicoví voliči mají dávno jiné potřeby, než jim nabízejí jejich stranické sekretariáty. Přitom ČSSD a KSČM někdy dál předkládají návrhy, které připomínají minulé či dokonce 19. století. 

Pokud se někdo z dua sociální demokraté a komunisté nedostane v říjnu do sněmovny, změní to poměry a vzniknou jiné možnosti pro vytváření vládních koalic. Pokud se nedostane do sněmovny ani ČSSD a ani KSČM, bude to skutečné zemětřesení v novodobé české politické historii. 

Smutno nám být ale za levicovými stranami nemusí. Jejich výkony v poslední době jsou tristní.  

Draslovka Holding

Draslovka koupila v Jižní Africe závod na výrobu kyanidu za 2,2 miliardy

Rodinná firma Draslovka posiluje v Jižní Africe. Za miliardy tam koupila závod na výrobu kyanidu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme