Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

UniCredit jedná o převzetí nejstarší banky světa Monte dei Paschi di Siena

Banca Monte dei Paschi di Siena v Pise
Petar Milošević / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Viliam Buchert

UniCredit jedná o koupi nejstarší banky světa. Historie Banca Monte dei Paschi di Siena sahá až do roku 1472. Tíží ji ale dlouhodobé problémy a někteří ekonomové ji dokonce označují za „hnisající ránu italského finančního systému“.

Reklama

Informace o prodeji Monte dei Paschi se objevují opakovaně, ale až teď se konečně zdá, že prodej banky, kterou v roce 2017 před krachem zachránilo znárodnění státem, se zakládají na reálném základě. 

UniCredit, druhá největší italská banka, potvrdil, že vstoupil do jednání s vládou v Římě o převzetí Monte dei Paschi za symbolické jedno euro. Zajímá se přitom pouze o vybrané části legendárního finančního ústavu. 

Z akvizice by tak měly být vyloučeny stávající špatné půjčky a UniCredit by měl být také chráněn před miliardovými právními náklady vyplývajícími z mnoha probíhajících soudních sporů s toskánskou bankou.

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Růžička: Koruna kvůli sazbám posílí, ale ne skokově. Firmy to zvládnou

Koruna bude v důsledku růstu sazeb České národní banky nadále posilovat. Firmy silnější korunu zvládnou. Ale kurz 24 korun za euro by mohl být problém, říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Italský stát vlastní v Monte dei Paschi přes 68 procent a evropským regulačním orgánům slíbil, že do dubna 2022 jí vrátí do soukromých rukou. Proto vláda tlačí na dohodu s UniCredit. Vlivný deník Politico napsal, že prodej banky UniCreditu je pro vládu Maria Draghiho takový stress-test. Proti prodeji se staví většina opozice a dokonce i vládní strany - prý je nevýhodná pro poplatníky, protože státu po prodeji lukrativní části zůstanou ty ztrátové a problematické.

Premiér Draghi, jako bývalý šéf Evropské centrální banky, má za to, že prodej by alespoň částečně pomohl uklidnit situaci na italském bankovním trhu a znamenal by konec problémů jednoho z nejproblematičtější věřitelů v Evropě. Regulační orgány u toho také vyzývají ke slučování italských bank. Konsolidace je vnímána jako způsob, jak snížit náklady.

Italská ekonomika navíc na rozdíl od jiných zemí roste jen pomalu, což vytváří obtížné prostředí pro samotný provoz bank. Země byla také loni na bohatším severu velmi tvrdě postižena koronavirovou pandemií a v rámci řešení krize může přijít vlna problematických půjček, které situaci opět zhorší.

Banku potápí dluhy i skandály

Monte dei Paschi bývala kdysi třetí největší italskou bankou a měla přes pět milionů zákazníků. Zhruba už 15 let se ale potýká s problémy. V minulé dekádě se jí nepodařilo opakovaně prodat a hodnota jejích akcií se stala mizivou. Tíží ji špatné půjčky i právní skandály, které řeší soud. Před krachem ji v roce 2017 zachránil stát, který ji v podstatě znárodnil, což ho tehdy stálo 5,4 miliardy eur. Ani to ale problémy neodvrátilo, banka propouští zaměstnance a omezuje aktivity.

Raiffeisenbank, pobočka

Českým bankám za první pololetí skokově rostly zisky

Česká spořitelna, Raiffeisenbank i UniCredit Bank vykázaly za letošní první pololetí dvouciferný nárůst zisku. Raiffeisenbank stoupl čistý zisk meziročně o 26 procent, UniCredit o 33 procent a České spořitelně dokonce o 43,4 procenta.

Přečíst článek

Banca Monte dei Paschi di Siena má sídlo v historickém italském městě Siena v Toskánsku. Svou historii odvozuje od charitativní makléřské instituce, které se obecně nazývaly „monte dei paschi“. Založena byla v roce 1472 v tehdejší Sienské republice a v současné podobě působí od roku 1642. Patří tedy podle mnohých k italskému kulturnímu dědictví, proto se s ní zachází poměrně opatrně. Po pět století půjčovala peníze zástupcům "modré krve" po celém světě. 

UniCredit, která také nebyla v poslední době v nejlepší kondici, pak před několika dny uvedla, že její situace se zlepšuje. Čistý zisk za letošní druhé čtvrtletí vzrostl na 1,03 miliardy eur. Napomohly k tomu vyšší příjmy a nižší rezervy na špatné půjčky.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Pro ČNB je větší strašák inflace než mutace delta covidu

Česká národní banka bojuje s dopady růstu cen stavebnin, ojetin či jídel v restauracích - letos podruhé proto zvyšuje základní úrokovou sazbu. Bojí se více inflace než delta mutace covidu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme