Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky. A nejen kvůli počasí

Prvotní odhady sklizní k letošnímu 10. červnu, které zveřejnil Český statistický úřad, vedou k závěru, že úroda základních obilovin bude letos poměrně slabá, alespoň na poměry posledních let. Sklidit by se totiž mělo 6,82 milionu tun obilí, zatímco v předchozích pěti letech se vždy sklízelo přes sedm milionů tun.
Nutno ale říci, že zejména právě červnový odhad sklizně konečnou úrodu zpravidla i citelně podhodnocuje. Ostatně též třeba podle loňského prvotního odhadu se mělo v roce 2023 sklidit méně než sedm milionů tun, konkrétně 6,96 milionu tun. Nakonec tedy byla skutečnost lepší. Sklidilo se totiž takřka 7,5 tun. I pokud by letos byla konečná sklizeň vyšší než prvotní odhad v menším rozsahu než loni, to, že bude finální údaj nad sedmi miliony tun, je poměrně pravděpodobné.
FOTOGALERIE: Dubnové mrazy poškodily úrodu
Redukce pěstební plochy
Nicméně i tak bude úroda nižší než v uplynulých letech. Jen částečně to lze vysvětlit nepřízní počasí, jež má zásadní vliv na výnosnost na hektar. Dochází totiž také k redukci pěstební plochy, která je letos v případě obilovin nejmenší za více než sto let. Za poklesem rozsahu osevní plochy stojí trvalejší trendy typu transformace zemědělské půdy na stavební pozemky, dále zvyšující se hektarové výnosy a dotační politika státu, která české zemědělce vybízí k zatravňování orné půdy.
Pokles úrody obilovin ale nebude mít sám o sobě výraznější vliv na cenu mouky, neboť i přes pokles zůstane Česko v produkci obilovin soběstačné a desítky procent sklizně vyveze. Z důvodu slabší úrody by tedy ani neměly zdražovat pekárenské výrobky. Rozhodně se tedy nebude konat katastrofa jako v případě ovocnářů, jejichž úrodu poškodilo nebývale chladné jarní počasí. Například jablka v důsledku toho znatelně zdraží, neboť ani zvýšený dovoz nebude s to úbytek kompenzovat. Taková situace ale v případě obilovin, resp. mouky nenastane.
Úroda ovoce v Česku letos kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent. V meziročním porovnání se čeká pokles o 74 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách z úrody dosáhnou přibližně 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z odhadu sklizně, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Podle ovocnářů jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za sto let.
Letošní úroda ovoce v Česku klesne kvůli jarním mrazům na necelou čtvrtinu
Zprávy z firem
Pochází z Popradu a na Slovensku patří Marcel Ihnačák mezi nejznámější kuchaře. Snaží se tamní gastronomii vylepšit. Žije a podniká na jižní Moravě. „Česko je napřed před Slovenskem. Vždy o pár let bylo,“ říká šéfkuchař v rozhovoru pro nové číslo magazínu Newstream CLUB, které je věnováno Česko-Slovensku.
Šéfkuchař Marcel Ihnačák: Souboj na talíři vyhrávají Češi
Leaders
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.