Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tencent podlehl tlaku Pekingu i akcionářů. Zbavuje se miliardových podílů v čínských firmách

Tencent, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Čínský internetový gigant Tencent po letech masivního nákupu majetku obrací směr a svých investic se zbavuje. Důvodem je tlak investorů a také změna postoje čínské vlády k velkým technologickým firmám, které se dostávají stále častěji do hledáčku regulátorů.

Reklama

V rámci nové strategie si firma dala cíl prodat ze svého portfolia akciích obchodovaných na burzách v hodnotě 88 miliard USD (2,1 bilionu korun) aktiva za 14,5 miliardy USD (353,6 miliardy korun). S odvoláním na své zdroje to napsal ekonomický list Financial Times (FT).

Součástí tohoto plánu je podle zdrojů částečný prodej podílu ve velkých čínských firmách, jako je podnik zabývající se rozvozem jídla Meituan. Prodej sice není prioritou, ale snížení podílu by mohlo pomoci zmírnit tlak na Tencent ze strany antimonopolního úřadu.

Elon Musk

Povolání? Multimiliardář. Covid necovid, loni se to vyplatilo

Nejbohatší člověk planety a zakladatel automobilky Tesla Elon Musk loni zvětšil svůj majetek o úctyhodné tři čtvrtiny na 237,5 miliardy dolarů (asi šest bilionů korun). Stalo se tak zejména jeho řešením svých daní a tweetováním na téma kryptoměn, kterých je příznivcem. Dalších devět nejbohatších členů Top 10 podle indexu miliardářů agentury Bloomberg si rovněž polepšilo, takže majetek každého z deseti šťastlivců loni poprvé přesáhl hranici 100 miliard dolarů. Ale najdou se i tací boháči, kteří loni o miliardy zchudli.

Přečíst článek

Čínské regulační orgány začaly proti technologickým gigantům zasahovat v roce 2020. Antimonopolní úřad začal blíže zkoumat téměř 100 transakcí zahrnujících firmy Alibaba a Tencent. Peking tak změnil předchozí benevolentní přístup k obrovskému internetového sektoru.

Také investoři tlačí na firmu, aby prodala aktiva se slabším výkonem v době, kdy na čínskou ekonomiku doléhá realitní krize a nulová toleranci vlády vůči nemoci covid-19. V srpnu Tencent oznámil první pokles čtvrtletních tržeb, hlavně kvůli slabému prodeji reklamy a her. Skončil tak dvouciferný procentní růst internetových aktivit firmy, který podporoval její razantní investiční strategii.

Tencent bude zřejmě nadále pokračovat v zahraničních investicích

Rozhodnutí firmy nesouvisí s nutnou potřebou hotovosti. Zisk z prodeje má být rozdělen různými způsoby, včetně mimořádné dividendy, odkupu akcií a odměn pro zaměstnance, dodaly zdroje. Tencent rovněž loni slíbil, že vyčlení 100 miliard jüanů (353,4 miliardy korun) na podporu revitalizace venkova a pomůže zlepšit situaci nízkopříjmových skupin. Slib souvisí s výzvou Pekingu k větší sociální zodpovědnosti velkých firem. Přesný časový harmonogram k rozdělení těchto peněz však Tencent neuvedl.

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Peking skřípl čínské Big Techy. Nová pravidla internetu stála práci desítky tisíc lidí

Čínské internetové firmy Alibaba a Tencent letos kvůli dopadům regulace zruší desítky tisíc pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. K výraznému snižování stavů se chystá i firma Didi Global, která poskytuje alternativní taxislužbu.

Přečíst článek

Tencent už částečně zahájil prodej některých investic. Jeho tým ale zatím ještě stále hodnotí, které podíly v činnostech považované za vedlejší by mohly být sníženy a za jakou cílovou cenu. Firma vlastní více než deset procent v šesti velkých technologických firmám, s jejichž akciemi se obchoduje v Číně, a je největším investorem ve firmě Meituan, v aplikaci na sdílení krátkých videí Kuaishou a oblíbených stránkách s otázkami a odpověďmi Zhihu.

Navzdory změně strategie se analytici společnosti Fitch Ratings domnívají, že Tencent bude i nadále investovat v zahraničí a do svých strategických růstových oblastí, jako je podnikový software, videoslužby a herní průmysl. Firma ale bude investice vybírat pečlivěji.

Čínský export, ilustrační foto

Globální inflace začíná brzdit. Problém zůstane v Evropě

Máme to nejhorší za sebou? Klíčové ukazatele globální inflace začínají vykazovat zlepšení. Růst cen pozvolna brzdí v USA, Japonsku, Evropské unii či Velké Británii, naznačuje agentura Bloomberg. Zatímco ceny jídla, zboží i přepravy nejspíš již výrazněji neporostou, zejména energie v Evropě budou nadále dělat světu problémy, dodává Bloomberg.

Přečíst článek

Microsoft posiluje na herním trhu. Kupuje tvůrce herní série Call of Duty

Microsoft koupí za 68,7 miliardy dolarů Activision Blizzard, tvůrce videoher, který stojí za franšízou herní série „Call of Duty”. Má jít o největší akvizici Microsoftu v historii, a také největší akvizici v dějinách herního průmyslu, píše Bloomberg News. Akcie Activision Blizzard před otevřením burzy přidávají 40 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Opravdu Západ opouští Čínu? Ale kdeže. Je to pro něj „nenahraditelný“ trh

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Akcie čínského Tencentu se mohou zhodnotit až o 50 procent

Tencent, Nvidia i český Colt. To jsou velké příležitosti pro zbohatnutí v roce 2024

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme