Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Češi v Tokiu. Úžasné výkony, ale i selhání v pofiderní kauze

Česká výprava pózuje fotografovi 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19.
ČTK
Viliam Buchert

Olympiáda v Tokiu už má většinu soutěží za sebou. Kvůli koronaviru jsou to hry divné, ale po sportovní stránce skvělé. Česko, jak už je v poslední době obvyklé, zabodovalo. Bohužel nejenom na poli sportovním, ale i v závodě o co největší bizarnost.

Reklama

Nebylo by to Česko, aby své problémy z domova nepřeneslo i do ciziny, aby dokázalo ze sebe udělat i olympijského hlupáka.

Fantastické výkony předvedly na hrách všichni naši medailisté. Bylo krásné i dojemné sledovat české vítěze - tenistky Krejčíkovou se Siniakovou, kajakáře Prskavce, judistu Krpálka či střelce Liptáka. 

Aby někdo uspěl na olympiádě potřebuje léta tvrdě trénovat, musí mít talent, potřebnou dávku štěstí, psychickou odolnost a dnes i dostatek peněz na přípravu. To všechno se pak musí na chvilku sejít na jednom místě v pravý čas.

Na olympiádě byl zatím zjištěn při testech koronavirus u několika stovek účastníků – sportovců, trenérů, pořadatelů i novinářů (celkový počet těchto lidí je kolem 40 tisíc). Ovšem jenom Česká republika, která měla v Tokiu k 1. srpnu šest nakažených (včetně čtyř sportovců, ale všichni s velmi lehkým průběhem), z toho dokázala vyrobit kauzu, které si všimli i v jinde ve světě.

Alexander Choupenitch

Tokio 2020: Odměny pro medailisty se různí, jsou to miliony i nic. Češi ale neví

Olympijské hry jsou spojené i tučnými odměnami pro medailisty. Nejvíce si vzácných kovů cení Singapur a další země Asie, západní státy bývají naopak šetrnější. V podivné situaci jsou letos Češi. Ti zatím neví, protože vláda zaspala. 

Přečíst článek

Lež na lež 

Všichni čeští nakažení letěli z Prahy 16. července jedním leteckým speciálem. Existuje tedy možnost (ne jistota), že covid-19 „chytli“ v průběhu letu, že se nakazili vzájemně. Něco podobného se stalo i Nizozemcům, ti ale letěli normální linkou KLM. Zatímco v Nizozemsku se situace řešila a řeší v klidu, u nás propukla politická i mediální hysterie, kterou doprovázela bouře na sociálních sítích a lynč některých osob.

Ano, pro české sportovce, kteří nemohli nakonec v Tokiu startovat kvůli viru, je to nesmírně bolestné. Svět, ani jejich život, se ale kvůli tomu nehroutí. Z některých reakcí to tak ovšem mohlo vypadat.

Mnoho Čechů bez jakýchkoli důkazů označilo za viníka kauzy neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka, který rovněž letěl inkriminovaným letadlem. To, že byl tento doktor jako první z naší výpravy testován jako pozitivní, není ale vůbec žádný důkaz jeho viny a selhání. To nejde nijak vědecky doložit. Jsou to spekulace a lži, které žádný normální epidemiolog nepotvrdí.

Jenže v Česku se v současnosti politicky i odborně bojuje o to, kolik lidí se nechá naočkovat. Takže ten neočkovaný lékař je pro některé vyvrhel. Co si to dovolil! Neočkovat se! 

Tokio 2020, letní olympiáda, ilustrační foto

Tokio 2020: Místo zisků dluhy. Sponzoři olympiády pláčou

Letní olympiáda je nejsledovanější akcí vůbec, v televizi se na ní dívají až tři miliardy lidí. V případě her v Tokiu, které začínají 23. července, se proto kolem nich točí i desítky miliard dolarů. Jenže kvůli koronaviru a posunutí olympiády je mnohé jinak.

Přečíst článek

Premiér Babiš tvrdil, že nakažení sportovců je selhání a skandál. To říká ten samý člověk, kvůli jehož špatným rozhodnutím zemřely loni a letos zbytečně tisíce lidí. Ministr Vojtěch chce věc důsledně vyšetřit. Proboha, co chce vyšetřovat? Šéf Národní sportovní agentury Neusser našel viníka v Českém olympijském výboru. Některá média pak předvedla v případě Voráčka veřejný lynč. Jen pro srovnání a abychom byli v obraze: Ze 613 amerických sportovců v Tokiu je 100 neočkovaných. No a?

Češi dokázali v Tokiu výrazně uspět ve sportu, ale na úrovni vyrovnávání se s koronavirem a jeho důsledků jsme opět hloupě selhali. Ne tím, že se někdo nakazil, to je přece za současné situace spíše normální, ale tím, co se kolem toho rozpoutalo. Ještě, že se nedává zlatá medaile za největší bizarnost.

Olympiáda v Tokiu je bez diváků

Lukáš Kovanda: Buď hrdý a plať. Poraženým z Tokia je daňový poplatník

Probíhající tokijská olympiáda je nejztrátovější v dějinách, alespoň tedy z hlediska tržeb z přímé divácké účasti. Přesto se koná. Čímž pořadatelé nechtěně dokládají, že o bezprostřední divácký zážitek ze sportovního výkonu vlastně zase tolik nejde.

Přečíst článek

Reklama

Související

Alexander Choupenitch

Tokio 2020: Odměny pro medailisty se různí, jsou to miliony i nic. Češi ale neví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme