Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Viliam  Buchert

Viliam Buchert

Analytik a komentátor serveru newstream.cz. Podrobně se věnuje domácí a zahraniční politice či dění v Asii. Od konce roku 1989 až do konce června 2010 pracoval v deníku MF DNES. Od října 2010 byl zástupcem šéfredaktora Reflexu. viliam.buchert@newstream.cz

články autora

Banca Monte dei Paschi di Siena v Pise

UniCredit jedná o převzetí nejstarší banky světa Monte dei Paschi di Siena

UniCredit jedná o koupi nejstarší banky světa. Historie Banca Monte dei Paschi di Siena sahá až do roku 1472. Tíží ji ale dlouhodobé problémy a někteří ekonomové ji dokonce označují za „hnisající ránu italského finančního systému“.

Přečíst článek
Alexandr Lukašenko

Viliam Buchert: Svět by měl přitvrdit vůči mocipánovi Lukašenkovi

Je to přesně rok, co se Alexandr Lukašenko po zmanipulovaných volbách opět stal prezidentem Běloruska. V zemi pak propukly obrovské protesty, ale volání po změně zatím k ničemu nevedlo. Nepomohly ani sankce, ani diplomatický tlak EU a USA. 

Přečíst článek
Stánek se zmrzlinou Andreje Babiše

Babiš se chce k vítězství ve volbách „prolízat“. Opozice mezitím spí

Sociální sítě vybouchly posměchem, když marketéři premiéra Babiše přišli se zmrzlinovou akcí „Lízejte, než to zakážou“. Ano, směšné to je, ale všichni to zaregistrovali. Zatímco opozice jako by pořád spí. A to je chyba.

Přečíst článek
Afghánistán

Taktika vyhladovění. Tálibán při dobývání Afghánistánu tasí i ekonomické zbraně

Hnutí Tálibán se po odchodu zahraničních vojáků snaží rychle ovládnout Afghánistán a udělat z něj opět baštu radikálního islamismu. Na rozdíl od roku 1996, kdy se zde také chopilo moci, teď k tomu nepoužívá jenom zbraně, ale i ekonomické nástroje.

Přečíst článek
pivní sud, ilustrační foto

Pivní byznys kvete, díky Asii. Nejprodávanější pivo je z Číny

Přes koronavirovou pandemii jsou výhledy pivovarnických společností podle expertů velmi dobré. Trendem je posilování a koncentrace hlavních světových hráčů, výroba nejrůznějších speciálů a takzvaných lehkých piv pro mladší generace.

Přečíst článek
Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pořád není líp. S politiky je spokojeno jen 13 procent lidí

Kolik lidí je spokojených s dálnicí D1? Asi zbytečná otázka, protože to bude jen minimum jejích uživatelů. Podobně tragicky nízká je i současná spokojenost s politickou situací v zemi.

Přečíst článek
Česká výprava pózuje fotografovi 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19.

Viliam Buchert: Češi v Tokiu. Úžasné výkony, ale i selhání v pofiderní kauze

Olympiáda v Tokiu už má většinu soutěží za sebou. Kvůli koronaviru jsou to hry divné, ale po sportovní stránce skvělé. Česko, jak už je v poslední době obvyklé, zabodovalo. Bohužel nejenom na poli sportovním, ale i v závodě o co největší bizarnost.

Přečíst článek
Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Viliam Buchert: Epická bitva na Ústecku. Babiš má proti Bartošovi víc nabito

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny bude provázet přímý souboj šéfů dvou nejsilnějších volebních formací a možných budoucích premiérů Andreje Babiše a Ivana Bartoše v Ústeckém kraji. Navrch by zde ale měl mít Babiš.

Přečíst článek
Dělník, ilustrační foto

Politici kritizují migraci, firmy ale cizince potřebují

Programy politických stran před říjnovými sněmovními volbami hýří slovem migrace. Některá hnutí a strany ji odmítají či kritizují, ale realita je diametrálně odlišná: Cizinců v České republice léta přibývá a ve firmách a službách je jich potřeba dokonce ještě daleko víc.

Přečíst článek
Alexander Choupenitch

Tokio 2020: Odměny pro medailisty se různí, jsou to miliony i nic. Češi ale neví

Olympijské hry jsou spojené i tučnými odměnami pro medailisty. Nejvíce si vzácných kovů cení Singapur a další země Asie, západní státy bývají naopak šetrnější. V podivné situaci jsou letos Češi. Ti zatím neví, protože vláda zaspala. 

Přečíst článek
Vosková figurína Otrok od Michelangela.

Umělecká senzace: Michelangelův otisk prstu byl nalezen na voskové figuríně

Velké pozdvižení v uměleckém a vědeckém světě způsobila v minulých dnech informace, že na voskové figuríně „Otrok“ od slavného Michelangela byl objeven otisk jeho prstu.

Přečíst článek
Draslovka Holding, výrobní závod v Kolíně

Draslovka převzala americkou Chemours za 11,3 miliardy korun

Společnost Draslovka Holding, která nedávno nakupovala v Jihoafrické republice, oznámila, že převzala ve Spojených státech firmu Chemours za 520 milionů dolarů, tedy v přepočtu za více než 11,3 miliardy korun.

Přečíst článek
Předvolební kampaně připomínají politický bizár

Viliam Buchert: Česká předvolební kampaň se změnila v nestravitelný bizár

Do důležitých voleb do Poslanecké sněmovny zbývají už jen dva a půl měsíce. Kampani ale zatím dominují zcela bizarní zprávy.

Přečíst článek
Stavba Nord Stream 2, ilustrační foto

Válka o Nord Stream 2 skončila. Vítězí Rusko a Německo, Česko ale taky vydělá

Letité tahanice o dokončení významného plynovodu Nord Stream 2 skončily. Je to bytostně důležité i pro Česko, protože touto cestou proudí ruský zemní plyn i k nám.

Přečíst článek
Tokio 2020, letní olympiáda, ilustrační foto
video

Viliam Buchert: Zahájení olympiády je průšvih, snad to zachrání sport

Letní olympijské hry v japonském Tokiu byly slavnostně zahájeny. Ale páteční ceremoniál působil chvílemi až bizarně, protože jej zásadně eliminoval strach z koronaviru.

Přečíst článek

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme