Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

V oboru špičkové gastronomie se Přemek Forejt, šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée a také známý porotce reality show MasterChef, pohybuje více než 15 let. Svoje zkušenosti nabyté z michelinských restaurací v zahraničí teď zúročí jako „kontrolor“ kvality ve fast foodovém řetězci McDonald´s. Spolupráci oznámila firma na svém webu.
A jak vzniklo trochu překvapivé spojení? Podle prohlášení McDonald´s zdánlivě nevinným popíchnutím na sociálních sítích. Během února totiž známý šéfkuchař Entrée v rámci ochutnávky snídaňových menu olomouckých podniků zavítal také do tamní pobočky McDonald´s, kde polemizoval nad chutí hranolek.
„Mám je strašně rád, ale už nějakou dobou mi vrtalo hlavou, jak to, že všude vypadají a chutnají stejně, a to už řadu let. A tak jsem Mekáč na Instagramu trochu popíchl,“ uvedl Přemek Forejt na svém Instagramu. Jako „kontrolor kvality“ se Forejt zaměří na dodavatele a suroviny. Jako první půjdou na řadu brambory.
„Přemkovo pošťouchnutí nás překvapilo a zároveň pobavilo. Říkali jsme si, jak jej přesvědčit, že naše hranolky jsou opravdu jen z brambor? Došli jsme k jedinému možnému závěru – vše mu osobně vysvětlit a ukázat. Kolem našeho jídla panuje hodně mýtů a jsme rádi, že téma otevřela zrovna takováto osobnost české gastronomie,“ říká Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace českého a slovenského McDonald’s, s tím, že dlouhodobým cílem řetězce je obecně zvýšit vnímání kvality našich surovin a dodavatelů. „Přemek, který je známý svou prací, umem a precizností, je v našich očích pro tento úkol naprosto perfektní volba,“ dodává.
Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.
Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu
Money
Tato spolupráce vyvolala celou řadu reakcí, které kolují po sociáních sítích. „Nikdy jsem se netajil svou láskou k fastfoodu a možnost dostat se do jádra a svýma očima zkušenost předat dál mi přišlo skvělé a těším se na to. Reakce jsou rozpolcené, dalo se to čekat, pohybuju se na tenkém ledě. Doufám, že v budoucnu se spolupráce ukáže jako něco, co lidi zajímá, protože šanci se dostat do centra dění nejoblíbenějšího fastfoodu nemá každý, i když ho každý, veřejně nebo potají, jí," reaguje pro newstream.cz Forejt na vlnu mnohdy negativních reakcí.
Forejt prošel michelinskou restaurací L´Autre Pied v Londýně či brněnskou restaurací Koishi. Olomoucké Entrée šéfuje od roku 2017. Známý je i díky televizní šou MasterChech a velmi aktivní je i na Instagramu, kde během pandemie ve spolupráci se společností Makro přibližoval kvalitní gastronomii širší veřejnosti.
Neustálý nárůst cen většiny klíčových surovin, energií a naposledy i hliníku zdraží plechovkové pivo. Češi si pivo z plechu v posledních letech více oblíbili, napomohlo tomu uzavření restaurací během pandemie.
Ceny hliníku boří rekordy. Dopadne to i na plechovkové pivo
Zprávy z firem
Jak přetvořit vilu z počátku 19. století na moderní bydlení s prvky chytré domácnosti tak, aby se dochovaly původní historické detaily? Výsledek práce příbramského studia sami zhodnoťte v naší galerii.
Vilu v Dobřichovicích obýval F. X. Šalda. Po rekonstrukci zde našly domov technologie
Enjoy