Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benzin i nafta v Česku dál prudce zdražují. Může za to plynová krize

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Razantní růst cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic pokračuje. Ceny nafty i benzinu jsou nejvyšší od roku 2014. Důvod? Zdražující ropa z části podpořená i plynovou krizí v Evropě.

Reklama

Průměrná cena Naturalu 95 v uplynulém týdnu stoupla o 87 haléřů na 35,47 koruny za litr, nafta stála ve středu průměrně 34,07 koruny za litr, což bylo o korunu a 16 haléřů víc než o týden dřív. Vyplývá to z informací na webu společnosti CCS, která ceny sleduje.

Víc motoristé za benzin platili naposledy ve druhé polovině listopadu 2014. „Růst cen bude pokačovat i v příštích sedmi dnech, a to v rozsahu kolem 30 haléřů na litr v případě benzínu a 50 haléřů na litr v případě nafty,” uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Výraznější růst cen nafty podle něj odpovídá tomu, že topná sezóna již nabírá na obrátkách a Evropa navíc prochází plynovou krizí. Topná nafta přitom představuje poměrně blízkou náhražku právě plynu, takže s růstem jeho ceny stoupá poptávka po ní, což vyhání vzhůru i cenu ropy jako takové.  

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

Cena na světových trzích od začátku roku stoupla o desítky procent. V Praze, kde jsou pohonné hmoty nejdražší, se průměrná cena benzinu dostala nad 36 korun. Natural 95 stál ve středu v hlavním městě 36,14 koruny za litr, nafta byla za průměrných 34,69 koruny za litr. 

V zimě podle Kovandy nelze vyloučit, že benzin bude stát až 40 korun za litr, nafta by mohla být srovnatelně drahá, případně jen o několik desítek haléřů levnější. Ekonomové i politici totiž připouštějí, že v zimě se barel ropy Brent může prodávat i za ceny kolem sta dolarů. „V poslední době to připustil také ruský prezident Vladimir Putin, předtím podobnou prognózu publikovali například analytici Bank of America,” připomíná Kovanda.

Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby, upozorňuje Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Světové investice do obnovitelné energie musejí razantně zrychlit, tvrdí experti

Svět sice méně spoléhá na uhlí, plyn a ropu, pokud chce ale účinně bojovat proti změnám klimatu a udržet nestabilní trhy s energií pod kontrolou, je nutné investice do obnovitelných zdrojů energie do konce tohoto desetiletí ztrojnásobit. Uvedla to ve své zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Přečíst článek

Cena ropy Brent se v pondělí tento týden dostala poprvé od roku 2018 nad úroveň 84 dolarů za barel, až na 84,60, plyne z dat Bloombergu. S výjimkou několik dní října 2018, kdy se její cena vyhoupla až nad 86 dolarů za barel, je tak nejdražší od roku 2014.

Ropa zdražuje z několika důvodů. Prvním je popandemické ekonomické zotavování, jež zesiluje poptávku po palivech. Dalším pak energetická krize. „Ta v důsledku pandemie, ale také v důsledku upřednostňování obnovitelných zdrojů energie a útlumu fosilní energetiky, zuří zejména v Evropě,” komentuje Kovanda.

Ropa, ilustrační foto

Ropa výrazně zdražuje kvůli napětí na trzích s energií

Ceny ropy výrazně rostou kvůli napětí na trzích s energií. Americká lehká ropa West Texas Intermediate poprvé od listopadu 2014 překročila hranici 80 dolarů za barel.

Přečíst článek

V neposlední řadě je důvodem zdražování ropy také to, že Rusko, Saúdská Arábie a další velcí tradiční těžaři ropy neuvolňují těžbu ropy tolik, jak by mohli. Důsledkem přiškrcené nabídky, která neuspokojí veškerou poptávku, je vyšší cena ropy a v konečném důsledku i paliv.

Zdražování pohonných hmot (v září meziročně více než dvacetiprocentní) výrazně přispívá ke zrychlování celkové inflace. Ta tak podle Kovandy bude koncem roku atakovat až sedmiprocentní úroveň.  

peníze, ilustrační foto

Inflace v září zrychlila na 4,9 procenta

Spotřebitelské ceny vzrostly v září o 4,9 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. Uvádí statistika Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Odkládání pozemní invaze Izraele do Gazy zlevňuje pohonné hmoty v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme