Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Toyota má málo čipů, v listopadu milion vozů nevyrobí. Plán snižuje o 15 procent

Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně
Toyota ČR

Japonská automobilka Toyota Motor snížila plánovanou celosvětovou produkci na listopad až o 15 procent. Původně plánovala vyrobit jeden milion aut, plány ale mění kvůli narušení dodavatelských řetězců.

Reklama

Vlivem pandemie a kvůli globálnímu nedostatku polovodičů se firma rozhodla snížit svou celosvětovou listopadovou produkci o 150 tisíc vozů. Navzdory tomu Toyota zachovala cíl vyrobit za celý finanční rok devět milionů aut.

„Vzhledem k tomu, že se stále potýkáme s nedostatkem některých dílů a nebudeme schopni dohnat předchozí výpadky ve výrobě, upravili jsme naše původní výrobní plány na listopad,“ uvedla firma.

trh ojetin

Cena ojetin stoupla v průměru na čtvrt milionu, půjde dál nahoru

Kdo si loni koupil ojeté auto, mohl ho v mnoha případech letos prodat dráž, a to i přesto, že bylo o rok starší.

Přečíst článek

Společnost informovala, že celková výroba by měla v listopadu dosáhnout 850 tisíc až 900 tisíc vozů. V Japonsku Toyota produkci sníží asi o 50 tisíc aut, v závodech mimo Japonsko o 50 tisíc až 100 tisíc vozů. Loni v listopadu tato japonská automobilka, která je z hlediska počtu prodaných vozidel největší na světě, vyrobila 830 tisíc vozů.

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Benzin i nafta v Česku dál prudce zdražují. Může za to plynová krize

Razantní růst cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic pokračuje. Ceny nafty i benzinu jsou nejvyšší od roku 2014. Důvod? Zdražující ropa z části podpořená i plynovou krizí v Evropě.

Přečíst článek

Dopad na Českou republiku

Kvůli nedostatku čipů do palubní elektroniky stál zhruba čtyři týdny také závod Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně. Odstávka s týdenní přestávkou začala 15. srpna, předtím byli zaměstnanci na celozávodní dovolené. Závod obnovil provoz 21. září. Po dobu odstávky dostávali pracovníci Toyoty 80 procent průměrného platu.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto ze stejného důvodu, tedy kvůli nedostatku čipu do palubní elektroniky, od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme