Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už i Facebook. Po Googlu začal odstraňovat náhledy zpráv, nechává jen titulek

Odkazy na zpravodajské texty mění v Česku i Facebook.
Profimedia.cz
 ČTK

Společnost Meta, která mimo jiné provozuje největší sociální síť Facebook, začala ve své české verzi s úpravou zobrazování náhledů zpravodajských textů. Reaguje tím stejně jako internetová společnost Google na přijetí novely autorského zákona.

Reklama

„V reakci na transpozici článku 15 směrnice EU o autorských právech do české legislativy měníme způsob, jakým se na Facebooku zobrazují příspěvky odkazující na zpravodajské weby pro uživatele v České republice. Možnost zveřejňovat odkazy na zpravodajské články v Česku neodstraňujeme a budeme nadále sledovat vývoj legislativy,” sdělilo serveru tiskové oddělení společnosti Meta.

Apple

Apple nechce přijít o evropský trh. Chystá obří ústupky Evropské unii

Začalo to jednotným nabíjecím kabelem USB-C, který Apple do svých zařízení začne instalovat nejpozději v roce 2024. A nyní se Apple odhodlal ještě k radikálnějšímu ústupku Evropské unii. Do svých zařízení vpustí alternativní obchody s aplikacemi, tvrdí agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Dosud byly odkazy zveřejněné na facebooku doplněné titulkem, náhledovým obrázkem a náhledovými výňatky textu. Po provedení změn budou odkazy na zpravodajské články zobrazovat pouze hypertextový odkaz a titulek. Nově se tak ve feedu objevuje jen logo média, titulek článku a hypertextový odkaz. Lze rovněž předpokládat, že změna bude plně viditelná až po několika dnech, protože změny se uskutečňují postupně.

Weby přijdou o čtenáře

Společnost Google už před několika dny přestala zobrazovat náhledy zpravodajského obsahu ve vyhledávání, Google Zprávách a službě Discovery. Ukončila také licenční program News Showcase, v němž platila za zpravodajství některým vydavatelům.

Petr Fiala na summitu lídrů EU v Bruselu

EU schválila miliardy pro Ukrajinu i daň pro Google a spol.

Státy Evropské unie ve čtvrtekt schválily složitě dojednaný kompromis ohledně přístupu Maďarska k unijním fondům, finanční podpory Ukrajiny v příštím roce a zavedení minimální daně pro nadnárodní korporace. Na Twitteru to oznámilo české předsednictví v Radě EU, které hovoří o potvrzení „megadohody”. Ta byla poprvé ohlášena v pondělí, na poslední chvíli ji ale ohrozily výhrady Polska k daňové složce.

Přečíst článek

Novela autorského zákona má zajistit vydavatelům a mediálním domům silnější pozici vůči provozovatelům internetových vyhledávačů, agregátorů zpráv či sociálních sítí při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Vedle parametrů licenčního poplatku stanoví i pokutu za porušení zákona ve výši až jednoho procenta jejich celosvětového ročního obratu. Právě ta patří k ustanovením zákona, které Google kritizoval nejvíce. Podle něj jde novela daleko za rámec evropské směrnice a představuje neúměrné finanční riziko.

Vydavatelské svazy vyzvaly minulý týden Google k jednání. Podle části z nich budou kroky Googlu a Mety znamenat snížení návštěvnosti zpravodajských webů, a tím i jejich příjmů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme