Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pochvala pro Fialu a spol. Dohoda o plynu je dalším úspěchem českého předsednictví, píší Financial Times

Oficiální tisková konference na závěr neformálního summitu Evropské unie, 7. října 2022, Pražský hrad. Zleva český premiér Petr Fiala a šéf Evropské rady Charles Michel.
ČTK / AP
 ČTK

Za další úspěch českého předsednictví Evropské unie označuje dnes dojednání podmínek nouzového omezení cen plynu list Financial Times. Českým vyjednavačům se podle deníku podařilo dohodou o cenovém stropu zakončit velmi aktivní práci posledních měsíců. Podle eurokomisařky pro energetiku Kadri Simsonové se přitom Češi v čele sedmadvacítky zemí museli vyrovnat s nebývalou řadou výzev.

Reklama

„Ministři EU strávili celý včerejšek (pondělí) zavřeni u jednání o omezení cen plynu, z nichž vyšli s dlouho očekávanou dohodou stanovující strop na 180 eur (za megawatthodinu), která je dalším králíkem vytaženým z klobouku českým předsednictvím bloku," napsala bruselská zpravodajka FT.

Zmínila také, že český ministr průmyslu Jozef Síkela prezentoval na tiskové konferenci výsledek jednání oblečen do mikiny s nápisem „Svoláme tolik energetických rad, kolik bude potřeba". Tuto větu pronesl na podzim s příslibem, že dojedná nouzový energetický balíček, i kdyby k tomu bylo nutno svolávat další a další mimořádná jednání ministrů energetiky. Ti se za český půlrok sešli osmkrát, což je podle Síkely historicky nejvyšší počet zasedání během jediného předsednictví.

Český ministr průmyslu Jozef Síkela na tiskové konferenci po posledním zasedání ministrů energetiky EU, které řídil za české předsednictví, 19. prosince 2022 v Bruselu. Nápis na jeho mikině je narážkou na jeho dřívější prohlášení, že k dojednání nouzových energetických opatření svolá tolik zasedání, kolik bude potřeba. zdroj: ČTK / AP

Pondělní dohoda navazuje podle FT na tvrdou práci českých diplomatů a vyjednavačů z předchozích měsíců. Jen během listopadu Češi předsedali 12 ministerským radám, 24 zasedáním velvyslanců a 31 vyjednáváním o finálních podobách norem s europoslanci.

Češi jsou dříči, míní FT

Češi se při předsednictví rozhodně ukázali jako dříči," píše list. Připomíná prosazení tří balíčků protiruských sankcí, schválení cenového stropu pro ruskou ropu či dohodu z minulého týdne, kdy se českému předsednictví podařilo přimět Maďarsko k podpoře finanční pomoci pro Ukrajinu a globální korporátní daně.

„Nevím o mnoha dalších předsednictvích, na které by se valilo tolik výzev," konstatovala v pondělí komisařka Simsonová, podle níž se Česko velmi dobře zhostilo vedení EU v době energetické krize.

Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Průlomová dohoda EU na zastropování cen plynu je tu. Německo se obává „maďarského scénáře“

Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku se v pondělí odpoledne průlomově dohodli na úrovni zastropování burzovních cen plynu v EU, a to nižšího, než původně navrhovala Evropská komise. Některé země v čele s Německem byly proti, neboť se obávají, že stejně jako v Maďarsku v případě zastropování cen benzinu a jeho následného nedostatku hrozí podobný scénář i v unii s plynem, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Hlavní ekonom, Trinity Bank

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela

Lukáš Kovanda: Fialova vláda uspěla v prvním roce na mezinárodní scéně, zklamala příliš plošnou pomocí

Kabinet Petra Fiala v prvním roce své vlády čelil nečekaně složitým okolnostem, které však alespoň z ekonomického hlediska nelze srovnávat s těmi z covidového roku 2020. Tehdy se ekonomika hluboce propadla, nejvíce v historii ČR, zatímco letos poroste. Proto i přes složité okolnosti kabinet měl a mohl naplňovat více slibů ze svého programového prohlášení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme