Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena plynu pro Evropu vystřelila pod nátlakem Moskvy

Plyn, vytápění
iStock
 ČTK

Utažení ruských kohoutů s plynem prudce zvýšilo jeho cenu pro evropský trh.

Reklama

Cena plynu pro evropský trh se ve středu ráno zvýšila o více než 20 procent a přechodně se dostala až na 125 eur (3064 korun) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Trh reaguje na oznámení, že ruská plynárenská společnost Gazprom vyplnila svou hrozbu a zastavila dodávky plynu do Polska a do Bulharska.

Kolem 10:00 SELČ se cena v TTF pohybovala kolem 117 eur, a vykazovala tak nárůst o více než deset procent. Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Hotovo. Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ruský plynárenský gigant Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Stalo se tak kvůli tomu, že tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na sdělení Gazpromu.

Přečíst článek

Cena plynu se začala zvyšovat už v úterý, kdy Gazprom avizoval, že od dnešního rána přestane dodávat plyn do dvou evropských zemí. Polsko i Bulharsko totiž odmítly za surovinu platit v rublech, jak Moskva požadovala. Polsko je na ruském plynu závislé zhruba z 50 procent, Bulharsko až z 90 procent své spotřeby.

Gazprom upozornil, že tok plynu do Polska a Bulharska neobnoví, dokud tyto země nepřistoupí na platbu v rublech. Podle vlád ve Varšavě a v Sofii ale Gazprom tímto požadavkem porušuje smlouvu.

Evropská unie už dříve odmítla, aby za plyn platila v rublech. Sílí tak obavy, že Gazprom by mohl zastavit dodávky plynu i do dalších evropských zemí.

LNG

Češi hledají plyn v Norsku, Kataru i Nizozemsku. Vše je křehké, vlastně spíš tajné

Kde vezme Česko zemní plny na příští sezonu? Zase z Ruska? A co v případě, že Putin plyn Evropě vypne? Pokud by se tak stalo, byl by to ekonomický kolaps Česka. Na ruském plynu jsme zcela závislí.

Přečíst článek

rubl

Ruský rubl rekordně posílil, vrátil se na úroveň před válkou

Rubl posiluje vůči oběma světovým měnám. K euru je nejsilnější za poslední dva roky. Pomáhá mu poptávka ruských exportérů, kteří musí směnit zahraniční měnu, aby mohli uhradit daně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme