Reklama

T-Mobile, O2 i CETIN se vyhnuly tučným pokutám. Bruselu přislíbily modernizaci sítí

Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž
ČTK
 ČTK

Evropská komise (EK) oznámila, že přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže. Podle agentury Reuters tak EK ukončila vyšetřování těchto podniků, kterým hrozily miliardové pokuty.

Reklama

Místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž, uvedla, že slíbená opatření budou přínosem pro české uživatele mobilních telefonů. Opatření zahrnují mimo jiné modernizaci mobilních sítí.

Evropská komise začala v roce 2016 vyšetřovat dohodu firem T-Mobile, O2 a CETIN o sdílení sítí. V roce 2019 pak uvedla, že tato dohoda podle jejích předběžných závěrů omezuje konkurenci. Loni firmy nabídly opatření k urovnání obvinění z omezování hospodářské soutěže.

Podle Kláry Zavadilové z PPF Telecom Group, která zahrnuje O2 a CETIN, je sdílení infrastruktury mezi operátory obvyklou praxí rozšířenou v mnoha zemích. „Operátorům umožňuje zajistit udržitelnost rozvoje kvalitních telekomunikačních služeb, a to zejména v době rostoucích uživatelských nároků v segmentu mobilních dat,” uvedla Zavadilová.

CETIN loni vydělal 2,6 miliardy. Investice směřoval hlavně do 5G sítí

Největší tuzemský vlastník telekomunikačních sítí CETIN loni zvýšil zisk o jedno procento na 2,57 miliardy korun. Firma ve výroční zprávě uvedla, že převážná část zisku pochází ze služeb v národní síti. Konsolidované výnosy klesly o téměř čtyři procenta na 18,43 miliardy korun.

Přečíst článek

Rozhodnutí může mít podle T-Mobilu zásadní vliv na způsob výstavby mobilních sítí v Evropě. „Konečně se můžeme plně soustředit na další rozvoj 5G sítí a v rámci naší vize Propojená země dál pracovat na budování tak potřebné digitální infrastruktury ČR,” dodal generální ředitel T-Mobile Czech Republic Jose Perdomo Lorenzo.

Dohoda o sdílení sítí společností CETIN a T-Mobile zahrnuje spolupráci a společnou výstavbu pasivní a aktivní infrastruktury mobilních sítí. Rozhodnutí Komise má podle firem pozitivní vliv na celkovou efektivitu investic do sektoru telekomunikací v ČR a závazky přijaté v rámci řízení umožní rychlejší rozvoj infrastruktury. Nejpozději do 3,5 roku tak dojde k modernizaci veškerých kapacitních vrstev mobilních sítí.

Společnosti T-Mobile, O2 a CETIN zahájily spolupráci v roce 2011. Dohoda o sdílení sítí je běžnou praxí, která umožňuje operátorům snížit náklady a usnadnit rozvoj sítí. Většinou je prospěšná pro spotřebitele, protože přináší rychlejší rozvoj sítí, úspory nákladů a pokrytí venkovských oblastí. Může mít ale i negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Pokud Evropská komise odhalí porušování antimonopolních pravidel, může vyměřit pokutu až do deseti procent ročních tržeb firmy a nařídit úpravu jejích obchodních praktik.

T-Mobile prodejna

T-Mobile zvýšil provozní zisk o pět procent, objem dat skočil o dvě třetiny

Co do počtu klientů největší tuzemský mobilní operátor T-Mobile zvýšil za tři čtvrtletí letošního roku provozní zisk EBITDA meziročně o pět procent na 8,96 miliardy korun. Tržby stouply o 2,9 procenta na 21,41 miliardy korun, firma si mírně polepšila i v počtu zákazníků. Výsledky dalších operátorů v Česku za dané období zatím nejsou k dispozici.

Přečíst článek

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Nový šéf PPF Šmejc: Čínský Home Credit jsme nestihli prodat včas. Nyní budeme investovat hlavně v Evropě

Těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, kteří by pro společné podniky získali finance k jejich dalšímu rozvoji. V Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat. Uvedl to ředitel PPF Jiří Šmejc, který do čela skupiny nastoupil v červnu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží. V kauze figuruje i obviněný podnikatel Světlík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme