Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská invaze rapidně zvedne poptávku, říká čínský solární gigant

solární elektrárna (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Ruská invaze na Ukrajinu znamená pro Evropu těžké a co nejrychlejší hledání nových energetických zdrojů a pro jiné obrovskou příležitost k byznysu. Třetí největší výrobce solárních panelů na světě JinkoSolar Holding hlásí za první čtvrtletí nárůst tržeb o 92 procent a podobně optimisticky se dívá i do nejbližší budoucnosti, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Evropské snahy omezit závislost na dovozu ruských fosilních paliv podpoří poptávku po solární energii již v letošním roce. Alespoň podle společnosti JinkoSolar Holding, třetího největšího světového dodavatele solárních technologií na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Globální instalace solární kapacity by letos měla vzrůst o 250 gigawattů. Ze dvou důvodů – zaprvé proto, že evropské státy hledají alternativy k ruským dodávkám, a zadruhé kvůli tomu, že dopad nových vln pandemie covidu bude pravděpodobně krátkodobý a kontrolovatelný, uvedl ve čtvrtek čínský výrobce Shangrao v rámci reportu čtvrtletních výsledků. Podle Bloombergu činil loňský nárůst celkové instalované kapacity 184 gigawattů.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Rusko od začátku války zdvojnásobilo příjmy za vývoz paliv do EU

Rusko těží z drahých energií. Navzdory sankcím západu, které se projevily v nižším objemu vývozu, země od začátku války zdvojnásobila příjmy za prodej paliv.

Přečíst článek

„Rusko-ukrajinská válka zdůraznila potřebu solární energie, přičemž v průběhu roku se očekává nárůst poptávky a další stabilní nárůst v průběhu času,“ uvedl v prohlášení generální ředitel a předseda představenstva JinkoSolar Holdingu Sien-te Li. Solární energie bude „tvořit větší podíl na energetickém mixu v zemích, které jsou tradičně závislé na plynové a tepelné energii,“ řekl Li.

Tržby JinkoSolar Holdingu za první čtvrtletí vyskočily o 92 procent ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku na 2,3 miliardy dolarů (asi 51 miliard korun) díky vyšším prodejům solárních modulů. Výrobce zopakoval, že celoroční dodávky modulů, článků a waferů se mají pohybovat mezi 35 gigawatty a 40 gigawatty.

Německý kancléř Olaf Scholz

EU chce odpojit Sberbank od SWIFTu a zakázat ruskou ropu. Německo je pro

Německo se už přiklání k vyjmutí ruské Sberbank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Podle obeznámených zdrojů se tento dlouho oddalovaný krok stane součástí připravovaného, šestého balíčku sankcí EU, stejně jako embargo na dovoz ruské ropy, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v prosinci uvedla, že do roku 2026 by se celosvětová kapacita instalovaných zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů měla vyšplhat na více než 4800 gigawattů, což by znamenalo nárůst o zhruba 60 procent ve srovnání s loňským rokem. A to i přes růst cen klíčových surovin potřebných pro výrobu solárních panelů a větrných turbín. 

V loňském roce se podle IEA zvýšila kapacita o rekordních 290 gigawattů, tedy více, než odhaduje Bloomberg. Organizace nicméně upozornila, že i současný rychlý růst kapacit pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů není dostatečný k dosažení globální uhlíkové neutrality do poloviny tohoto století.

Plyn, vytápění

Cena plynu pro Evropu vystřelila pod nátlakem Moskvy

Utažení ruských kohoutů s plynem prudce zvýšilo jeho cenu pro evropský trh.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme