Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

CNN: Do války by se po boku Putina mohli brzy zapojit Bělorusové

Alexandr Lukašenko
ČTK/AP

Spojené státy a NATO se domnívají, že Bělorusko by se mohlo brzy na straně Ruska zapojit do války na Ukrajině a běloruský režim už podniká kroky k útoku na svého souseda. Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že ke vpádu na ukrajinské území je připravených pět tisíc běloruských vojáků.

Reklama

„Ruský prezident Vladimir Putin potřebuje podporu, a to jakoukoliv,“ cituje CNN nejmenovaného činitele. Nejmenovaný zdroj z běloruské opozice řekl, že bojové jednotky jsou připraveny už za několik dnů vstoupit na ukrajinské území. Podle něho by to ale mělo hlavně geopolitický význam vzhledem k tomu, že do konfliktu by se zapojila další země.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun, má potíže s cash flow

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun. Informaci serveru Seznam Zprávy ČTK potvrdil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Podle něj jde o pomoc s vyrovnáním peněžních toků, takzvaného cash flow. Ve hře je několik variant řešení včetně půjčky, řekl Chabr.

Přečíst článek

Podle nejmenovaného činitele ze zpravodajských služeb NATO se aliance domnívá, že vláda v Minsku „připravuje okolnosti, které by ospravedlnily útok proti Ukrajině“.

Rusko invazi na Ukrajinu podniklo částečně z běloruského území, kde před jejím zahájením mělo rozmístěné tisíce vojáků. Bělorusko následně změnilo svoji ústavu tak, aby na jeho území mohly trvale přebývat ruské jednotky a směly tam být rozmístěny jaderné zbraně.

Cílem běloruské armády by se mohla stát města poblíž Polska

Zástupce NATO řekl, že konečné rozhodnutí o běloruské účasti na válce padne v Moskvě a že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by běloruští vojáci na Ukrajině bojovali. „Nejde o to, co chce běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Otázkou je: chce Putin další nestabilní zemi v regionu?“, uvedl tento činitel zpravodajských služeb s tím, že zapojení do války by Bělorusko destabilizovalo. K tomu, jak by jeho vojenské angažmá vypadalo, řekl jen, že by smysl dávalo, kdyby se Rusko snažilo Ukrajinu odříznout od vojenské pomoci přicházející od její západní hranice.

Podle ukrajinské kontrarozvědky SBU by se cílem útoku běloruské armády na Ukrajině mohla stát města poblíž hranice s Polskem, mezi nimi Luck a Kovel. „Právě tudy se převáží většina zbraní a vojenského vybavení ze Západu,“ řekl Viktor Jahun z SBU podle ukrajinské agentury Unian.

Hranolky u McDonald´s v Japonsku začaly být nedostatkovým zbožím

Rusové: McDonald's či Instagram se k nám brzy vrátí. Mezitím to zemi pomůže

Odchod zahraničních ikon z ruského trhu kvůli ukrajinské válce běžné Rusy moc netrápí. Dvě třetiny Rusů věří, že do pěti let se vrátí. Mezitím prý zboží a služby nahradí ruské, čínské, turecké a indické značky.

Přečíst článek

Lvov

Stanislav Šulc: Marshallův plán pro Ukrajinu je dobrý nápad. Nebo ne?

Německý ministr financí Christian Lindner prohlásil, že Evropa a USA musejí přijít s obdobou Marshallova plánu pro Ukrajinu. Líbivá slova, která však mají k reálné akci ještě hodně daleko. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme