Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už žádné tajnosti. Údaje o průměrném platu mužů a žen za stejnou práci budou dostupné

EU chce změnit přetrvávající praxi vyššího ohodnocení mužů oproti ženám za stejnou práci.
Profimedia.cz

Zaměstnanci budou mít nově právo získat od zaměstnavatelů informace o tom, jaký je průměrný plat mužů na stejné pozici a kolik v průměru berou ženy. Je to výsledek českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Reklama

České předsednictví v Radě Evropské unie se ve čtvrtek dohodlo se zástupci Evropského parlamentu na kompromisní podobě pravidel, které mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici. EU opatřením reaguje na přetrvávající praxi vyššího ohodnocení mužů oproti ženám za stejnou práci. Dojednaná směrnice by mohla vstoupit v platnost do několika týdnů.

video

Krize je impulzem k férovější společnosti, shodli se účastníci konference za rovné příležitosti

Sdílení, podpora a motivace. V tomto duchu se nesla třídenní konference Equal Pay Day 2022, která se letos konala již po třinácté.

Přečíst článek

Takzvaná genderová mezera v platech se v EU aktuálně zmenšuje, Evropská komise se však loni předloženým návrhem o platové transparentnosti snaží trend urychlit. Podle unijních institucí v současnosti ženy vydělávají za stejnou práci v průměru o 13 procent méně než muži. V roce 2020 ženy splňující obdobná pracovní kritéria dostávaly o 14,1 procenta méně, zatímco o rok dříve to bylo 14,5 procenta. Česko v uplynulých letech za unijním průměrem zaostávalo.

Právo na stejný plat

Směrnice, na jejímž konečném znění se předběžně dohodly členské státy EU a parlament, by dávala zaměstnancům právo získat od zaměstnavatelů informace o tom, jaký je průměrný plat mužů na stejné pozici a kolik v průměru berou ženy.

Equal Pay Day

Ženy letos pracovaly 60 dní „zadarmo“. Den platové rovnosti připadá na dnešek

Ženy v Česku musí v roce 2022 pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Dobrou zprávou ale je, že oproti loňsku je to o devět dní méně. Děje se tak díky růstu výdělků ve vysoce feminizovaných odvětvích, jako je například školství nebo zdravotnictví. Problém je, že efekt covidových bonusů ve zdravotnictví není zrovna trvalý. Nepředstavuje systémovou změnu, míní socioložka a genderová expertka Lenka Simerská. 

Přečíst článek

Firmy s více než 100 zaměstnanci pak budou muset relevantním národním úřadům i samotným pracovníkům poskytovat přímo údaje o genderové nerovnosti v daném podniku, uvádí Rada EU v tiskové zprávě. V závislosti na velikosti firmy se mají údaje hlásit každoročně nebo jednou za tři roky. Tresty za porušení nových pravidel mají za úkol zavést jednotlivé unijní země.

Není pochyb o tom, že muži a ženy si zaslouží dostávat stejný plat, vykonávají-li stejnou práci. Skutečnost zatím bohužel taková není. Dnes děláme velký krok směrem k odbourání platové nerovnosti,” komentoval dohodu rady a parlamentu český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ženy musí pracovat o 60 dnů déle, aby vydělali jako muži za celý rok. A rozdíl začal stagnovat

Ženy musely letos pracovat o dva měsíce déle, aby vydělaly stejně jako muži za loňský rok. A rozdíl se nezměnil

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme