Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Pořád není líp. S politiky je spokojeno jen 13 procent lidí

Volební urna, ilustrační foto
ČTK
Viliam Buchert

Kolik lidí je spokojených s dálnicí D1? Asi zbytečná otázka, protože to bude jen minimum jejích uživatelů. Podobně tragicky nízká je i současná spokojenost s politickou situací v zemi.

Reklama

Premiér Andrej Babiš každou neděli v pořadu Čau lidi popisuje, co dobrého udělala jeho vláda pro občany. Dala by se tedy očekávat i větší spokojenost s politickou situací. Opak je ale pravdou.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl zveřejněn v pondělí, je v tomto směru pozitivně naladěných pouze 13 procent lidí. Číslo je to varující a svědčí o tom, že kabinet selhal zejména při řešení koronavirové pandemie a že společnost je v případě politiky velmi rozdělená.

Spokojenost s politickou situací měří CVVM už dlouhé roky a velmi nízká čísla se například objevila v době kolem pádu vlády Petra Nečase, která prováděla kvůli ekonomickým problémům nejrůznější škrty, a nakonec padla po známém zásahu olomouckého prokurátora Ivo Ištvána a policejního vyšetřovatele Roberta Šlachty. Ten druhý už je mimochodem v politice a kandiduje v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.   

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.

Stanislav Šulc: Tak kdy ty hranice zase zavřou?

Přituhuje. Je teprve polovina léta a mnozí mají nejspíš ještě dovolenou v cizině před sebou. Zřejmě by si měli pospíšit, protože je zcela zjevné, že pohoda s covid pasem pomalu končí a vrátí se rutina ve formě testů a karantén.

Přečíst článek

Není žádným překvapením, že více spokojení jsou voliči ANO, dále důchodci (těm vláda pořád přidává) a obyvatelé měst s populací od 5 do 15 tisíc. Ovšem obecná nespokojenost s politikou právě v době, kdy je stát ve velkých ekonomických problémech a prudce roste zadlužování, nevěští nic dobrého do blízké budoucnosti.

Navíc představa, že by se mohla v tomto případě situace změnit, je spíše iluzorní. Říjnové volby mohou přinést naopak ještě větší politické turbulence, protože proti sobě nesmlouvavě stojí dvě opoziční koalice, vládní hnutí ANO a strany, které nemají žádný koaliční potenciál, jako Okamurova SPD. Že by se tyto strany po volbách naladily na nějakou jednotnou notu, lze předem vyloučit.

Třináct procent spokojenosti s politickou situací je velmi málo, ale dna pravděpodobně ještě nebylo dosaženo. Bohužel. Čeká nás velmi hořký podzim.   

Alena Schillerová, ministryně financí

Lukáš Kovanda: Finance musí nastavit plán konsolidace, jinak hrozí horší rating

Tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo v červenci poměrně mírné. Nic to však nemění na tom, že tuzemský státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, protože ratingové agentury nebudou shovívavé věčně.

Přečíst článek

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme