Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena ojetin stoupla v průměru na čtvrt milionu, půjde dál nahoru

trh ojetin
ČTK
 ČTK

Kdo si loni koupil ojeté auto, mohl ho v mnoha případech letos prodat dráž, a to i přesto, že bylo o rok starší.

Reklama

Ceny ojetých vozů v Česku nadále stoupají, a to kvůli vyššímu zájmu způsobenému problémy ve výrobě nových aut i obavám lidí používat kvůli covidu veřejnou dopravu. Průměrná prodejní cena ojetin na konci třetího čtvrtletí meziročně stoupla o 9,4 procenta na 250 tisíc korun, tedy o více než 21 tisíc, uvedla společnost Cebia, která se zabývá prověřováním původu ojetin.

Proti průměrné ceně za první pololetí jde o navýšení o 5000 korun. „Auta stále zdražují, i když největší zdražení, které přišlo s oživením trhu už v květnu, mají za sebou. Přesto se ale nedá čekat, že by se cena již udržela,” uvedla mluvčí Cebie Barbora Minksová. „Na trhu je totiž výrazný nedostatek ojetých aut. V nabídce prodejců chybí oproti předchozím letům až pětina vozů,“ dodala.

Na slevu zapomeňte

Zatímco v květnu a první polovině června měli prodejci na autech vysoké marže, od poloviny června se začala situace měnit. Lidé začali požadovat vyšší výkupní ceny a nyní už marže prodejců dosahují v průměru dlouhodobě běžných pět až sedm procent. Možnost získat od prodejce slevu je nyní podle Minksové prakticky nulová.

Bohemia Energy

Bohemia Energy končí. Neustála extrémní růst cen energií

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Vyplývá to z informací na webu společnosti.

Přečíst článek

Kdo si loni koupil ojeté auto, mohl ho v mnoha případech letos prodat dráž, a to i přesto, že bylo o rok starší. Například Škodu Octavii šestiletého stáří šlo letos prodat až o 20 tisíc korun dráž než loni pětiletou.

Ve třetím čtvrtletí se doba prodeje ojetiny zkrátila z pololetních 96 na 73 dní. Tato čísla ale zkreslují téměř čtyři měsíce, po které byla prodejní místa kvůli koronavirové epidemii zavřená.

Dovoz stoupl o pětinu

Od začátku roku se do Česka dovezlo celkem 136 877 ojetých osobních aut, což představuje meziroční nárůst o 19,6 procenta. Z toho 53 333 aut se dovezlo jen ve třetím kvartálu. Větší příliv aut ze zahraničí odstartoval už v květnu, tedy nedlouho po otevření prodejních míst. V červnu a v srpnu se do ČR dostalo nejvíce aut od roku 2008.

iPhone 13

Nešťastná třináctka? Čipová mizérie tíží Apple, omezí výrobu nových iPhonů

Americká technologická společnost Apple pravděpodobně sníží produkci chytrých telefonů nové generace iPhone 13 kvůli celosvětovému nedostatku čipů.

Přečíst článek

Průměrné stáří všech prodávaných ojetých vozů na českém trhu meziročně kleslo z 9,5 na 9,1 roku.U dovážených ojetin byl pokles z 10,7 roku na 10,5 roku. Kromě sníženého stáří čerstvě dovezených aut mělo na pokles průměrného věku vliv především nižší stáří vozů se zahraničním původem dovezených v minulých letech, které se letos přeprodávaly.

Obavy z MHD

Podle největšího prodejce ojetin AAA Auto roste v posledním roce zájem o ojetiny kvůli obavám lidí cestovat hromadnou dopravou. Zároveň jej podporuje nedostatek nových aut kvůli výpadkům dodávek čipů.

Poptávka vzrostla například mezi řidiči nad 55 let. Za novější vůz jsou senioři letos ochotni utratit o 13 procent více než loni, tvrdí AAA.

„Často jde o řidiče, kteří nákup vozu původně ani nezvažovali, ale obava z onemocnění a naopak vyšší bezpečnost individuální dopravy je k nákupu vozu přesvědčila. Většinu starších zákazníků tvoří ženy,” uvedla generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme