Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bude nakonec gigafactory? Soud nařídil vyklidit pozemky sporného letiště

PlaneStation Pilsen musí vyklidit pozemky na letišti v Líních, potvrdil soud
ČTK
 ČTK

Ministerstvo obrany vyhrálo první kolo soudního sporu o areál letiště Líně se společností PlaneStation Pilsen. Firma má areál pronajatý, roky ale neplatí nájemné. V areálu bývalého vojenského letiště zvažuje automobilka Volkswagen výstavbu továrny na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Stát, který tzv. gigafactory podporuje, tam chce vybudovat strategický podnikatelský park.

Reklama

Soudní spor ministerstva s PlaneStation Pilsen se táhne deset let. Okresní soud Plzeň-sever tento týden nařídil firmě vyklidit všechny pozemky a stavby, které v areálu využívá, uvedl deník Mladá fronta Dnes v plzeňské regionální příloze. Rozsudek není pravomocný, firma se proti němu odvolá.

Po nabytí právní moci rozsudek ukládá firmě dvouměsíční lhůtu na vyklizení areálu. „Soud konečně po více než deseti letech potvrdil, že stávající provozovatel letiště Líně, společnost PlaneStation, využíval areál letiště Líně vzhledem k platně ukončeným nájemním smlouvám neoprávněně. Jakmile bývalý nájemce letiště vyklidí, stát bude moci dál nakládat s celým areálem v souladu se svými dlouhodobými záměry,“ cituje deník vyjádření ministerstva obrany.

Vědec Tomáš Kazda: Investor do gigafactory by měl v Česku podpořit i vývoj nových baterií

Brněnský vědec Tomáš Kazda se před časem marně snažil o to, aby v Česku vznikl startup, který by uvedl do života přelomovou technologii lithium-sirných baterií. „Usilovali jsme o uplatnění výsledků našeho výzkumu, které se nám podařilo patentovat,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz. Český patent se nakonec rozhodla využít norská firma.

Přečíst článek

Jednatel PlaneStation Petr Kutný ale řekl, že firma čeká na vyhotovený rozsudek a bude se odvolávat. Kromě žaloby na vyklizení areálu vede ministerstvo se společností ještě další dva soudní spory o zaplacení dlužných nájmů a o také vyplacení nedůvodného obohacení, které podle státu dodnes vzniká neoprávněným užíváním areálu.

V říjnu 2013 začal u Okresního soudu Plzeň-sever spor armády a PlaneStation Pilsen kvůli výši nájemného. Armáda tehdy požadovala téměř 46 milionů korun za období od února 2010 do ledna 2013. Společnost PlaneStation však tvrdí, že smlouva o pronájmu letiště byla od počátku neplatná, píše MfD. Firma argumentovala tím, že byla už v počátku uvedena v omyl, protože vzletová a přistávací dráha je kratší, a nesplňuje tak podmínky pro mezinárodní provoz, které prý armáda ve smlouvě garantovala.

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Pavel Sovička z Panattoni: Slováci i Poláci vítězí miliardové zakázky častěji než my

Česko má stále obrovský potenciál být průmyslovým centrem Evropy. Zatím mu ale spíš miliardové investice utíkají, přebírají je okolní státy i kvůli systému územního plánování. A tuzemský průmyslový development nemůže konkurovat ani cenou. „Stavby jsou u nás dražší než například v Polsku hned z několika důvodů. Začíná to u pozemku, který může být v Polsku klidně i o polovinu levnější,“ říká Pavel Sovička, šéf největšího tuzemského průmyslového developera Panattoni.

Přečíst článek

Server Novinky.cz, který na případ upozornil jako první, napsal, že firma využívá areál od roku 2000 na základě smlouvy s ministerstvem uzavřené na 50 let. V roce 2010 však přestala hradit nájem. „Podle odhadů dluží PlaneStation v současnosti na nájemném zhruba 260 až 280 milionů korun,“ uvedly Novinky.

Smlouva o pronájmu areálu byla k 31. lednu 2013 ukončena. Firma ale objekty dál pronajímá subjektům, které nemají s provozem letiště nic společného.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme