Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stellantis ladí detaily transakce za víc než miliardu dolarů

Stellantis ladí detaily transakce za víc než miliardu dolarů
JustAnotherCarDesigner / Creative Commons / via Wikimedia / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Stellantis se snaží posílit svou pozici v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě. Před podpisem je koupě pětinového podílu v jednou z tamních výrobců elektromobilů. Rozhodně nebude nakupovat levně, půjde o transakci v hodnotě převyšující miliardu dolarů.

Reklama

Mezinárodní automobilová skupina Stellantis se blíží k dohodě o koupi zhruba pětinového podílu v čínském výrobci elektromobilů Zhejiang Leapmotor Technologies, píše agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Firmy podle zdrojů dokončují poslední podrobnosti dohody, kterou by mohly oznámit již v příštích dnech. Akcie společnosti Leapmotor od začátku roku posílily o zhruba 22 procent a tržní hodnota podniku se nyní pohybuje v blízkosti 5,4 miliardy dolarů (126 miliard korun). Hodnota pětinového podílu by tak činila více než miliardu dolarů, píše Bloomberg.

Čína omezí vývoz grafitu. Evropský autoprůmysl to zabolí

Čína bude od 1. prosince vyžadovat vývozní povolení pro některé grafitové výrobky z důvodu ochrany národní bezpečnosti. Uvedlo to podle agentury Reuters čínské ministerstvo obchodu. Čína je největším světovým producentem a vývozcem grafitu, který se používá v bateriích pro elektromobily.

Přečíst článek

Automobilky Stellantis a Leapmotor podle zdrojů jednají rovněž o založení společného podniku. Partnerství by podle jednoho ze zdrojů skupině Stellantis umožnilo vyrábět a prodávat některé modely společnosti Leapmotor mimo Čínu a poskytlo jí přístup k součástkám a některým technologiím této čínské firmy.

Skupina Stellantis vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze svedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Čínský elektrický sedan BYD Seal

Evropa bojuje proti přílivu čínských elektromobilů. Marně. Evropané je milují

Když se Laima Springeová-Janssenová rozhodla vyměnit své francouzské SUV s benzinovým pohonem za elektromobil, zvažovala modely od švédské značky Volvo a japonské značky Nissan. Dodatečná výbava u elektromobilů Volvo, kterou chtěla mít, by však příliš zatížila její rozpočet, zatímco elektromobily Nissan podle ní nenabízely nic, čím by ji uchvátily. Nakonec si tato obyvatelka dánské metropole Kodaň proto koupila malý SUV od čínské značky BYD, píše agentura AP.

Přečíst článek

Volkswagen

Volkswagen se bez čínských technologií neobejde. Může to být problém i pro český autoprůmysl

Volkswagen a jeho Audi se v obavě ze ztráty trhu investičně spojují s čínskými automobilkami, startupem Xpeng a státním SAIC Motor. Německá automobilka totiž „jako sůl“ potřebuje pokročilejší čínské technologie a know-how, což je varovné pro celé Česko.

Přečíst článek

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Autoprůmysl vyškolily krize. Jako tahoun české ekonomiky ještě posílí, říká Martin Jahn

Automobilový průmysl v Česku je velmi robustní, dlouhodobě vyškolený krizemi a kolísající poptávkou. „Přes všechny problémy byl, i v posledních třech letech, tahounem české ekonomiky,“ upozornil v rozhovoru pro magazín MED Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto, který má na starosti prodej a marketing.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme