Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zákon ukládá povinnost ochrany osamocených pracovníků, přesné způsoby už ovšem nedefinuje

Zákon ukládá povinnost ochrany osamocených pracovníků, přesné způsoby už ovšem nedefinuje
TTC, užito se svolením

Bezpečnost takzvaných osamocených pracovníků se především v posledních letech stává pro mnoho firem velkým tématem. Jedná se o zákonnou povinnost, jejíž řešení ale v souvislosti s rostoucími náklady a nedostatkem pracovních sil vyžaduje jisté inovace. „Poslední dobou výrazně roste zájem o online aplikace, které zajišťují kontrolu, a tedy i vyšší bezpečnost osamocených pracovníků. Využívají ji všechny skupiny klientů, včetně velkých korporátních firem,“ říká Jakub Laurich, výkonný ředitel společnosti TTC apki. 

Reklama

Firmy dnes kladou největší důraz na zefektivnění pracovních procesů a s tím související úsporu času, hodně si ale uvědomují právě i otázku bezpečnosti osamocených pracovníků. Takovým pracovníkem může být například technik, který se samostatně – například v noci nebo během víkendu – pohybuje v prostorách areálu firmy.

„Zákon ukládá, že pokud se jedná o rizikové pracoviště, zaměstnavatel odpovídá za bezpečnost pracovníka a musí ji odpovídajícím způsobem zajistit. V minulosti se to buď neřešilo vůbec, nebo se tam jednoduše poslali dva lidé. Ostatně zákon přímo říká, že jednou z variant je zajistit dohled druhé osoby. Lze to ale řešit i jinak,“ vysvětluje Jakub Laurich z TTC apki. Jak přesně, to už zákon o zajištění zdraví a bezpečnosti při práci neříká.

TTC, užito se svolením

Posouzení rizikovosti pracovního prostředí s ohledem na legislativu je tak odpovědností firmy, tedy zaměstnavatele. Jak ale upozorňuje Jakub Laurich, podvádět se nevyplácí. „Pokud by během pracovní doby došlo k úrazu nebo jinému problému a firma neměla bezpečnost pracovníků dobře ošetřenou, zaměstnavatel by se mohl dostat do velkých potíží,“ upozorňuje.

Josef Šelepa - předseda představenstva holdingu TTC

Josef Šelepa z TTC: Opustit Rusko bylo jediné správné rozhodnutí. Chceme se podílet na obnově Ukrajiny

Technologická a realitní skupina TTC je rodinná firma, které se od devadesátých let podařilo rozrůst do několika zemí světa a dnes ji tvoří třicítka společností. Orientuje se zejména na inovace v energetice a na železnici, je jedním z největších nezávislých provozovatelů datových center ve střední Evropě, má výrazné plány v segmentu realit a v příštích letech chce v Praze vybudovat technologicko-inovační centrum, kde by se soustředily start-upy z různých oblastí. „Máme v hledáčku vývoj speciálního modulu, který se stane součástí miniaturního čipu. Tyto čipy by se daly instalovat do chytrých elektroměrů, které by pak slaďovaly a predikovaly reálnou potřebu, spotřebu a nabídku elektřiny. Nakládání s energií se tak významně zefektivní,“ představuje plány předseda představenstva holdingu TTC Josef Šelepa.

Přečíst článek

Bezpečnost pracovníků přechází z „offlinu do onlinu“

Ochrana osamocených pracovníků samozřejmě není žádnou novinkou. Přesto existuje důvod, proč se především v posledních dvou letech firmy o možnosti automatizace a digitalizace v této oblasti zajímají víc než dříve. Důvodem jsou rostoucí náklady a také nedostatek pracovníků. Může být složité najít druhého zaměstnance, který zajistí dohled nad osamoceným pracovníkem. „Jedním z efektivních a ekonomicky výhodných způsobů může být online monitoring zaměstnance, který v závislosti na počtu registrovaných telefonů stáhne náklady klidně do řádů stovek korun až nižších jednotek tisíc měsíčně,“ upřesňuje Laurich.

Bezpečnost pracovníka se v tomto případě hlídá pomocí telefonu s aktivní aplikací. Hardware telefonu se pak využívá pro kontrolu pracovníka. „Je tam několik možných prvků, které za určitých okolností vyvolají alarm. Třeba když se pracovník dlouho nehýbe, nepotvrdí test bdělosti, dojde k jeho volnému pádu a podobně. Česká legislativa přímo neříká, jak by takové zařízení mělo fungovat. Proto jsme se inspirovali britskými standardy, které tuto problematiku ošetřují,“ vysvětluje Laurich.

Objednat si DDoS útok je otázka půl hodiny, bez adekvátní ochrany to dnes nejde

Chytrá zařízení využíváme denně. Do domů si instalujeme bezpečnostní kamery, na dálku ovládáme domácí spotřebiče a pomalu vyhlížíme auta, která se řídí sama. Doba se zrychluje, modernizuje a naše každodenní působení se stále více přesouvá do online světa. To s sebou přináší nejen řadu příležitostí, ale také rizik. „Každé chytré zařízení vytváří prostor pro útoky, protože se může dostat do hledáčku hackerů,“ upozorňuje Martin Bajer, ředitel pro strategii TTC MARCONI.

Přečíst článek

Digitalizace má zelenou

Řešení bezpečnosti tímto způsobem pak souvisí nejen se snižováním nákladů, ale také s obecným trendem zjednodušování pracovních procesů a důrazem na digitalizaci. „Některým firmám jde čistě o bezpečnost, už se ale objevuje hodně těch, které chtějí další funkce. Tomu jsme uzpůsobili i náš systém. Kromě ochrany osamoceného pracovníka umí plánovat aktivity, takže zaměstnavatel může řídit práci zaměstnanců a dát jim přesné pokyny, a také vytvářet digitální doklady, třeba předávací dokumenty, kontrolní listy nebo záznamy o údržbách,“ vysvětluje Laurich. 

TTC, užito se svolením

Celý systém tak podle Lauricha najde široké využití nejen v průmyslu nebo u bezpečnostních agentur, ale i dalších firem. Zejména těch, jejichž zaměstnanci  pracují „v terénu“. „Máme třeba klienty, kteří se zabývají servisem výrobních technologií. Všechny informace o jednotlivých zařízeních a pravidelných revizích si zadají do našeho systému, nastaví si pracovní cyklus a systém už klienta upozorní, když je třeba dojet na místo a provést kontrolu. Na místě pak technikovi ukáže veškeré potřebné informace a zadání jeho práce. Když následně vyplní formulář o kontrole, automaticky se vytvoří report, který slouží jako informace o provedení zásahu pro zaměstnavatele i zákazníka. Systém pak po celou dobu samozřejmě může kontrolovat i bezpečnost,“ vysvětluje Laurich. 

Bezpečnost dnes řeší všichni – od nejmenších firem až po největší korporace. „Výhodou je, že se jedná o naše aplikace a díky vlastnímu týmu programátorů můžeme systém uzpůsobit požadavkům klienta. Spolupracujeme třeba se společnostmi ze skupiny Orlen Unipetrol, kde využívají náš systém TouchGuard pro vícero aktivit, a to i v prostorách s nebezpečím výbuchu. I do takových projektů se hodí naše aplikace. S našimi systémy pak pracuje třeba i farmaceutická společnost Zentiva nebo firmy z oblasti facility managementu, či stavebnictví, takže možností je skutečně spousta a je vidět, že téma ochrany osamoceného pracovníka je pro firmy důležité. Jedním z našich klientů je ale také Gas Storage – a tam už se kromě bezpečnosti řeší právě i zmiňovaná evidence údržby průmyslových zařízení, jejíž přesnost je v tomto případě skutečně klíčová,“ uzavírá Laurich.   

Google, ilustrační foto

Google chce více naučit Evropany s umělou inteligencí, investuje obří balík peněz

Společnost Google slíbila 25 milionů eur (631,4 miliardy korun) na pomoc lidem v Evropě, aby se naučili používat umělou inteligenci (AI). Program má pomoci lidem v Evropě rozvíjet jejich znalosti, dovednosti a sebedůvěru v oblasti AI, uvedla firma na svém blogu.

Přečíst článek

Bývalý premiér Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Pozor na Babiše, Havlíčka a Betynu

Babiš zůstává v čele ANO. Že post předsedy neobsadí nikdo jiný, potvrdil sněm hnutí. Nedivte se, stávající šéf neměl protikandidáta, tak co mu zbývalo. Musel to vzít. I když politika, jak tvrdí, pro něj nikdy nebyla cílem života ani vrcholem kariéry, nikdy ho neživila a živit nebude. A když už je ten předseda, tak chce být i volební lídr a premiér. Tečka. Je to jasný, Havlíčku?

Přečíst článek

Ženy investorky - ilustrační foto

Paradox roku 2024: Ekonomika poroste, na akciích se to ale nemusí projevit

První týdny roku přinesly hned několik konferencí, na nichž místní i zahraniční investoři představovali své vize pro úspěšnou skladbu portfolia pro letošní rok. Oproti roku předchozímu, který přinesl mnohdy rekordní nárůsty oproti očekávání, by letošek mohl přinést stabilnější investiční klima. Ale nejspíš také menší výnosy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Faltýnková za PKR Partners

Nový stavební zákon je totální fiasko. Český přístup je děsivý, říká expertka na stavební právo Faltýnková

Přečíst článek

Kristýna Faltýnková: Nejsem ajťák, ale myslím, že digitalizace stavebního řízení do poloviny roku nebude

Přečíst článek

Bartoš digitalizaci stavebnictví nezvládá. Zadělal nám tím na obří ostudu, cepuje ministra stínový premiér Havlíček

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme