Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Strnad koupil od Veverkova fondu firmu zabývající se virtuální realitou

Součástí CSG se stala firma Pocket Virtuality zaměřená na využití rozšířené a virtuální reality v průmyslu
CSG, užito se svolením
Michal Nosek
nos

Průmyslově-technologického holding Czechoslovak Group (CSG), který vlastní miliardář Michal Strnad, ovládl start-up Pocket Virtuality. Ten se zabývá virtuální realitou, která má využití pro asistenci při vzdáleném servisu techniky, navrhování průmyslových celků či rezidenčních projektů.

Reklama

Holding CSG získal 70procentní podíl v Pocket Virtuality od splečnosti Touzimsky Kapital Holding. V rámci holdingu CSG je Pocket Virtuality začleněna do divize CSG Aerospace. Skupina CSG vyychází z teze, že v rámci holdingu nemá mít ambici provádět výzkum a vývoj, pokud jej dokáží lépe udělat partneři. „To se týká i partnerství s vysokými školami a dalšími vědeckými institucemi, s nimiž nyní velmi intenzivně definujeme konkrétní okruhy spolupráce,” uvedl již dříve Bohuslav Přikryl, viceprezident pro výzkum, vývoj a inovace společnosti CSG Aerospace a nový předseda představenstva Pocket Virtuality.

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů kontrakt, jehož součástí je dodávka vyprošťovacích a odsunových vozidel Treva 30 (na snímku).

Strnadova Excalibur Army rekordně zvýšila tržby i zisk. Zbrojovka zakázky nestíhá a přistaví další halu

Zbrojovka Excalibur Army hlavně díky dodávkám vojenské techniky na Ukrajinu více než zpětinásobila své tržby na rekordních 13,5 miliardy korun ze zhruba 2,5 miliardy korun v roce 2021. Čistý zisk zbrojovky vzrostl sedminásobně z 222 milionů na 1,656 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy, která patří do strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Přečíst článek

Právě Pocket Virtuality vstupem strategického partnera získá prostor k výraznému rozvoji. To, že je CSG technologickým gigantem potvrzují i jeho tržby. Ty v roce 2022 dosáhly hodnoty 25 miliard korun. Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl a obranný průmysl. „Vstupem do CSG, který má projekty po celém světě, je pro Pocket Virtuality krokem vpřed. V rámci holdingu CSG můžeme uplatnit naše know-how například při navrhování nových výrobních kapacit i produktů, zajištění servisu strojů a zařízení na dálku, či školení personálu. Od společností holdingu pak očekáváme partnerský přístup a pomoc při odladění našich produktů,” zhodnotil transakci Bohuslav Paule, člen představenstva společnosti Pocket Virtuality.

Skupina Touzimsky Kapital byla založena roku 2011 ve švýcarském Zürichu a v Praze. Jedním ze spoluzakladatelů je investor Jan Veverka, který figuroval mezi prvními investory do techlogického start-up Kiwi.com (dříve Skypicker).

Součástí strategie CSG je právě využití technologií, jako jsou umělá inteligence, velká data, robotické a autonomní systémy, pokročilé senzorické systémy i rozšířená a virtuální realita. „Řešení od společnosti Pocket Virtuality chceme využít v rámci holdingu a nabízet je dalším zákazníkům. Příkladem může být asistence při servisu speciální techniky ve vzdálené lokalitě, systémy pro přípravu personálu ve specifických podmínkách jakož i podpora prostředků pro zvýšení situačního povědomí,“ dopnil Přikryl. 

Podívejte se, co výrábí Strnadův holding:

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme