Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Draslovka koupila v Jižní Africe závod na výrobu kyanidu za 2,2 miliardy

Draslovka Holding
Draslovka Holding
Viliam Buchert

Rodinná firma Draslovka posiluje v Jižní Africe. Za miliardy tam koupila závod na výrobu kyanidu.

Reklama

Společnost Draslovka Holding, přední světový výrobce speciálních chemických látek na bázi kyanidů a zemědělských chemikálií, uzavřela dohodu se společností Sasol South Africa o převzetí jejího podniku na výrobu kyanidu sodného se sídlem v jihoafrickém Sasolburgu za 1,46 miliardy randů (asi 2,23 miliardy korun).

Jedná se o první velkou investici společnosti Draslovka na africkém kontinentu, která je součástí jejích plánů mezinárodní expanze. Pavel Brůžek, generální ředitel firmy, k převzetí uvedl, že jihoafrický trh nabízí významné a dlouhodobé příležitosti a že tato investice ze strategického i kulturního hlediska dobře zapadá do struktury rodinného podniku společnosti. 

„Z širšího pohledu představuje dnešní oznámení první krok k našim globálním ambicím posunout Draslovku na další úroveň a využít špičkové technologie ke zvýšení produkce, efektivity i lepší obsluze těžebního a zemědělského průmyslu. Kromě počáteční investice plánujeme investovat dalších 50 milionů dolarů do modernizace závodu, jeho rozšíření a zajištění toho, aby splňoval nejlepší světové ekologické standardy,” uvedl Brůžek. 

Philip Morris, ilustrační foto

Philip Morris couvá od cigaret, koupil další firmy mimo odvětví

Tabákový výrobce Philip Morris mění svůj byznys model, vzdaluje se tabáku i nikotinu. Koupil britskou farmaceutickou firmu Vectura a dánskou Fertin Pharma.

Přečíst článek

Draslovka v souvislosti s ekonomickou transformací Jihoafrické republiky navázala také partnerství se společností Navuka Investment Holdings, se kterou spolupracuje v oblasti posílení ekonomického postavení původních obyvatel. Navuka bude vlastnit 25 procent plus jeden podíl na operacích v Jižní Africe. 

Transakce podléhá různým regulačním schválením a očekává se, že bude dokončena v první polovině roku 2022.

V samotné Jihoafrické republice působí Draslovka již téměř deset let prostřednictvím své jednotky Draslovka Services South Africa, která dříve byla známá pod značkou Agri-Soil. Sídlí ve Stellenboschi a operuje ve všech jihoafrických provinciích. Draslovka Services je přední fumigační společností v JAR zaměřenou na poskytování služeb zemědělcům v rámci péče o půdu. 

Společnost Draslovka je soukromá rodinná společnost zaměřená na výrobu speciálních chemikálií a vlastních výrobních technologií. Majoritními vlastníky holdingu jsou od roku 2013 bývalí spolumajitelé Mostecké uhelné Petr Pudil a Vasil Bobela spolu s Janem Dobrovským. Zmíněná trojice působí pod značkou bpd partners. Menšinových 25 procent drží B3 Holding, za kterým stojí bývalý ředitel Draslovky Pavel Brůžek a jeho dva synové.

Firma má dtoletu tradici a výrobní a servisní závody v České republice, Jižní Africe, Austrálii, na Novém Zélandu a v Indii. Je vlastněna čtyřmi českými rodinami a chce se stát předním světovým hráčem v oblasti výroby kyanidů pro použití v syntéze, těžbě a průmyslových a zemědělských aplikacích.

Draslovka Holding, výrobní závod v Kolíně Draslovka Holding

Ritesh Agarwal, zakladatel a CEO řetězce OYO Hotels

Hotelový řetězec, co založil osmnáctiletý kluk, patří k největším na světě

Během covidu kolovala fáma, že hotelový řetězec Oyo založený Ritešem Agarwalem bankrotuje. Mladý miliardář tvrdí, že je to naopak a shání další investory.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Šéf Agrární komory: Části zemědělců zdražila hnojiva o stovky procent. Neměli zásoby, teď to pocítí i zákazníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme