Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka na Ukrajině zhoršila situaci českých podniků. Její dopady jen začínají u drahých energií

Válka na Ukrajině zhoršila situaci českých podniků. Její dopady jen začínají u drahých energií
ČTK

Sotva se české podniky stačily otřepat z dopadů pandemie covidu, přišla válka na Ukrajině, která zasadí byznysu další ránu. Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory už dopady konfliktu pociťuje nebo očekává 90 procent českých podniků. Konflikt tlumí byznys prostřednictvím výrazně vyšších cen surovin, sankcí, problémů v dodávkách i výpadku zaměstnanců z Ukrajiny.

Reklama

Dopady války na Ukrajině pociťuje nebo očekává 90 procent českých podniků. Téměř každý druhý v jejím důsledku zaznamenává problémy s dodavatelskými řetězci, zvýšené náklady kvůli zdražování energií cítí prakticky všichni. Téměř třetina firem kvůli konfliktu očekává pokles poptávky, zatímco obchodní partnery a odbytiště ztratí 27 procent podniků. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) ze začátku března.

Problémy s dodavatelskými řetězy i úbytek poptávky nejvíce zasáhly velké výrobní firmy, v první řadě automobilový průmysl včetně dodavatelů. Na 83 procent firem z této branže má kvůli válce problémy s dodavatelskými řetězci a 66 procent pociťuje pokles poptávky.

Automobilový průmysl je přitom pilířem české ekonomiky, na hrubém domácím produktu se dlouhodobě podílí bezmála deseti procenty a zaměstnává stovky tisíc lidí. Škoda Auto kvůli problémům s dodavatelskými řetězci částečně pozastavuje výrobu některých modelů. Dodavatelské řetězce čelí problémům i ve strojírenství, jak potvrzuje 61 procent podniků z tohoto odvětví.

Eurokomisařka Margrethe Vestagerová

Evropa zmírňuje dopady války na byznys. Firmy zasažené sankcemi mohou čerpat až 400 tisíc eur

Firmy z Evropské unie zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400 tisíc eur (9,8 milionu korun), oznámila Evropská komise (EK). Za tímto účelem uvolnila pravidla poskytování státní pomoci, která by to jinak neumožňovala. Unie zavedla proti Rusku sérii sankcí a na další se chystá. Je to trest za invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek

Čtvrtina firem uvádí, že je silně nebo velmi silně odkázána na ukrajinské zaměstnance, odliv zaměstnanců v důsledku války eviduje 18 procent podniků. Válka tak ještě zhoršila dlouhodobou slabinu české ekonomiky, chybějící pracovní síly. Dlouhodobý nedostatek zaměstnanců pociťuje polovina podniků. Kvůli úbytku poptávky však některé firmy naopak hledají práci i pro nynější zaměstnance.

„Válka a její dopady zasadily hospodářství po pandemii další ránu. Přesto je ochota podniků pomáhat od prvního dne konfliktu ohromující, konkrétní pomoc Ukrajincům poskytuje v nějaké podobě 80 procent firem,“ uvedl výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. Nejčastěji jde o finanční dary (62 procent) a materiální pomoc (53 procent), následuje pomoc při evakuaci ukrajinských uprchlíků (35 procent) a jejich ubytování (34 procent).

Česko-německá obchodní a průmyslová komora má 700 členů. Prostřednictvím svých služeb od roku 1993 podporuje rozvoj česko-německých obchodních a hospodářských vztahů. Představenstvo komory tvoří představitelé společností Hochtief CZ, Kaufland ČR, Siemens, T-Mobile nebo Škoda Auto. Německo je pro ČR největším obchodním partnerem.

Alexandr Lukašenko

CNN: Do války by se po boku Putina mohli brzy zapojit Bělorusové

Spojené státy a NATO se domnívají, že Bělorusko by se mohlo brzy na straně Ruska zapojit do války na Ukrajině a běloruský režim už podniká kroky k útoku na svého souseda. Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že ke vpádu na ukrajinské území je připravených pět tisíc běloruských vojáků.

Přečíst článek

>>>>>> Dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

Hranolky u McDonald´s v Japonsku začaly být nedostatkovým zbožím

Rusové: McDonald's či Instagram se k nám brzy vrátí. Mezitím to zemi pomůže

Odchod zahraničních ikon z ruského trhu kvůli ukrajinské válce běžné Rusy moc netrápí. Dvě třetiny Rusů věří, že do pěti let se vrátí. Mezitím prý zboží a služby nahradí ruské, čínské, turecké a indické značky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ukrajinští veteráni se připravují na invazi Ruska.

Sankce vůči Rusku ukrojí procento z růstu ekonomiky eurozóny. I Česko bude mít byznysové oběti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme