Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stokláskův Agrostroj postaví v USA závod za 2,5 miliardy

Lubomír Stoklásek, majitel společnosti Agrostroj Pelhřimov
Profimedia
 ČTK

Agrostroj Pelhřimov podnikatele Lubomíra Stokláska postaví v USA závod za 105 milionů dolarů, v přepočtu skoro za 2,5 miliardy korun. Investuje do stavby nové centrály a výrobního závodu společnosti KMW ve Sterlingu v Kansasu, která vyrábí zemědělské nakladače, rypadla a další přídavná zařízení do zemědělské techniky. O investici rozhodl Agrostroj ve Spojených státech minulý týden, píše server HN.cz.

Reklama

Výrobce zemědělské techniky Agrostroj převzal před třemi lety německou firmu Stoll Maschinenfabrik, tím získal také tři menší výrobní závody v americkém Kansasu, které jsou spojené s tradiční americkou značkou KMW sídlící ve městě Sterling. Německý Stoll ji v roce 2021 stoprocentně převzal, krátce předtím, než se stal součástí Stokláskovy skupiny.

„Naši partneři chtějí, abychom vyráběli ve Spojených státech, a my tomu samozřejmě rádi vyhovíme. Původně bylo ve hře pro novou investici 11 států, nakonec budeme rozšiřovat výrobu v již stávající lokaci v Kansasu,“ potvrdil HN Stoklásek. Doplnil, že tam bude moderní výrobní linka s roboty zhruba na 50 tisících metrech čtverečních. Díky české investici vznikne v Kansasu 251 pracovních míst.

Stoklásek podle HN naznačoval zájem o expanzi na americkém trhu už dřív, protože ekonomika USA roste rychleji než v Evropě. Firmě v Kansasu stouply za rok 2022 tržby o 40 procent, zatímco německé závody Stollu se tehdy propadly o desetinu, uvedl dříve Stoklásek pro MF Dnes.

Agrostroj Pelhřimov vyrábí díly do strojů pro řadu světových značek, mimo jiné John Deere, DAF, Volvo či Scania. Podle posledních zveřejněných výsledků se za rok 2022 Stokláskova skupina obratem blížila deseti miliardám korun, uvedl deník. Akvizicí Stollu získal Agrostroj kromě amerických provozů také dvě továrny v Německu a jednu v Polsku. Německá firma také vyrábí techniku pro zemědělství.

Česká stopa za oceánem

Stoklásek není podle HN jediný český byznysmen investující na druhé straně Atlantiku. Zhruba v době, kdy Agrostroj podepsal smlouvu na koupi Stollu, udělala obří akvizici česká chemická firma Draslovka. Za 521 milionů dolarů (asi 12 miliard korun) získala od americké skupiny Chemours závod na výrobu kyanidu sodného v americkém státě Tennessee. Česká zbrojovka podnikatele Reného Holečka v roce 2021 převzala amerického výrobce palných zbraní Colt za 220 milionů dolarů (asi pět miliard korun) a milion nově vydaných akcií České zbrojovky. Velkým českým investorem v USA je i investiční společnost R2G spravující majetky rodin podnikatelů Oldřicha Šlemra, Pavla Baudiše a Eduarda Kučery.

Draslovka Holding, výrobní závod v Kolíně

Draslovka převzala americkou Chemours za 11,3 miliardy korun

Společnost Draslovka Holding, která nedávno nakupovala v Jihoafrické republice, oznámila, že převzala ve Spojených státech firmu Chemours za 520 milionů dolarů, tedy v přepočtu za více než 11,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Americký podnik Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení s českou Colt CZ

Americký podnik Vista Outdoor odmítl spojení s Colt CZ, přednost dává Strnadovu CSG

Americký výrobce munice a outdoorového vybavení Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení, kterou mu předložila česká zbrojařská skupina Colt CZ. Vista ale nadále doporučuje prodej své muniční divize Sporting Products jiné české firmě, a to Czechoslovak Group (CSG), jak oznámila v říjnu. Hodnota této transakce činí 1,91 miliardy dolarů (42,5 miliardy korun).

Přečíst článek

video

Eduard Kučera: Investice do Ruska a Číny jsme si zakázali už v roce 2010

Neinvestujeme ani do akcií zbrojařů, říká technologický vizionář Eduard Kučera. Jeho investiční strategie, do které patří třeba akcie firmy Warrena Buffetta, zatím funguje lépe než strategie bank pro bohaté.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ostravská Elcom cílí na půlmiliardový obrat a míří do USA

Ostravská Elcom letos cílí na půlmiliardový obrat. S partnery v Silicon Valley jedná o dodávkách systémů pro tamní datová centra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme