Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zaměstnanci prodejen Makro se dočkají více peněz

Prodejna Makro
ČTK
 ČTK

Velkoobchod Makro zvýšil od prosince mzdy zaměstnancům v provozu a distribučním centru v průměru o sedm procent. Od července 2021 jde o páté navýšení mezd. Peníze letos zaměstnancům přidávaly i další řetězce. Lidl tento týden oznámil, že od ledna zvedne mzdy všem zaměstnancům na provozních pozicích minimálně o 2000 korun.

Reklama

Podle společnosti Makro vzrostly zaměstnancům za posledního 2,5 roku mzdy v průměru o 32 procent. Společnost pro ně také vylepšuje benefity. Podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky měla v ČR za účetní rok od 1. října 2021 do 30. září 2022 čistý zisk ve výši přibližně 155,1 milionu korun. Společnost se tak dostala ze ztráty, která ve finančním roce 2020/2021 činila asi 13,1 milionu korun. Tržby velkoobchodů Makro podle ní v minulém účetním období dosáhly 32,1 miliardy korun, meziročně vzrostly ze zhruba 26,2 miliardy korun.

Makro je součástí nadnárodní skupiny Metro AG, jejímž hlavním akcionářem je český miliardář Daniel Křetínský. V Česku má 13 velkoobchodních center.

Lukáš Kovanda: Lidl svým slibem rozkryl, kdo Čechům napálil ceny potraviny. Jsou to nenasytné řetězce

Řetězec Lidl slibuje zlevnění nad rámec snížení DPH. Potvrzuje tím, že za vysokými cenami potravin jsou hlavně řetězce a jejich „čarování“ s maržemi, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Portál Platy.cz v listopadu uvedl, že pokladní v Česku letos v průměru pobírali 28 113 korun, proti roku 2020 o 3490 korun více. Průměrná mzda na pozici prodavač nebo prodavačka se za tři roky zvýšila o 3299 korun na 26 295 korun. Průměrná hrubá mzda v Česku vzrostla letos v druhém čtvrtletí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 7,7 procenta, tedy o 3101 korun, na 43 193 korun.

Mzdy zvyšují i další řetězce

Mzdy letos zvyšovaly i ostatní řetězce. Albert je zvedal dvakrát a podle jeho mluvčího Jiřího Marečka za poslední dva roky stouply zaměstnancům na prodejnách v průměru o 17 procent. Penny Market od letošního března zvýšil mzdy pokladních o 7,5 procenta. Základní mzda v řetězci začíná na 28 tisíc korun, po čtyřech letech se zvyšuje na 30 tisíc korun. Vedoucím prodejen a jejich zástupcům řetězec zvýšil mzdy v březnu až o 12,5 procenta.

Řetězec Billa zvedal od dubna mzdy v průměru o sedm procent všem zaměstnancům. Prodavači po zvýšení v základu tak pobírají 25 300 korun. O devět procent navyšovalo od července základní mzdu na provozních pozicích Tesco. Kaufland počátkem roku oznámil, že v září přidá 3000 korun zaměstnancům v provozu, tedy například pokladním nebo asistentům prodeje.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jak poznat nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí?

Jak poznat nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí? To nechte na nás

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme