Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zuckerberg vrací úder. V Kanadě zruší přístup ke zpravodajství na Facebooku a Instagramu

Zuckerberg vrací úder. V Kanadě zruší přístup ke zpravodajství na Facebooku a Instagramu
ČTK
 ČTK

Americká firma Meta oznámila, že ukončí přístup ke zprávám na Facebooku a Instagramu pro všechny uživatele v Kanadě. Učinila tak poté, co kanadský parlament schválil zákon, jenž má přinutit internetové giganty k placení za zprávy jejich vydavatelům, informovala agentura Reuters.

Reklama

Zákon známý pod označením Online News Act schválil ve čtvrtek kanadský Senát. "Potvrzujeme, že dostupnost zpráv bude na Facebooku a Instagramu ukončena pro všechny uživatele v Kanadě, než Online News Act vstoupí v platnost," uvedla firma ve sdělení.

Odkazy na zpravodajské texty mění v Česku i Facebook.

Už i Facebook. Po Googlu začal odstraňovat náhledy zpráv, nechává jen titulek

Společnost Meta, která mimo jiné provozuje největší sociální síť Facebook, začala ve své české verzi s úpravou zobrazování náhledů zpravodajských textů. Reaguje tím stejně jako internetová společnost Google na přijetí novely autorského zákona.

Přečíst článek

Nový zákon stanoví pravidla, která mají platformám jako Facebook a Google přinutit vyjednat obchodní dohody a platit vydavatelům za jejich obsah. Krok je podobný průlomovému zákonu, který byl schválen v roce 2021 v Austrálii.

Zákon přísnější než v EU

Americké technologické firmy uvedly, že návrhy jsou pro jejich podnikání neudržitelné. Kanadský premiér Justin Trudeau tento měsíc uvedl, že Meta a Google používají "zastrašující taktiky" v boji proti zákonu.

Firma Google uvedla, že kanadský zákon je přísnější než australský nebo evropská pravidla a navrhla jeho úpravy. Mluvčí kanadské vlády podle Reuters řekl, že zástupci vlády a Facebooku a Googlu se tento týden setkali a těší se na další rozhovory.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg hrozí, že v USA odstraní zpravodajství z Facebooku. Nechce platit vydavatelům

Americká internetová společnost Meta Platforms pohrozila, že pokud ve Spojených státech projde nový mediální zákon posilující vyjednávací schopnost zpravodajských organizací, mohla by ze své platformy v USA odstranit kanál zpravodajských příspěvků. V pondělí o tom informovaly tiskové agentury. Meta je vlastníkem sociální sítě Facebook a dalších projektů.

Přečíst článek

Google zaplatí ve Francii obří pokutu. Na poli on-line reklamy uplatňoval monopolní praktiky.

Google musí ve Francii zaplatit obří pokutu za trvající neshody s vydavateli

Americký Google dostal ve Francii další miliardovou pokutu. Za trvající neshody s vydavateli zpravodajství ji firmě vyměřil tamní antimonopolní úřad.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme